Šiaurės Korėja išbandė naują taktinį valdomą ginklą

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) stebėjo naujo „taktinio valdomo ginklo“ bandomąjį paleidimą, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Bandymas žymi didelį įtampos padidėjimą kelios savaitės po Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimo, nutrūkusio nepasiekus jokio susitarimo.

Prieš bandymą iš palydovų darytos nuotraukos rodė padidėjusį aktyvumą viename Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų objekte.

Trečiadienio bandymas buvo „atliktas įvairiais šaudymo į skirtingus taikinius režimais“, pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA). Pranešime nurodoma, kad Kim Jong Unas „vadovavo bandomajam šaudymui“.

Kim Jong Unas šio ginklo sukūrimą pavadino „labai reikšmingu didinant Liaudies armijos kovinę galią“, sakoma pranešime.

Ginklo „pranašumas“ yra „ypatingas valdomo skrydžio režimas“ ir „galinga kovinė galvutė“, nurodė KCNA.

Detalių apie ginklą pranešime nepateikiama.

„Nebuvo aptikta jokios raketos“

Pietų Korėja savo radiolokatoriais nieko nepastebėjo, tad mažai tikėtina, kad tai buvo raketa, naujienų agentūrai AFP sakė vienas karininkas, nesutikęs skelbti savo pavardės.

„Kai Šiaurės Korėja paleidžia raketą, mūsų radiolokatoriai ją pastebi. Bet nebuvo aptikta jokios raketos“, – sakė jis.

Prezidentūra Seule komentuoti atsisakė.

„Pagal aprašymą, tai, kas buvo išbandyta, atrodo kaip raketa, bet galėtų būti bet kas, nuo mažos prieštankinės valdomosios raketos iki raketos „žemė–oras“ ir raketinės artilerijos sistemos“, – sakė amerikiečių analitikas Ankitas Panda.

Anksčiau šią savaitę Vašingtone veikiantis Strateginių ir tarptautinių studijų centras (CSIS) paskelbė, kad Jongbjone – pagrindiniame Šiaurės Korėjos branduolinių bandymų objekte – buvo pastebėta veikla.

Pasak strateginių studijų centro, įrodymai rodytų, kad Pchenjanas galbūt gamina bombų kurą iš radioaktyviųjų medžiagų.

Vasarį surengtas Kim Jong Uno ir D. Trumpo susitikimas Vietnamo sostinėje Hanojuje – antras jų susitikimas – staiga nutrūko, lyderiams nepasiekus jokio susitarimo dėl Pchenjano branduolinės programos. Šiaurės Korėja vėliau tvirtino, kad JAV kėlė neprotingus reikalavimus.

Po susitikimo Šiaurės Korėja sakė, kad svarsto galimybes dėl savo diplomatijos su JAV, o Kim Jong Unas praėjusią savaitę pareiškė, kad yra pasirengęs derėtis su D. Trumpu, bet tik jei Vašingtonas prie derybų stalo sėstų su „teisingu požiūriu“.

„Kim Jong Unas bando padaryti pareiškimą Trumpo administracijai, kad jo karinis potencialas auga su kiekviena diena“, – sakė Vašingtone įsikūrusio strateginių studijų centro „Center for the National Interest“ analitikas Harry Kazianisas (Haris Kazianisas).

„Jo režimas nusivilia Vašingtono nelankstumu pastarojo meto derybose“, – pridūrė analitikas.

Universiteto „Dongguk“ Šiaurės Korėjos studijų profesorius Koh Yu-hwanas (Ko Juhvanas) sutiko, jog testas buvo žinia JAV, kad Pchenjanas yra nepatenkintas įstrigusiomis derybomis branduoliniu klausimu.

Tačiau faktas, kad tai nebuvo ilgojo nuotolio raketos ar branduolinis bandymas, „akcentuoja, kad Pchenjanas nori išlaikyti dialogą su Vašingtonu“, nurodė jis.

„Pchenjanas šiuo metu negali įvykdyti branduolinio (bandymo) ar ilgojo nuotolio raketos paleidimo, nebent nori visiškai sugriauti tai, kas liko iš JAV ir Šiaurės (Korėjos) derybų“, – pažymėjo Koh Yu-hwanas.

Pentagono pareigūnai sakė matę pranešimą apie bandymą, bet daugiau nekomentavo.

Moon Jae-ino iniciatyva

Pernai lapkritį KCNA pranešė, kad Kim Jong Unas prižiūrėjo „naujai sukurto ultramodernaus taktinio ginklo“ bandymus, kurie buvo vykdomi keli mėnesiai po jo pirmojo susitikimo su D. Trumpu.

Tai buvo pirmas oficialus Šiaurės Korėjos pranešimas apie ginklo bandymą po Kim Jong Uno ir D. Trumpo istorinio susitikimo Singapūre pernai birželį, kurio metu buvo kalbama apie Pchenjano branduolinę ir raketų programas.

Naujausias pranešimas apie Šiaurės Korėjos ginklų bandymą pasirodė Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui (Mun Džejinui) pirmadienį pareiškus, kad jis nori naujo susitikimo su Kim Jong Unu „nepriklausomai nuo vietos ir formos“.

Pchenjanas dar neatsakė į Moon Jae-ino iniciatyvą.

Moon Jae-inas, kuris seniai remia susitarimą su branduolinį ginklą turinčia Šiaurės Korėja, ragino atnaujinti abiejų Korėjų ekonominius projektus, bet tai prieštarautų Pchenjanui paskelbtoms tarptautinėms sankcijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kai pasirodo rusai- jankiai bijo net nosį iškišti. Jau ruošėsi Venesuelą pulti, bet atvykus ten rusams, planai staiga pasikeitė.

...

... portretas
Jankiai negąsdinami nesidera...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių