Rusija Turkijai sparčiau perduos oro gynybos sistemas

  • Teksto dydis:

Turkija ir Rusija susitarė paspartinti oro erdvės gynybos sistemų S-400 perdavimą Ankarai iki 2019 metų liepos mėnesio, sakė vienas Turkijos pareigūnas, nors šis pirkimas sukėlė nerimą NATO partneriams.

„Paankstinome pristatymo terminą su Rusija pasirašytoje sutartyje dėl sistemų S-400 pirkimo iki 2019 metų liepos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Turkijos gynybos pramonės sekretoriato vadovo pavaduotas Ismailas Demiras.

Tokį pareiškimą jis padarė po keletą valandų trukusių Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Turkijos vadovo Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) derybų Ankaroje.

V. Putinas sakė per spaudos konferenciją susitaręs su R. T. Erdoganu „paspartinti“ sistemų S-400 perdavimą Ankarai, nepaminėjęs konkrečių datų.

Rusijos pareigūnai gruodį sakė, kad pirmąsias S-400 sistemas Turkija tikriausiai gaus 2019 metų pabaigoje arba 2020-ųjų pradžioje.

Pastaraisiais mėnesiais V. Putinas ir R. T. Erdoganas plėtojo vis glaudesnius ryšius tokiose srityse, kaip klestintis energetikos sektorius ar derybos dėl Sirijos konflikto užbaigimo.

Pabrėždamas šios partnerystės svarbą, V. Putinas nusprendė aplankyti būtent Turkiją per savo pirmąjį užsienio kelionę, jam užsitikrinus istorinę ketvirtąją kadenciją per kovo 18-ąją vykusius prezidento rinkimus.

R. T. Erdoganas antradienį leido suprasti, kad Turkija nenusiteikusi klausytis Vakarų šalių kritikos dėl sistemų S-400 pirkimo, pridurdamas, kad „šis reikalas dabar baigtas“.

Kaip praneša Rusijos žiniasklaida, Turkiją taip pat labai domisi technologijų perėmimu arba netgi bendra S-400 sistemų gamyba su Rusija, bet tokiems planams priešinasi kai kurie veikėjai Maskvos saugumo tarnybose.

V. Putinas savo ruožtu atsisakė aptarinėti šią temą ir sakė, kad „šie klausimai yra vien komerciniai“, o ne politiniai.


Šiame straipsnyje: TurkijaRusijaoro gynybaS-400

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių