Sankcijos ir embargas – Rusijai naudingi?

Rusija neplanuoja atšaukti embargo Vakarų šalių maisto produktams dar bent metus, o gal net ir dvejus. Negana to, sklinda kalbos, kad ir dėl Vakarų sankcijų atšaukimo Kremlius neskuba.

"Maisto importo ribojimas buvo vienas svarbiausių veiksnių skatinant žemės ūkio produkcijos gamybos augimą mūsų šalyje. Be abejo, embargas amžinas nebus – tik dar metus ar dvejus", – sakė Rusijos žemės ūkio ministras Aleksandras Tkačiovas.

Tiesa, A.Tkačiovas pridūrė, kad "embargo atšaukimas, nesvarbu, kada tai įvyktų, nereiškia, kad mūsų rinka užsienio gamintojams atsivers vienu metu ir skubiai". "Elgsimės atsargiai, sistemingai, pasirinktinai, kad savo rinkai nepakenktume, kad išliktų mūsų gamintojų suinteresuotumas didinti produkcijos apimtis", – aiškino ministras.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, praėjusių metų pabaigoje pareiškė, kad embargas vakarietiškiems maisto produktams bus tęsiamas kuo ilgiau, nes jis yra naudingas Rusijos maisto pramonei.

Prekybinį embargą Rusija paskelbė 2014 m. rugpjūtį, reaguodama į Vakarų sankcijas, įvestas po Krymo aneksijos. Pirmaisiais Rusijos sankcijų galiojimo metais jos buvo taikomos kai kuriems maisto produktams iš JAV, ES, Australijos, Norvegijos ir Kanados.

Po metų šį valstybių sąrašą papildė Albanija, Juodkalnija, Islandija, Lichtenšteinas, o nuo 2016 m. – ir Ukraina.

"Bloomberg" teigia, kad V.Putinas galbūt sąmoningai neskubina Vakarų sankcijų atšaukimo, nes dėl to gali gerokai sustiprėti rublis, o tai smogtų Rusijos įmonių konkurencingumui.

Dauguma "Bloomberg" kalbintų analitikų tvirtino, kad Vakarų sankcijų Rusijai atšaukimas rublio kursą kilstelėtų nuo 5 iki 10 proc. Mažesnioji jų dalis laikosi nuomonės, kad šis efektas nebūtų toks stiprus – rublis sustiprėtų tik 1–5 proc.

Praėjusią savaitę Rusijos vyriausybė netikėtai prabilo apie galimus nurodymus centriniam bankui supirkti užsienio valiutą šalies tarpbankinėje rinkoje, neva siekiant išvengti pernelyg didelių rublio kurso svyravimų. Šis nurodymas buvo paskelbtas prieš pat V.Putino telefoninį pokalbį su kolega iš JAV Donaldu Trumpu.

Kaip žinome, per šį dviejų prezidentų pokalbį Vakarų sankcijų Rusijai atšaukimo galimybės nebuvo aptartos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jei

jei portretas
neklystu,pernai buvo rašoma,ne K.dienoj,kad praeitais metais Krymas atiteks Ukrainai,žlugs Putino režimas,planas "Anakonda",badu numirs rusai....Ar čia horoskopai buvo rašomi

.... Debilui

.... Debilui portretas
Kokia cia rinka keliatas dešimčių oligarchų visi kiti ubagai juokdari tu

tai

tai portretas
> Klumpakoji , bent pasidomėtum prieš savo šizofrenines paplavas rašydamas - apgailėtinas :)
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių