A. Sacharovo premija skirta Kongo ginekologui

  • Teksto dydis:

Antradienio vakarą Europos Parlamento Pirmininkų sueiga (EP ir jo frakcijų pirmininkai) nutarė skirti šių metų A. Sacharovo premiją už minties laisvę Kongo Demokratinės Respublikos ginekologui Denisui Mukwegei (Denis Mukwege).

Šis 59 metų ginekologas rūpinasi seksualinės prievartos aukų gydymu pilietinio karo siaubiamoje šalyje. Jis yra įkūręs Panzi ligoninę Kongo DR Bukavu mieste.

2012 m. rugsėjo mėn. D. Mukwege pasakė įspūdingą kalbą Jungtinių Tautų Organizacijoje. Jis atvirai kritikavo tarptautinės bendruomenės bei Kongo DR valdžios neveiklumą vykstant žudynėms jo šalyje, taip pat pasmerkė masinio prievartavimo vykdytojų nebaudžiamumą.

2012 m. spalio 25 d. keturi ginkluoti vyrai pasikėsino nužudyti D. Mukwegę jo namuose. Po šio pasikėsinimo laureatas išvyko į Europą. Pernai sausį jis grįžo į Bukavu ir buvo šiltai sutiktas Kongo DR gyventojų.

Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms už laisvę, taiką, demokratiją ir žmogaus teises. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų. Tarp šių metų premijos finalininkų buvo ir Ukrainos Euromaidano judėjimas bei Azerbaidžano žmogaus teisių gynėja Leyla Yunus. Laureatui D. Mukwegei premiją ketinama įteikti lapkričio 26 d. Strasbūre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių