Rytų partnerystės viršūnių susitikime – pritarimas europiniam pasirinkimui

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės programos viršūnių susitikimo Rygoje dalyviai penktadienį paskelbė baigiamąją deklaraciją, kurioje reiškiamas pritarimas šios programos dalyvių europiniam pasirinkimui.

„Viršūnių susitikimo dalyviai pripažįsta suinteresuotų partnerių europines aspiracijas ir europinį pasirinkimą, kaip nurodoma (jų) asociacijos sutartyse“, – sakoma Rygos deklaracijoje.

Dalyviai taip pat pažymėjo, kad tose sutartyse numatomos politinės asociacijos ir ekonominės integracijos pagrindas yra demokratija, pagarba žmogaus teisėms ir laisvėms bei įstatymų viršenybė.

„Jie pripažįsta suinteresuotų partnerių angažavimąsi įgyvendinti ir plėtoti šias vertybes“, – sakoma dokumente.

ES ir šešių buvusių sovietinių respublikų viršūnių susitikimas ketvirtadienį ir penktadienį vyko Latvijos, kuri šiuo metu pirmininkauja Bendrijai, sostinėje.

ES kaimynystė politikos ir plėtros derybų komisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas) sakė žiniasklaidai, kad Rygos deklaracija yra geras visiems priimtino sprendinio paieškų pavyzdys.

Pasak jo, tiek 28 ES narės išmoko siekti kompromiso ir kad tą patį išmoks šešios Rytų partnerystės programos dalyvės.

„Jos tam pasiruošusios', - pažymėjo J.Hahnas.

Komisaras pabrėžė, kad būti vieningiems labai svarbu, tačiau taip pat tapo aišku, kad ES turi laikytis diferencijuoto požiūrio, atsižvelgdama į skirtingų šalių interesus.

„Turime savų interesų, bet mūsų aiškus bendrasis vardiklis - taika, stabilumas ir klestėjimas regione. Skirtingos šalys turi tų pačių interesų, bet skirtingų sprendinių, kaip juos užtikrinti", - sakė J.Hahnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių