Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti savo branduolinio arsenalo?

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja pareiškė, kad būtų linkusi atsisakyti savo branduolinio arsenalo, jeigu būtų užtikrintas jos saugumas, antradienį po susitikimo su šios šalies lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) pranešė Seulo pasiuntinys.

„Šiaurė aiškiai parodė savo nusiteikimą denuklearizuoti Korėjos pusiasalį ir aiškiai leido suprasti, kad nebus jokios priežasties turėti branduolinių (programų), jeigu bus pašalintos karinės grėsmės Šiaurės atžvilgiu ir jeigu bus garantuotas jos režimo saugumas“, – sakė Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) nacionalinio saugumo patarėjas Chung Eui-yongas (Čung Ejongas).

Pasiuntinys, grįžęs į Seulą po Pietų Korėjos delegacijos istorinio vizito Pchenjene, pridūrė, kad Šiaurės Korėja sutiko paskelbti branduolinių ginklų ir raketų bandymų moratoriumą, jeigu bus surengtos derybos su Jungtinėmis Valstijomis.

Chung Eui-yongas sakė, kad Pchenjanas yra pasiruošęs „nuoširdžioms“ deryboms dėl potencialios denuklearizacijos ir santykių tarp Šiaurės Korėjos ir Vašingtono normalizavimo.

Pasiuntinys pridūrė, kad Šiaurės Korėja taip pat pažadėjo nenaudoti prieš Pietų Korėją nei įprastinės, nei branduolinės ginkluotės.

Chung Eui-yongas nurodė, kad kitą mėnesį prie Korėjos pusiasalį dalijančios smarkiai apginkluotos sienos vyks Šiaurės ir Pietų Korėjos viršūnių susitikimas.

„Pietų Korėja ir Šiaurės Korėja susitarė surengti trečią viršūnių susitikimą... Panmundžome balandžio pabaigoje“, - sakė Chung Eui-yongas, paminėdamas prie sienos esantį paliaubų kaimelį.

Šis abiejų Korėjų lyderių susitikimas turėtų būti trečias nuo 1950-1953 metų Korėjos karo, kuris baigėsi paliaubomis, o ne taikos sutartimi.

Ankstesniuose viršūnių susitikimuose 2000 ir 2007 metais atitinkamai dalyvavo Pietų Korėjos prezidentai Kim Dae-jungas (Kim Dedžiunas) ir Roh Moo-hyunas (No Muhionas). Abu prezidentai pasisakė už dialogą su Pchenjanu ir buvo susitikę su Kim Jong Uno tėvu Kim Jong Ilu (Kim Čen Iru).

Taip pat susitarta atkurti tiesioginio ryšio liniją tarp Kim Jong Uno ir Moon Jae-ino, siekiant „sumažinti karinę įtampą ir turėti glaudų (veiksmų) koordinavimą“, kalbėjo  Chung Eui-yongas.

Prieš balandžio mėnesio susitikimą numatytas abiejų lyderių pokalbis telefonu, pridūrė  pasiuntinys.

Šiaurės Korėja taip pat pažadėjo įšaldyti savo branduolinių ir raktų bandymų programą dialogo laikotarpyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių