Seulas: D. Trumpas Kim Jong Uno pageidavimus išpildys po denuklearizacijos

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) pageidavimus išpildys tuo atveju, jei jis tesės pažadus dėl denuklearizacijos, sekmadienį, po Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose įvykusių derybų sakė Pietų Korėjos prezidentas.

Pareigūnams stengiantis susitarti dėl antro D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo, Pietų Korėjos vadovas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) žurnalistams persakė žinią, kurią JAV prezidentas jo paprašė perduoti Šiaurės Korėjos lyderiui.

„Žinia buvo ta, kad prezidentas D. Trumpas labai draugiškai vertina pirmininką Kim, kad šis jam patinka ir todėl jis pageidauja, kad pirmininkas Kim įgyvendintų likusią jų susitarimo. Tada jis išpildys, ko pirmininkas Kim nori“, – pakeliui į Naująją Zelandiją naujienų agentūrai „Yonhap“ sakė Moon Jae-inas.

Kalbėdamas Buenos Airėse, kur su Moon Jae-inu aptarė situaciją Korėjos pusiasalyje, D. Trumpas išreiškė viltį, kad antrą susitikimą su Kim Jong Unu bus galima organizuoti 2019 metų pradžioje.

„Mes sutariame labai gerai. Mūsų santykiai geri“, – sakė jis.

Šeštadienį paklaustas, ar kada nors priimtų Šiaurės Korėjos lyderį Jungtinėse Valstijose, D. Trumpas atsakė: „Kažkuriuo metu, taip.“

Istorinį pirmąjį savo susitikimą D. Trumpas ir Kim Jong Unas surengė birželį Singapūre, kur pasirašė gana nekonkretų dokumentą dėl Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo.

Singapūre Kim Jong Unas išreiškė paramą Korėjos pusiasalio denuklearizacijai, bet dėl detalių nebuvo sutarta, o vėliau pažanga įstrigo, nes Vašingtonas ir Pchenjanas įsivėlė į ginčus, ką tai reiškia ir kaip tai bus pasiekta.

JAV pareigūnai siekia visiškos, patikrinamos ir negrįžtamos Korėjos pusiasalio denuklearizacijos ir sako, kad tik po to bus panaikintos sankcijos.

Šiaurės Korėja atmeta reikalavimus dėl esą vienašališko nusiginklavimo ir siekia tiksliai neapibrėžtų atsakomųjų JAV priemonių laipsniško proceso metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių