Rusija nuteisė ukrainiečių žurnalistą kalėti 12 metų už šnipinėjimą

  • Teksto dydis:

Vienas Rusijos teismas pirmadienį nuteisė kaltu dėl šnipinėjimo pripažintą ukrainiečių žurnalistą Romaną Suščenką kalėti 12 metų griežto režimo kolonijoje, nors Kijevas pasmerkė šią bylą kaip „politiškai motyvuotą“.

R. Suščenka, daugiau nei dešimtmetį dirbęs valstybinėje naujienų agentūroje „Ukrinform“, buvo sulaikytas Rusijoje 2016-aisiais. Federalinė saugumo tarnyba (FSB) kaltina jį tarnavimu Ukrainos karinei žvalgybai ir valstybinių paslapčių rinkimu.

Savo kaltės nepripažinęs žurnalistas naujienų agentūrai AFP sakė apskųsiantis „neteisingą“ nuosprendį, kurį paskelbė Maskvos miesto teismo teisėjas Olegas Muzyčenka.

49 metų reporterio advokatas Markas Feiginas anksčiau AFP nurodė, kad prokurorai paprašė įkalinti R. Suščenką 14 metų, ir pridūrė, jog griežčiausia bausmė šiuo atveju siekia 20 metų už grotų.

Kijevas šią bylą pasmerkė, o Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovė Mariana Beca pavadino ją „politiškai motyvuota“.

Byla R. Suščenkai buvo iškelta neseniai suintensyvėjus smurtui tebesitęsiančiame Ukrainos kariuomenės ir Rusijos remiamų separatistų konflikte, įsiplieskusiame Rytų Ukrainoje 2014-aisiais, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą. Šis konfliktas pareikalavo daugiau nei 10 tūkst. žmonių gyvybių.

R. Suščenka dirbo „Ukrinform“ korespondentu Paryžiuje, o pati agentūra teigia, kad jis buvo suimtas, kai buvo išvykęs į Maskvą atostogų.

Pats žurnalistas neigia visus kaltinimus ir savo baigiamojoje kalboje pareiškė, kad FSB sufabrikavo prieš jį bylą, naujienų agentūrai „Interfax“ sakė M. Feiginas.

Advokatas taip pat užsiminė, kad Maskva ir Kijevas galimai planuoja surengti apsikeitimą kaliniais, kadangi žurnalistas Kirilas Višinskis, dirbęs Rusijos valstybinėje naujienų agentūroje „RIA Novosti“ buvo sulaikytas Ukrainoje ir šiuo metu laukia bylos nagrinėjimo. Jis turi Rusijos ir Ukrainos pilietybes ir yra kaltinamas išdavyste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių