Šaltinis: ES 27 šalys sutaria dėl „Brexit“ derybų gairių

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos 27 valstybių aušto rango pareigūnai antradienį pritarė „Brexit“ derybų gairėms, kurias praėjusį mėnesį pristatė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Truskas, pranešė šaltinis ES.

Pareigūnai susitiko aptarti esamos padėties po kovo 29 dienos,kai Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) oficialiai pranešė apie Britanijos pradėtą dvejų metų skyrybų su ES procesą, o po dviejų dienų D.Tuskas pateikė derybų gaires, dar pavadintas „raudonosiomis linijomis".

„Diskusijos... parodė tvirtą vienybę ir sutarimą dėl visų pagrindinių projekto elementų, įskaitant laipsnišką požiūrį į derybas“, – nurodė ES šaltinis.

Pasak šaltinio, kuris nenorėjo būti įvardintas, 27 šalių atstovai mano, kad svarbiausia yra susitarti dėl ES piliečių, kuriuos tiesiogiai palies „Brexit“.

„Šiame kontekste buvo prisiminta, kad tvyranti nežinia ir byrėjimo pojūtis yra britų sprendimo išeiti pasekmė“, – sakė šaltinis.

„Tačiau ES 27 valstybės anksti, rimtai ir tvirtai imtis veiksmų, kad sumažintų JK pasitraukimo žalą (savo) piliečiams“, – nurodė jis.

Didžiojoje Britanijoje gyvena maždaug 3 mln. ES piliečių, o Europos Sąjungos šalyse – apie 1 mln. britų.

T.May ir D.Tuskas žada kuo greičiau išspręsti šį klausimą, kad išnyktų bet kokia nežinia.

Kitas pareigūnų, vadinamųjų vedlių (sherpas) susitikimas numatytas balandžio 24 dieną. Jame turėtų būti baigtas derybų gairių ruošimas, kurį 27 ES šalių lyderiai turės oficialiai patvirtinti balandžio 29 dienos viršūnių susitikime.

Kitas šaltinis ES sakė, kad antradienio susitikimu buvo siekiama įtikinti visas 27 nares, kad jos visos randa bendrą kalbą, ir bet kokie pakeitimai, kurie gali būti padaryti prieš ES viršūnių susitikimą, bus tik „nežymūs“.

Pristatydamas derybų gaires D. Tuskas sakė, kad Jungtinė Karalystė pirmiausiai turi susitarti dėl „skyrybų“ sąlygų, jog galėtų derėtis dėl naujos prekybos sutarties.

Be to, Didžioji Britanija turės išpildyti visus su jos naryste ES susijusius finansinius įsipareigojimus prieš galutinai pasitraukdama iš Bendrijos ir užtikrinti, kad Airiją nuo Šiaurės Airijos skirianti siena po „Brexit“ liktų atvira.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių