Šalia Berlyno – visuotinės pajuokos objektas

  • Teksto dydis:

„Lufthansa“ jau buvo paruošusi lėktuvus, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel jau rengėsi atidarymo ceremonijai. Bėda ta, kad savo atidarymui dar 2012 metų birželio 3 d. nebuvo pasirengęs... pats naujasis Berlyno oro uostas.

6 mlrd. eurų

Praėjo jau penkeri metai, o BER oro uostas vis dar stovi nebaigtas, tapęs visuotinės pajuokos objektu Vokietijoje, kurios gyventojai garsėja savo punktualumu. Oro uosto statybos buvo pradėtos dar 2006 metais, ir šis oro uostas turėjo pakeisti Vokietijos sostinės du senus ir jau keleivių srauto neatlaikančius Tėgelio ir Šionefeldo oro uostus.

Tačiau pietiniame Berlyno pakraštyje esančio BER oro uosto atidarymas buvo atšauktas likus mėnesiui iki jo inauguracijos, kurioje turėjo dalyvauti kanclerė ir 10 tūkst. kviestinių svečių.

Teigiama, kad iš pradžių kilo bėdų dėl priešgaisrinės ir vėdinimo sistemų. Tačiau vėliau buvo nustatyta, kad tai ne vienintelės naujojo oro uosto problemos. Jau nekalbant apie įvairias technines klaidas, įskaitant dvigubai sunkesnį stogą, nei buvo leista, buvo padaryta projektavimo klaidų, o keli tiekėjai bankrutavo. Taip pat kilo įtarimų dėl korupcijos.

Kilęs skandalas kainavo tuometiniam Berlyno merui Klausui Wowereitui (Klausui Voveraitui) postą, nes statybų proceso metu išlaidos daugiau nei patrigubėjo nuo iš pradžių planuotų 1,7 mlrd. eurų iki daugiau nei 6 mlrd. eurų.

Dabar vietos valdžia rengia ekskursijas į oro uostą ir ima po dešimt eurų nuo lankytojo. Tačiau tai vargiai padeda kompensuoti patirtas išlaidas.

Jokių skrydžių

BER oro uostas neveikia, tačiau jo pakilimo-nusileidimo takais retkarčiais naudojasi kaimyninis Šionefeldo oro uostas. O kita naujojo oro uosto infrastruktūra turi būti nuolat prižiūrima, kad galėtų būti naudojama tuomet, kai oro uostas bus atidarytas. Kada nors.

Pavyzdžiui, tam, kad link oro uosto vedantys geležinkeliai neužkerpėtų, jais du kartus per savaitę naktimis pravažiuoja tuščias regioninis traukinys. Ir tokie traukiniai-vaiduokliai kursuos tols, kol nebus atidarytas terminalas, pareiškė geležinkelių kompanija „Deutsche Bahn“.

Pajuokos objektas

BER oro uostas jau taip berlyniečių anekdotų objektu. Vieni juokauja, kad čia galėtų būti panaudojo branduolinio kuro saugykla. Kiti teigia, kad naująjį oro uostą galėtų išgelbėti tik Chuckas Norrisas (Čakas Norisas).

Net ir pati Vokietijos finansų ministerija prisijungė prie visuotinų pašaipų ir viename vaizdo įraše pristatydama šiemet Vokietijoje vyksianti G20 viršūnių susitikimą parodė BER oro uostą ir pripažino, kad „mes nesame tobuli“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O čia visai neseniai visi tyčiojos iš tilto Š.Korėjoj...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių