Šiaurės Korėjos branduoliniai bandymai priklausys nuo JAV

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong-Ho (Li Jongas Ho) antradienį pareiškė, kad bet koks sprendimas dėl naujų branduolinių bandymų priklausys nuo Jungtinių Valstijų, nes anot Pchenjano, Vašintonas yra atsakingas už pastangų, kad Korėjos pusiasalyje nebūtų branduolinių ginklų, žlugimą.

„Ar mes atliksime papildomų branduolinių bandymų – tai visiškai priklauso nuo Jungtinių Valstijų“, – sakė Ri Yong-Ho žurnalistams Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) suvažiavimo Laose kuluaruose.

Keliomis valandomis anksčiau Vašingtono diplomatijos vadovas Johnas Kerry (Džonas Keris) tame pačiame forume Vientiane perspėjo Šiaurės Korėją, kad jai gresia „realios pasekmės“, jei Pchenjanas tęs branduolinių užtaisų ir balistinių raketų bandymus.

Neseniai ministru paskirtas Ri Yong-Ho, debiutuodamas užsienyje kaip šalies diplomatijos vadovas, kaltino JAV, kad jos žlugdo seniai įstrigusias šešiašales derybas dėl Pchenjano branduolinės programos.

„Branduolinio ginklo pašalinimas iš Korėjos pusiasalio nuėjo šuniui ant uodegos dėl Jungtinių Valstijų“, – pareiškė jis.

Ri Yong-Ho anksčiau buvo Šiaurės Korėjos vyriausiasis derybininkas šešiašalėse derybose, kuriose dalyvavo abi Korėjos, Jungtinės Valstijos, Japonija, Rusija ir Kinija; deja, paskutinį kartą jos vyko 2008 metais.

„Pagrindinis veiksnys, kenkiantis padėčiai, yra priešiška Jungtinų Valstijų politika ... ir ši problema darosi sudėtingesnė“, – pažymėjo jis, primindamas apie JT ir JAV paskelbtas ekonomines sankcijas Šiaurės Korėjai po sausio, kai buvo atliktas ketvirtasis branduolinis bandymas.

„Be to neseniai jie parodė didžiausią priešiškumą įžeisdami Brangųjį Vadą“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje JAV sprendimą įrašyti asmeniškai Kim Jong-Uną (Kim Čen Uną) į juoduosius sąrašus dėl žmogaus teisių pažeidimų.

Nepaisydama visų sankcijų Šiaurės Korėja tęsia balistinių raketų bandymus ir ketina tęsti branduolinius bandymus.

Šiaurės Korėjos ginklavimosi programos klausimas dominuoja šios savaitės derybose Vientiane, kur pasitaikė reta proga visų minėtų šešių valstybių atstovams būti toje pačioje salėje.

J.Kerry sakė, kad Laose vykstančioje regiono saugumo konferencijos kuluaruose esama vieningos nuomonės, jog reikia pažaboti Šiaurės Korėjos branduolines ambicijas.

„Kartu esame pasiryžę ... absoliučiai užtikrinti, kad KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) suprastų, jog tie veiksmai sukelia realias pasekmes“, – sakė jis žurnalistams, vartodamas uždaros autoritarinės valstybės akronimą.

Tuo tarpu Ri Yong-Ho tvirtino, kad Šiaurės Korėja yra „atsakinga branduolinė valstybė“, kuri smogtų tik grėsmės atveju, ir paragino Jungtines Valstijas nedelsiant išvesti savo karius iš Pietų Korėjos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių