Serbijos vyriausybei pirmą kartą vadovaus homoseksuali moteris

  • Teksto dydis:

Serbijos parlamentas ketvirtadienį paskyrė Aną Brnabič naująja šalies premjere.

Ji yra pirmoji moteris, paskirta vadovauti šios konservatyvios Balkanų šalies vyriausybei, be to, pirmasis savo homoseksualumo neslepiantis asmuo Serbijos ministro pirmininko pareigose.

Per balsavimą parlamente už 41 metų A.Brnabič paskyrimą premjere pasisakė 157 įstatymų leidėjai, prieš balsavo 55 deputatai. Iš karto po balsavimo įvyko naujojo ministrų kabineto prisaikdinimas.

Įtakingas Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pasiūlė skirti Vakaruose išsilavinimą įgijusią A.Brnabič premjere prieš dvi savaites. Jos paskyrimui įnirtingai priešinosi ultranacionalistai.

Itin konservatyvioje Serbijoje homoseksualūs asmenys dažnai susiduria su persekiojimu ir tampa išpuolių taikiniais.

Prezidento sprendimas siūlyti A.Brnabič kandidatūrą buvo įvertintas kaip bandymas išsklaidyti Vakarų būgštavimus dėl narystės Europos Sąjungoje siekiančios Serbijos suartėjimo su Rusija, įskaitant intensyvesnį karinį bendradarbiavimą ir glaudesnius ryšius.

A.Brnabič sakė, kad Serbijos integracija į ES bus jos vyriausybės prioritetas, bet pridūrė, jog taip pat bus siekiama išlaikyti gerus ryšius su Rusija, Kinija ir Jungtinėmis Valstijomis. Tačiau A.Brnabič kabinete yra antivakarietiškų pažiūrų neslepiančių ministrų, kurie griežtai pasisako prieš šalies narystę ES.

A.Vučičius turėtų išsaugoti pagrindinio šalies lyderio statusą. Jis ne kartą buvo kaltinamas autokratišku valdymu ir žodžio bei žiniasklaidos laisvių varžymu.

Verslo rinkodaros ekspertė A.Brnabič anksčiau yra dirbusi A.Vučičiaus vyriausybėje viešojo administravimo ir savivaldos reikalų ministre. Ji nepartinė ir turi darbo nevyriausybiniame sektoriuje patirties.

Per dvi dienas parlamente vykusius debatus nacionalistų sparno įstatymų leidėjai kaltino A.Brnabič, kad ji skiriama į šias pareigas dėl Vakarų spaudimo.

Jai teko neigti kaltinimus, kad yra „Vakarų šnipė“.

„Tai įžeidimas Serbijos Respublikai ir visiems jos piliečiams“, – sakė A.Brnabič ketvirtadienį.

„Nejau manote, kad Serbijos valstybė yra tokia kvaila ir saugumo tarnybos nereaguotų?“ – klausė ji įstatymų leidėjų.

A.Brnabič taip pat žadėjo, kad bus tęsiamas ankstesnės A.Vučičiaus vyriausybės, subtiliai balansavusios tarp Rusijos ir Vakarų, kursas.

Anksčiau šį mėnesį Airijos ministru pirmininku tapo Leo Varadkaras, kuris yra pirmasis homoseksualus šios šalies vyriausybės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Gerai,kad ne putlerine Rusija. Tada tikrai butu sakes.

Jogaila Išganytojas

Jogaila Išganytojas portretas
Visa Serbija yra NATO/ES prostitute
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių