Rusija įspėja: Gruzijos įstojimas į NATO išprovokuos „siaubingą“ konfliktą

  • Teksto dydis:

Rusijos ministras pirmininkas per dešimtąsias Rusijos ir Gruzijos karo metines paskelbė griežtą įspėjimą NATO, kad Gruzijos priėmimas į Aljansą galėtų išprovokuoti naują „siaubingą“ konfliktą.

Interviu dienraščiui „Kommersant“, kuris antradienį buvo parodytas per valstybinę televiziją, Dmitrijus Medvedevas sakė, kad NATO planai ilgainiui pasiūlyti narystę Gruzijai yra „absoliučiai neatsakingi“ ir „kelia grėsmę taikai“.

Per 2008 metų rugpjūtį vykusį karą D. Medvedevas dirbo Rusijos prezidento poste.

2008-ųjų rugpjūtį, naktį iš 7-tos į 8-tą dieną, tuometinis Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvlis pradėjo didelę karinę operaciją prieš Pietų Osetijos separatistų pajėgas, kurios iš pabūklų apšaudė vietinių gruzinų kaimus.

Maskva į tai reagavo ginkluotu įsiveržimu į Gruzijos teritoriją – buvo užimti dideli šalies plotai, bombarduojami įvairūs objektai.

Laimėjusi šį trumpą karą Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Gruzijos atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Abi šios sritys, kartu paėmus, apima apie 20 proc. Gruzijos valstybės teritorijos.

Europos Taryba skelbia tebepalaikanti Gruzijos suverenitetą

Minint 10-ąsias karinio konflikto Pietų Osetijoje metines, Europos Taryba besąlygiškai palaiko Gruzijos teritorinį vientisumą, antradienį pareiškė šios institucijos Ministrų komiteto pirmininkė Marija Peičinovič-Burič.

„Šiemet sukako dešimtmetis nuo Gruzijos konflikto, kuris iki šiol, deja, nėra sureguliuotas, pradžios. Kaip Ministrų komiteto pirmininkė norėčiau šia proga vėl išreikšti savo besąlygišką paramą Gruzijos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui jos tarptautiniu lygiu pripažintų sienų ribose“, – Europos Tarybos išplatintame pareiškime pabrėžė M. Peičinovič Burič, taip pat einanti Kroatijos vicepremjerės ir URM vadovės pareigas.

„Mano mintys su nukentėjusiaisiais per konfliktą, ypač su daugybe tų, kurie buvo priversti palikti namus“, – pažymėjo seniausios Europos struktūros pareigūnė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ka gali ta nusigerusi okupatu orda

ka gali ta nusigerusi okupatu orda portretas
tik purksti seiles is neigalumo ,NATO pastatys i vieta juos tik laiko klausymas......

Mykolas

Mykolas portretas
Nesuprantu ko ten jaudinasi Rusija. NATO įstatuose yra punktas kuris draudžia priimti į NATO bloką valstybes kurios turi vidaus problemų .

...

... portretas
Tai buvo PERSPĖJIMAS Lietuvai... ar išgirdai, riebusis kom'Jaunuoli?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių