Rusija uždraudė su M. Chodorkovskiu siejamas nevyriausybines organizacijas

  • Teksto dydis:

Rusija trečiadienį uždraudė tris nevyriausybines organizacijas (NVO), siejamas su buvusiu naftos magnatu Michailu Chodorkovskiu.

Generalinė prokuratūra pripažino šias organizacijas „nepageidaujamomis“, nes jos esą siekė kurstyti neramumus ir diskredituoti rinkimus.

Organizacija „Atvira Rusija“, Šiuolaikinės Rusijos institutas ir visuomeninis judėjimas „Atvira Rusija“ buvo pripažintos nepageidaujamomis šalyje vadovaujantis kontroversišku įstatymu, nukreiptu prieš užsienio organizacijas, kaltinamas kišimusi į politiką.

„Jų veikla nukreipta į protestų kurstymą ir vidaus politikos destabilizavimą. Tai kelia grėsmę Rusijos konstitucinės sistemos pamatams ir valstybės saugumui“, – rašoma generalinės prokuratūros pareiškime apie minėtas tris organizacijas.

Šiuos tris fondus remia Kremliaus kritikas M.Chodorkovskis, kuris nuo 2013 metų, kai po dešimtmetį trukusio kalinimo buvo netikėtai paleistas į laisvę, gyvena užsienyje.

Be jų, Rusijos teisingumo ministerijos „nepageidaujamų“ užsienio nevyriausybinių organizacijų sąraše yra dar septynios, daugiausiai amerikietiškos, organizacijos.

Į šį sąrašą įtrauktiems juridiniams subjektams draudžiama skelbti publikacijas Rusijoje, be to, gali būti blokuotos jų banko sąskaitos. Asmenims, kurie bendradarbiauja su šiomis organizacijomis, gali būti skirta piniginė bauda, įkalinimas ar uždrausta įvažiuoti į Rusiją.

Tarptautinė teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pareiškė, jog tai yra pirmasis atvejis, kai Rusijos vyriausybė pasinaudojo vadinamuoju „nepageidaujamųjų“ įstatymu, kad smogtų organizacijai, kurią įkūrė rusai ir kuri veikė tik Rusijoje.

„Atvira Rusija“ daug nuveikė, padėdama žmogaus teisių pažeidimų Rusijoje aukoms... o dabar pati tapo sistemos auka“, – rašoma „Amnesty International“ atstovybės Rusijoje vadovo Sergejaus Nikitino pareiškime.

S.Chodorkovskis, kuris iki nuteisimo dviejose prieštaringai vertinamose bylose valdė naftos milžinę „Jukos“, šiuo metu gyvena užsienyje, tačiau „Atvira Rusija“ turi biurą ir populiarų tinklapį Rusijoje.

Buvęs naftos magnatas paragino šeštadienį surengti prieš prezidentą Vladimirą Putiną nukreiptą protesto akciją, kuri reklamuojama socialiniuose tinkluose ir tinklalapyje OpenRussia.org.

Tinklalapyje trečiadienį buvo rašoma, kad jis registruotas Rusijoje, todėl negali būti uždraustas vadovaujantis „nepageidaujamųjų“ įstatymu.

M.Chodorkovskis savo „Twitter“ paskyroje parašė, kad „didžiuojasi“ būdamas tame sąraše.

„Užkliudėme nervą“, – rašė jis.

Po V.Putino perrinkimo 2012 metais Rusija padidino spaudimą pilietinės visuomenės organizacijoms priėmusi įstatymą, įpareigojantį „politinę“ veiklą vykdančias ir tarptautinį finansavimą gaunančias grupes deklaruotis esant užsienio agentėmis. Šis terminas daugeliui primena Stalino laikų represijas ir Šaltojo karo šnipinėjimą.

Dėl šių taisyklių kai kurios organizacijos atsisakė itin reikalingo finansavimo iš užsienio, o kitos išvis nutraukė savo veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Putino pasaka rusams ir idiotams

to Putino pasaka rusams ir idiotams portretas
idijotas tai tu ir esi su savo banditu chodorkovskiu,kas jau murmetu tik netu,asilo galva

Putino pasaka rusams ir idiotams

Putino pasaka rusams ir idiotams portretas
Ne tik Jehovos liudytojai, visas Pasaulis puola rusus. Todėl mums teko užimti: Padniestrę, kad apsisaugotume nuo Moldovos, Pietų Osetiją ir Abchaziją, kad susilpnintume agresorę Gruziją, atplėšti nuo Ukrainos ir aneksuoti Krymą, kad turėtume stiprų forpostą prieš pasiruošusią pulti NATO narę Turkiją, Rytų Ukrainoje okupuoti Donecko ir Lugansko sritis, kad sukurtume buferinę valstybę “Novorusiją” ir turėtume gerą placdarmą prieš paskelbusią Rusijai karą fašistinę Ukrainą. Dabar mes privalome toliau naikinti Sirijos gyventojus, bombarduoti jų mokyklas ir ligonines, nes vieni gyvi išlikę, kiti pagiję, treti užaugę kels didelį pavojų Rusijos valstybės egzistavimui. Visos Pasaulio valstybės kuria ir puoselėja grobikiškus planus bei laukia progos užpulti taikingąją Rusiją. Turime praktikoje vadovautis mūsų mokytojo didžiojo proletariato vado neurosifilitiko Lenino mokymu: geriausia gynyba – puolimas. Todėl visada privalome gintis ir užpuolę pirmi šias imperialistų užmačias sužlugdyti.

Realybė

Realybė portretas
Laba gerai klad uždraudė JAV finansuojamas orgaizacijas, kurių tikslas destabilizuoti visuomenę Rusijoje. Tą pati JAV daro Vengrijoje, per Soraso universitetą. Reikia vyti lauk jankių pakalikus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių