Rusijos Ortodoksų Bažnyčia perspėja dėl protestų Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Vienas Rusijos Ortodoksų Bažnyčios hierarchas trečiadienį perspėjo dėl protestų Ukrainoje, jeigu šios šalies bažnyčia bus pripažinta nepriklausoma nuo Maskvos patriarchato.

Šis jo perspėjimas nuskambėjo ekumeniniam patriarchui Baltramiejui I, pasaulio ortodoksų dvasiniam lyderiui, ruošiantis priimti sprendimą dėl Ukrainos Bažnyčios prašymo oficialiai tapti nepriklausoma.

Ukrainoje veikia trys Ortodoksų bažnyčios: didžiausia iš jų Maskvos patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, priklausanti Rusijos Ortodoksų Bažnyčios jurisdikcijai; Kijevo patriarchato Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, vadovaujama patriarcho Filareto, kurios nepripažįsta nei Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, nei Konstantinopolio patriarchatas, taip pat Ukrainos Autokefalinė Ortodoksų Bažnyčia.

Maskvos patriarchato diplomatinių ryšių vadovas metropolitas Ilarionas Alfejevas perspėjo, kad jog tuo atveju, jeigu bus patvirtinta autokefalinė (nepriklausoma) Ukrainos Ortodoksų Bažnyčia, prasidės protestai.

„Žinoma, žmonės išeis išeis į gatves ir gins savo šventas vietas“, - Rusijos naujienų agentūros citavo Ilariono pasisakymą per vieną religinį suvažiavimą Kazachstane.

Pasak metropolito, toks sprendimas leistų Ukrainos valdžiai fiziškai perimti ortodoksų bažnyčias ir vienuolynus, kuriais dabar naudojasi Maskvos patriarchato dvasininkai.

Tarp tokių pastatų yra žymiausi Ukrainos architektūros paminklai, tokie kaip Kijevo Pečorų laura Ukrainos sostinėje.

„Jau dabar matome, kaip verčiamos ortodoksų bažnyčios Ukrainoje ir kaip tikintieji eina jų ginti“, - sakė jis.

Jeigu Maskva prarastų Ukrainos Bažnyčios kontrolę, tai būtų laikoma smūgiu Rusijos Ortodoksų Bažnyčios prestižui ir apskritai Rusijos dvasinei įtakai.

Praėjusį mėnesį Rusijos Ortodoksų Bažnyčia nutraukė „diplomatinius ryšius“ su Stambule reziduojančiu Baltramiejumi I ir nebemini jo vardo savo maldose.

Kai kurie Maskvos patriarchato parapijoms Ukrainoje vadovaujantys dvasininkai ragino tikinčiuosius rengti mitingus ginant savo bažnyčias.

Počajivo metropolitas neseniai paskelbė savo oficialų pareiškimą Ukrainos Počajivo lauros, didžiulio Vakarų Ukrainoje esančio ortodoksų vienuolyno, interneto svetainėje. Jis ragino tikinčiuosius „būti pasirengusius ginti“ vienuolyną.

Ekumeninio patriarchato Šventasis Sinodas, Baltramiejaus vadovaujama sprendimų priėmimo institucija, šiuo metu posėdžiauja Stambule ir turėtų priimti sprendimą dėl Ukrainos bažnyčios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių