Dėl „Ryanair“ darbuotojų streiko Europoje atšaukė maždaug 250 skrydžių

  • Teksto dydis:

Pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“ penktadienį atšaukė pustrečio šimto skrydžių Europoje, bendrovės darbuotojams pradėjus streiką, kuris gali būti didžiausias šių oro linijų istorijoje.

Dubline įsikūrusi bendrovė nesureikšmino būgštavimų, kad streikas sukels problemų nemažai daliai jos keleivių, tačiau patvirtino, kad atšaukia maždaug 250 skrydžių.

„Šiandien daugiau nei 2 150 (90 procentų iš numatytų) „Ryanair“ skrydžių įvyks kaip įprasta, Europoje bus pervežta 400 tūkst. keleivių“, – sakoma bendrovės pareiškime.

„Ryanair“ skrydžių palydovai streikuoja Vokietijoje, Belgijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje ir Ispanijoje. Kai kuriose šalyse prie jų prisijungė ir lėktuvų pilotai.

Belgijos Šarlerua oro uosto terminale maždaug 20 streikuojančių bendrovės darbuotojų išskleidė apie streiką pranešantį plakatą, buvo atšaukti keturi iš 12 numatytų skrydžių.

„Kai kurie skrydžių palydovai uždirba 2 tūkst. eurų, bet yra kolegų, kurie už tą patį darbą gauna tik 1 tūkst. eurų. Su tūkstančiu eurų Belgijoje neįmanoma gyventi“, – sakė Belgijos profsąjungos CNE narys Yves'as Lambot (Ivas Lambo).

Įtampa tvyrojo Olandijos Eindhoveno oro uoste, kur kai kurie į Londoną turėję skristi keleiviai jau buvo praėję saugumo patikrinimą, kai jų skrydis buvo atšauktas pusvalandį prieš pakylant.

Nyderlandų profesinė sąjunga VNV sako, jog imsis teisinių veiksmų, kad neleistų „Ryanair“ bendrovei pakeisti olandų pilotų samdytais įgulos nariais iš užsienio.

Porto oro uoste, pagrindinėje „Ryanair“ Portugalijos bazėje, penktadienio rytą prie oro linijų informacijos skyriaus buriavosi maždaug 10 žmonių, ieškančių alternatyvų atšauktiems skrydžiams.

„Kompanija parūpino autobusą. Tai nepatogu. Vietoje 50 minučių kelionė užtruks 5 valandas. Bet bent jau šiandien būsiu vietoje“, – sakė vienas iš keleivių portugalų televizijos kanalui SIC.

Apie atšaukiamus skrydžius keleiviai antradienį buvo informuoti elektroniniu paštu ir trumposiomis žinutėmis, jiems buvo pasiūlyta kitų variantų, pranešė „Ryanair“.

Profesinės sąjungos mano, kad penktadienis 24 valandų streikas bus didžiausias šios Airijos oro bendrovės istorijoje.

„Ryanair“ darbuotojai siekia išsikovoti didesnius atlyginimus ir nuolatinio darbo sutartis. Kol kas daug bendrovės darbuotojų dirba kaip nepriklausomi sutartininkai, neturėdami nuolatiniams darbuotojams suteikiamų privilegijų.

Darbuotojų teisės

Darbuotojai, gyvenantys ir dirbantys ne Airijoje, skundžiasi, jog „Ryanair“ juos samdo pagal Airijoje galiojančius įstatymus. Tai jiems neužtikrina socialinių garantijų jų šalyje.

ES socialinių reikalų komisarė Marianne Thyssen (Marian Teizen) trečiadienį sakė, kad lėktuvų įgulų nariai turi būti įdarbinami pagal tos šalies sutartis, kurioje jie dirba.

„Pagarba ES įstatymams nėra kažkas, dėl ko darbuotojai turėtų derėtis arba tai, ką galima skirtingai interpretuoti skirtingose šalyse. Šiandien tai labai aiškiai pasakiau ponui O'Leary“, – pareiškė M. Thyssen po ES pareigūnų susitikimo su „Ryanair“ vadovu Michaelu O'Leary (Maiklu O'Liriu).

Tą pačią dieną surengtoje spaudos konferencijoje M. O'Leary ragino atšaukti streiką ir pagrasino sumažinti „Ryanair“ darbuotojų skaičių dviejuose Briuselio oro uostuose, jeigu akcija įvyks.

Praėjusį mėnesį koordinuotą 24 valandų streiką visoje Europoje surengė „Ryanair“ pilotai. Jie siekia išsikovoti didesnius atlyginimus bei geresnes darbo sąlygas. Šis streikas, vykęs dar nepasibaigus vasaros kelionių sezonui, paveikė dešimtis tūkstančių keleivių.

Liepą pilotų ir skrydžių palydovų streikai sutrikdė 600 skrydžių Belgijoje, Airijoje, Italijoje, Portugalijoje ir Ispanijoje bei paveikė 100 tūkst. keliautojų.

Šią savaitę „Ryanair“ pasirašė sutartis su Italijos skrydžių palydovų profesinėmis sąjungomis dėl darbo sutarčių sudarymo pagal Italijos įstatymus.

Jungtinės Karalystės Civilinės aviacijos administracija (CAA) paragino „Ryanair“ atlyginti nuostolius dėl streiko nepatogumų patyrusiems keleiviams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių