Naujos ES sankcijos – Rusijos aneksuotam Krymui

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga ketvirtadienį įvedė papildomas sankcijas Krymui, uždrausdama visas investicijas ir suvaržydama prekybą, kad pasiųstų žinią, jog Bendrija nepripažins Rusijos įvykdyto neteisėto dalies Ukrainos teritorijos aneksavimo.

„Nuo gruodžio 20 dienos investicijos Kryme ar Sevastopolyje bus neteisėtos. Europinės ir Europos Sąjungoje veikiančios kompanijos daugiau nebegalės įsigyti nekilnojamojo turto ar organizacijų Kryme, finansuoti Krymo kompanijų ar teikti atitinkamų paslaugų“, - sakoma Europos Komisijos paskelbtame pareiškime.

„Aneksavimas yra neteisėtas ir tai, ką mes darome, yra dalis nepripažinimo“ politikos, pažymėjo Europos Komisijos atstovė spaudai Maja Kocijančič.

Ji taip pat paragino Rusiją padėti užbaigti krizę Ukrainoje, kuri jau pareikalavo daugiau nei 4 600 žmonių gyvybių nuo tada, kai Maskva kovą aneksavo Krymo pusiasalį.

A. Uliukajevas: gali trukti labai ilgai

Vakarų šalių sankcijos Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje tikriausiai tęsis „labai ilgai“, galbūt dešimtmečius, perspėjo ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas.

„Kai Jungtinėse Valstijose priimamas įstatymas, jį vėliau būna labai sunku pakeisti – panašu, kad jis galios dešimtmečius“, – A.Uliukajevas sakė duodamas interviu, kurį verslo dienraštis „Vedomosti“ paskelbė ketvirtadienį.

Rusijos ekonomika žengia į recesiją, spaudžiama Vakarų šalių sankcijų dėl Ukrainos konflikto ir nusmukusių pasaulinių naftos kainų. Naftos eksportas yra vienas iš svarbiausių Rusijos valstybės pajamų šaltinis.

Rusijos rublis JAV dolerio atžvilgiu nuo metų pradžios atpigo daugiau negu 45 procentus.

Pasak A.Uliukajevo, sąlygas „tobulai audrai“ Rusijoje iš dalies nulėmė tai, jog nebuvo vykdomos ekonomikos struktūrinės reformos.

Ministras pridūrė, jog jeigu nebūtų sankcijų, nebūtų drastiškai atpigusi nafta ir jeigu „nebūtume padarę kai kurių kvailų dalykų“, kurių jis nedetalizavo, Rusijos ekonomikos augimas galėjo siekti 2,5–3 proc. per metus.

A.Uliukajevas pridūrė, kad sankcijos gali būti dar labiau sugriežtintos ateinančiais metais, o padėtis naftos rinkoje irgi tampa vis labiau įtempta.

„Padėtį taip sunku prognozuoti, kad negalime būti pasiruošę jos pokyčiams ateityje, – pripažino jis. – Kaip turėtume tuomet elgtis? Parašyti dar vieną streso scenarijų tam atvejui, jeigu (naftos kaina) bus 60 JAV dolerių (už barelį)?“

„Tuomet padarykime tai (scenarijams, kad barelis naftos kainuos) 40, 20 ir 10 dolerių“, – ironizavo A.Uliukajevas.

A. Merkel: sankcijos tebėra neišvengiamos

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ketvirtadienį pareiškė, kad sankcijos Rusijai dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje lieka neišvengiamos, kol Maskva pradės rodyti gerbianti Ukrainos suverenumą ir padės užtikrinti „Europos saugumą su Rusiją, o ne prieš Rusiją“.

„Kol nepasiekėme šio tikslo ... sankcijos lieka neišvengiamos, nors norėčiau pakartoti, kad jos nebuvo ir nėra savitikslės“, – lyderė sakė Vokietijos parlamentui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mizantropas

mizantropas portretas
džiaugiuosi, kad nors ir pavėluotai, bet dabar jau Vakarai suprato, su kokiu monstru turi reikalų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių