Šiaurės Korėjos lyderio ir D. Trumpo susitikimas birželį: įvyks ar ne?

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sako, kad birželio 12-ąją planuotas jo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno susitikimas dar gali įvykti. Esą vakarykštis abiejų Korėjų lyderių susitikimas davė gerų rezultatų – Kim Jong Unas sutinkantis su visišku branduoliniu nusiginklavimu. Prieš kelias dienas D. Trumpas pranešė, kad susitikimo nebus, o Pchenjaną apkaltino agresyvumu ir priešiškumu. Tačiau šiandien kalba, kad pasiruošimas susitikimui vyksta sklandžiai.

Neįvyks, gal kada nors įvyks, ko gero įvyks – taip būtų galima apibūdinti pastarųjų kelių dienų įvykius, vaizduojančius D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo planavimą. Ketvirtadienį paskelbęs, kad jokio susitikimo nebus, šiandien D. Trumpas kalba kitaip.

„Daug žmonių su tuo dirba ir viskas klostosi sklandžiai. Vis dar laukiame birželio 12-osios Singapūre. Tai nepasikeitė. Viskas vyksta visai gerai“, – kalba D. Trumpas.

Ketvirtadienį Jungtinių Valstijų prezidentas išplatino laišką, kuriame atšaukė planuotą jo ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimą, po dienos jau kalbėjo, kad palieka atvertas duris. Šiandien kalba apie realias susitikimo galimybes. Esą prie to prisidėjo ir Seulas – nuo pat pradžių prisiėmęs tarpininko pareigas, atrodo, puikiai su jomis tvarkosi.

Pasaulį nustebino pasiekta žinia apie antrąjį po istoriniu laikomu Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino ir Kim Jong Uno susitikimą vakar.

„Pasakiau vadui Kim Jong Unui, jei jis apsispręs ir pradės visišką branduolinio ginklo atsisakymą, prezidentas D. Trumpas sutiks dėl ekonominio bendradarbiavimo ir baigs priešiškus santykius. Kim Jong Unas dar kartą pakartojo pažadą dėl branduolinio nusiginklavimo, pabrėžė, kad per sėkmingo Šiaurės Korėjos ir Amerikos aukščiausio lygio susitikimo, jis baigs karo ir konfrontacijos istoriją, bendradarbiaus dėl taikos ir klestėjimo“, – dėsto Moon Jae-inas.

Vis dėlto, tokie diplomatiniai viražai privertė ne vieną spėlioti, kas vyksta – įgyvendinama derybų strategija? Baimė, kad Šiaurės Korėja pirmoji pasitrauks iš derybų, nes tokių ženklų būta po neskelbto Kim Jong Uno vizito Pekine ir esą ypač prezidentą išgąsdinusiu aukštų Amerikos pareigūnų kalbų apie Šiaurės Korėjai planuojamą taikyti Libijos modelį. Kiti sako, kad deryboms paprasčiausiai nebuvo tinkamai pasiruošta, nes užsienio politika su Šiaurės Korėja yra tikras iššūkis net ir labai patyrusiems diplomatijos vilkams.

Žada „dažnai susitikinėti ateityje“

Šiaurės ir Pietų Korėjų lyderiai per savo netikėtą savaitgalio susitikimą susitarė „dažnai“ susitikinėti ateityje, sekmadienį pranešė Pchenjano valstybinė žiniasklaida.

„Jiedu sutarė, jog jie turėtų dažnai susitikinėti ateityje, kad pagyvintų dialogą ir suvienytų išmintį ir pastangas, išreikšdami savo poziciją drauge stengtis denuklearizuoti Korėjos pusiasalį“, – pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Kim Jong Unas padėkojo Moon Jae-inui už didžiules jo pastangas dėl KLDR ir JAV viršūnių susitikimo, suplanuoto birželio 12-ąją, ir išreiškė savo tvirtą valią, kad KLDR ir JAV viršūnių derybos (įvyktų)“, – sakoma pranešime, kuriame minimas sutrumpintas oficialus Šiaurės Korėjos pavadinimas – Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gerai

gerai portretas
o kas sukontroliuos jav izraelio rusu ir kinu branduolinius ginklus ar tai ne arogantiskai ciniska pries nusiginklavusius juk taip bus lengviau uzgrobti valdzia sunaikinus didziaja dauguma terorizmo fanatiku pagrindu kuri patys ir skatina pagreitindami genocidinius procesus ateiviu pagalba.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių