Rusijos opozicija gedi nužudyto savo lyderio B. Nemcovo

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai sukrėstų Rusijos žmonių šeštadienį dėjo gėles ir degančias žvakes ant tilto netoli Kremliaus, kur praėjusį vakarą buvo nušautas opozicijos politikas Borisas Nemcovas, o ta žmogžudystė dar kartą pabrėžia, kaip pavojinga yra kritikuoti prezidentą Vladimirą Putiną.

Per išpuolį penktadienį vėlai vakare prieš vidurnaktį, baltu automobiliu važiavę užpuolikai šaudė ir keturis kartus pataikė į 55 metų B.Nemcovą, kai šis ėjo tiltu per Maskvos upę sostinės centre su viena ukrainiete, pranešė policija, pridūrusi, kad mergina nenukentėjo.

Policija naktį buvo dviem valandoms uždariusi krauju aplaistytą tiltą šalia raudonų Kremliaus sienų ir Raudonosios aikštės, o vėliau jį nuplovė, kai ten pradėjo plūsti žmonės, norintys pagerbti vieną didžiausių V.Putino oponentų, kritikavusį Rusijos vaidmenį Ukrainos konflikte.

Politiko žūties vietoje išaugo mažiausiai metro aukščio, apie 2 m ilgio ir 2 m pločio gėlių kaugė. Tarp gėlių pastatytas balto popieriaus lapas su užrašu „Mes visi esame Nemcovas“.

„Žmonės bijo palaikyti mūsų judėjimą. Opozicijos aktyvistams kasdien grasinama, o Borisas nebuvo išimtis. Bet jie mūsų nesustabdys“, – sakė opozicijos aktyvistas Markas Galperinas.

Buvęs vicepremjeras, B.Nemcovas, kuris anksčiau yra sakęs nerimaujantis, kad gali būti nužudytas, tapo iškiliausiu opozicijos veikėju, nužudytu per jau 15 metų trunkantį V.Putino valdymą.

Į gaujų išpuolį panašus jo nužudymas atgaivino prisiminimus apie chaotišką praėjusio amžiaus 10-ąjį dešimtmetį po komunistinės Sovietų Sąjungos žlugimo ir iškėlė naujų klausimų apie opozicijos galimybes mesti bet kokį iššūkį tokioje pavojingoje aplinkoje.

Kremlius neigė kaltinimus, kad šitą nužudymą organizavo valdantysis režimas, o V.Putinas paragino greitai surasti žudikus, sakydamas, kad asmeniškai kontroliuos tyrimą ir kad ta ataka buvo „provokacija“, specialiai įvykdyta prieš sekmadienį opozicijos planuojamas surengti protesto eitynes.

Tačiau šis nužudymas paskatino atkreipti dėmesį į šiurkštų elgesį su oponentais per V.Putino trečią kadenciją prezidento poste: keli jo iškilūs kritikai buvo pasiųsti už grotų arba pabėgo iš šalies, kai prieš trejus metus buvo imtasi griežtų veiksmų po masinių demonstracijų prieš šalies vadovą, buvusį sovietų KGB agentą.

„Neįsivaizduojama, kad opozicijos lyderis gali būti nušautas prie Kremliaus sienų. Gali būti tik viena versija: kad jis buvo nušautas už teisybės sakymą“, – išpuolio vietoje sakė kitas opozicijos lyderis Michailas Kasjanovas, kuris kurį laiką dirbo ministro pirmininko poste vadovaujant V.Putinui.

Dėl šio nužudymo niekas neprisiėmė atsakomybės, nors policija tiria įvairias versijas ir peržiūri stebėjimo kamerų įrašus tame Maskvos rajone, kuris yra vienas iš judriausių ir labiausiai saugomų sostinėje.

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas M.Gorbačiovas sakė, kad negalima skubėti su išvadomis, kad „reikia kaip reikiant išsiaiškinti“.

„Tam tikros jėgos pabandys savo tikslais pasinaudoti įvykdytu nusikaltimu, jos visos juk galvoja, kaip atsikratyti (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino. Bet aš vis dėlto nemanau, kad Vakaruose ryšis tokiam žingsniui, pasinaudojimui nusikaltimu savais tikslais. Vis dėlto nusikaltėliai, nužudę Borisą, be abejo, tikėjosi to“, – mano jis.

Tarptautiniame šios žmogžudystės pasmerkimo sraute JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ragino, kad būtų atliktas greitas, nešališkas ir skaidrus tyrimas ir kad kaltieji dėl šio „baisus nužudymo“ būtų patraukti atsakomybėn.

Kai kurie opozicijos veikėjai iš karto tiesiai apkaltino Kremlių. Kiti vaizdavo Rusijos visuomenę, apimtą moralinio nuosmukio, o V.Putino aplinką tokią, kuri reiškia beribį paklusnumą lyderiui ir iš kailio neriasi, kad jam įtiktų.

„Putino neapykantos ir smurto atmosferoje, užsienyje ir Rusijoje, kraujo liejimas yra būtina sąlygą, norint įrodyti savo ištikimybę, savo buvimą vienoje komandoje“, – parašė savo paskyroje tinkle „Twitter“ kitas opozicijos lyderis Garis Kasparovas, buvęs pasaulio šachmatų čempionas.

„Jeigu Putinas davė įsakymą nužudyti Borisą Nemcovą, tai ne esmė. Esmė – Putino diktatūra. Jo 24/7 propaganda apie valstybės priešus“, – parašė jis.


Šiame straipsnyje: Borisas NemcovasgedulasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

jei rusija

jei rusija portretas
LAIKYTŲSI DUOTO PRIESAKO "NEUŽMIRŠIM, NEATLEISIM", TAI TIKĖTINA, KAD PATI TAUTA PASUKS RUSKYNĄ DEMOKRATINĖS VALSTYBĖS KELIU, IR VISAI NESVARBU, Į KURIĄ PUSĘ, NORS IR Į MARSO. o DABAR PALAUKSIM TROLIŲ KOMENTARŲ.

lopas

lopas portretas
gavo kulka del bobos,o kalte vercia putinui...

Jaša Gabrielovičius

Jaša Gabrielovičius portretas
sunaikintas Rusijos priešas...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių