Rusijos ambasadorius aiškinosi dėl bombonešių skrydžio virš Lamanšo

  • Teksto dydis:

Londonas ketvirtadienį iškvietė Rusijos ambasadorių, prašydama pasiaiškinti, kodėl du ilgojo nuotolio bombonešiai Tu-95 trečiadienį praskrido virš Lamanšo sąsiaurio, priversdami Didžiąją Britaniją pakelti į orą savo naikintuvus ir pakeisti civilių lainerių skrydžių maršrutus.

Vienas šaltinis britų vyriausybėje naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad tas incidentas, per kurį buvo pakelti britų naikintuvai „Typhoon“, laikomas „reikšmingu eskalavimu ir žymi pokytį strategijoje“, nes anksčiau Rusijos lėktuvai praskrisdavo tik netoli atokių Britanijos regionų - dažniausiai šalia Škotijos krantų.

„Tai labai pavojinga. Civilinių orlaivių, skridusių į Jungtinę Karalystę, maršrutai turėjo būti pakeisti, - sakė šaltinis. - Rusai skrido išjungę signalų atsakiklius, todėl juos buvo galima stebėti tik kariniu radaru. Jie dar niekada neskrido taip toli į pietus.“

Britanijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Rusijos ambasadorių Aleksandrą Jakovenką pasiaiškinti dėl šio incidento, nurodžiusi, kad jis buvo Rusijos karo aviacijos vis dažniau vykdomų "operacijų už įprastos veikimo zonos" dalis.

"Rusijos lėktuvai sutrikdė civilinės aviacijos (skrydžius). Dėl to mes šiandien iškvietėme Rusijos ambasadorių pasiaiškinti dėl šio incidento", - sakoma ketvirtadienį paskelbtame URM pranešime.

Pernai NATO šalys daugiau negu 100 kartų siuntė savo naikintuvus perimti praskrendančių Rusijos lėktuvų, o tokių incidentų buvo maždaug triskart daugiau negu 2013 metais. Šis eskalavimas atspindi padidėjusią įtampą tarp Vakarų šalių ir Maskvos dėl krizės Ukrainoje.

Užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) gruodį sakė esantis susirūpinęs dėl Rusijos karinių orlaivių vykdomo "nepaprastai agresyvaus" Britanijos oro erdvės "zondavimo", padažnėjus tokių incidentų prie Škotijos krantų.

Ph.Hammondas, anksčiau užėmęs gynybos sekretoriaus postą, yra sakęs, kad tokios veiklos suintensyvėjimo pastaraisiais metais priežastis yra Kremliaus vykdoma kariuomenės modernizacija, kuriai Vakarų šalyse daugelis skiria nepakankamai dėmesio.

Britanijos vyriausybė paprastai nesureikšmina tokių skrydžių, laikydama juos simboliniu žvanginimu ginklais, kuriuo stiprėjanti Rusija nori priminti pasauliui tebesanti pasaulinė galybė.

Tačiau Rusijos bombonešių pasirodymas virš Lamanšo sąsiaurio, kurį kerta daug civilinės aviacijos maršrutų, sukėlė susirūpinimą dėl potencialios susidūrimo grėsmės.

Gruodį Švedijos pareigūnai paskelbė, kad vienas Rusijos karo lėktuvas vos nesusidūrė su komerciniu keleiviniu laineriu tarptautinėje oro erdvėje prie Švedijos pietinių krantų. Tačiau Rusija tvirtino, kad jos lėktuvas laikėsi saugaus atstumo.

"Tai baugina. Kas taip elgiasi? Tik Rusija", - po incidento virš Lamanšo sakė minėtas šaltinis Britanijos vyriausybėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių