Rusijos gynybos ministerija įsitikinusi: Prancūzija įvykdys „Mistral“ įsipareigojimus

  • Teksto dydis:

Rusijos karinis jūrų laivynas gaus pirmą laivą „Mistral“ klasės jūrų desanto laivą kontrakte numatytu laiku, įsitikinusi Rusijos gynybos ministerija.

„Neturime abejonių, kad desanto laivus mes gausime. Šių laivų perdavimu Prancūzija yra suinteresuota labiau nei Rusija. Be „Mistral“ mes apsieisime, o ką su tais laivais darys Prancūzija – didelis klausimas“, – sakė aukšto rango ministerijos pareigūnas naujienų agentūrai „Interfax“.

Jis priminė, kad šie laivai yra pritaikyti Rusijos poreikiams ir iš dalies pastatyti Sankt Peterburgo laivų statykloje, todėl juos perduoti kokiai nors trečiai šaliai bus gana sudėtinga.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) antradienį dėl krizės Ukrainoje atidėjo prieštaringai vertinamą „Mistral“ klasės laivo perdavimą Rusijai „iki atskiro pranešimo“.

„Respublikos prezidentas mano, kad dabartinė situacija Ukrainos rytuose vis dar neleidžia perduoti pirmojo karo laivo“, – nurodoma pareiškime.

Kalbėdamas apie Prancūzijos vadovo pareiškimą Rusijos pareigūnas pareiškė, kad jo nereikėtų vertinti kaip atsisakymo vykdyti kontrakto sąlygas.

„Kol kas „Rosoboroneksport“ ir Rusijos gynybos ministerija neturi pagrindo reikšti pretenzijas prancūziškiems partneriams dėl savo įsipareigojimų nevykdymo, kadangi kontrakte numatyta galimybė trimis mėnesiais – tai yra iki vasario vidurio – pratęsti laivo perdavimo terminą. Per tą laiką Prancūzijos vadovybė pasistengs sau gauti maksimalios politinės naudos, ką ji dabar ir daro. Būtent dėl šios priežasties buvo padarytas eilinis Francois Hollande'o pareiškimas dėl „Mistral“ laivų“, – sakė pareigūnas.
Agentūros pašnekovas sakė, kad Rusija nėra gavusi jokių oficialių dokumentų apie „Mistral“ pristatymo atidėjimą.

„Deja, Rusija negali vienašališkai atsisakyti šių laivų. Jeigu tokia galimybė būtų numatyta sutarties sąlygose, mes ja būtume seniai pasinaudoję“, – sakė Gynybos ministerijos atstovas.

Rusijos firma „Rosoboroneksport“ ir prancūzų DCNS sutartį dėl dviejų „Mistral“ klasės laivų statybos pasirašė 2011-ųjų birželį. Šių laivų laivagaliai pagaminti Rusijos Baltijos gamykloje Sankt Peterburge. Jį sujungimas su priekinėmis dalimis ir laivų užbaigimas atliekamas laivų statykloje „STX France“ Sen Nazere.

Maskva tvirtina, kad sankcijose Rusijai numatyta, jog anksčiau sudarytos sutartys karinės technikos srityje turi būti įvykdytos. Tačiau NATO šalys, ypač JAV, Didžioji Britanija, Vokietija, Lenkija ragina Prancūziją neteikti „Mistral“ tipo laivų Rusijai.

Anot BBC, Rusijos gynybos ministerija ketina palaukti Prancūzijos sprendimo dėl sraigtasparnešių perdavimo Rusijai, ir žada kreiptis į teismą, jeigu sprendimas bus neigiamas; taip sakęs viceministras Jurijus Borisovas.

„Rusija veiks pagal kontrakto tekstą. Jeigu neatiduos, teisimės ir taikysime baudžiamąsias sankcijas, – cituoja J.Borisovą Rusijos naujienų agentūros. – Mums viskas tinka, netinka prancūzams, o mes lauksime kantriai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių