Šiaurės Korėjos lyderio sesers vizitas – Pietų Korėjos dėmesio centre

  • Teksto dydis:

Draugiškas veidas, žadantis šviesesnį rytojų, ar brutalią diktatūrą slepianti kaukė?

Tai klausimas, pastaruoju metu kirbantis daugelio Pietų Korėjos gyventojų galvose ir suskaldęs visuomenę į dvi stovyklas, skirtingai vertinančias Šiaurės Korėjos lyderio seserį Kim Yo Jong (Kim Jo Čen) ir jos istorinį vizitą į jų šalį.

Kim Yo Jong tapo pirmąja Šiaurės Korėją valdančios dinastijos nare, atvykusia į Pietų Korėją po 1950–1953 metų Korėjos karo. Penktadienį vos pasirodžiusi ant eskalatoriaus Inčono oro uoste netoli Seulo, Kim Yo Jong iškart pakerėjo Pietų Korėjos ir pasaulio žiniasklaidą.

Jai ranką keliskart paspaudė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas), kartu su Šiaurės Korėjos lyderio seserimi pasveikinęs jungtinę ledo ritulio komandą.

Kim Yo Jong perdavė Moon Jae-inui savo brolio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) kvietimą apsilankyti Pchenjane.

Žiniasklaidai pro akis neprasprūdo nė menkiausia Kim Yo Jong, kuri atvyko į Pietų Korėją kaip Pjongčango olimpinių žaidynių diplomatinės delegacijos narė, vizito detalė, pradedant jos drabužiais bei veido išraiška ir baigiant rankine ar netgi rašysena.

Vienas rašysenos ekspertas apibūdino Šiaurės Korėjos lyderio seserį kaip „pozityvų, linksmą ir atkakliai savo tikslo siekiantį“ asmenį. Prie tokių išvadų ekspertas priėjo įvertinęs Kim Yo Jong kampuotą, šiek tiek mergaitišką rašyseną, kuria ji pasirašė svečių knygoje Seulo Mėlynuosiuose rūmuose, kur įsikūrusi šalies prezidentūra.

Kim Yo Jong brolis – trečiasis Kimų dinastijos atstovas, vadovaujantis šiai izoliuotai ir skurstančiai valstybei, bus patenkintas savo sesers diplomatiniu debiutu tarptautinėje arenoje, įsitikinęs profesorius Yang Moo-jinas (Jang Mudžinas) iš Seule įsikūrusio Šiaurės Korėjos studijų universiteto.

„Nuo Kim veido viso vizito metu nedingo šypsena, tačiau tuo pat metu ji praktiškai visą laiką buvo aukštai iškėlusi galvą, kurios nenulenkė netgi susitikusi su mūsų prezidentu, – sakė Yang Moo-Jinas. – Kim Jong Unas namuose turėtų ploti iš pasitenkinimo“.

Paprasti Pietų Korėjos gyventojai skirtingai vertino Kim Yo Jong vizitą.

„Jie dar visai neseniai leido raketas ir įvykdė branduolinį bandymą, o tada staiga pradėjo šią taikos kampaniją“, – naujienų agentūrai AFP sakė verslininkas Kim Byoung-gwanas (Kim Bjongvanas). – Man visa tai kelia nepasitikėjimą“.

Kiti korėjiečiai stebėjosi, kodėl Kim Yo Jong vizitui skiriamas toks didžiulis dėmesys.

„Visa Pietų Korėjos ir pasaulio žiniasklaida pametė galvą dėl Kim Yo Jong“, – socialiniame tinkle rašė vienas komentatorius.

„Panašu, kad greitai ji kartu su Šiaurės Korėjos propagandine žiniasklaida ją garbins ir idealizuos“, – piktinosi jis.

Moon Jae-inas jaus seniai pasisako už dialogą su Šiaurės Korėja prie derybų stalo, nors šios šalies vyriausybė kaltinama daugybe žmogaus teisių pažeidimų. Už uždraustas balistinių raketų kūrimo ir branduolinio ginklavimosi programas Jungtinės Tautos Pchenjanui yra paskelbusios virtinę sankcijų.

Prezidento populiarumas nusmuko, kai Seulas ir Pchenjanas susitarė dėl Šiaurės Korėjos dalyvavimo olimpiadoje. Ypač prieštaringai vertintas sprendimas suformuoti abiejų šalių bendrą moterų ledo ritulio komandą.

Tačiau vienas palankiausiai įvertintų Kim Yo Jong vizito momentų buvo epizodas, kai ji kartu su Šiaurės Korėjos reprezentaciniu valstybės vadovu Kim Yong Namu (Kim Jong Namu) per olimpiados atidarymo ceremoniją atsistojo, pradėjus kelti Pietų Korėjos vėliavą ir paleidus jos himną

„Nekenčiu Moono ir nekenčiu Šiaurės, – rašoma viename interneto komentare. – Tačiau ši scena buvo nepaneigiamai įspūdinga. Tikiuosi, kad tas veiksmas kilo iš nuoširdaus taikos (troškimo) ir nebuvo apsimestinis.“

„Pašaipi ir įžūli“

Išsilavinimą įgijusi Šveicarijoje, kaip ir jos brolis, Kim Yo Jong sparčiai kilo karjeros laiptais mirus jųdviejų tėvui, ankstesniam šalies lyderiui Kim Jong Ilui (Kim Čen Irui). Dabar ji yra viena artimiausių savo brolio patikėtinių šalyje, kur aukščiausio lygio politika visuomet buvo šeimos reikalas.

Jos oficialios pareigos – valdančiosios Darbininkų partijos Centro komiteto departamento direktoriaus pirmininko pavaduotoja. Ji yra atsakinga už svarbias propagandos operacijas.

Tačiau profesorius Yang Moo-jinas paaiškino lyderio sesers svarbiausią vaidmenį: „Ji – viena iš labai nedaugelio žmonių, galinčių laisvai kalbėtis apie bet ką su lyderiu Kimu.“

Kim Yo Jong, kuriai dabar tikriausiai apie 30 metų, pasauliui buvo beveik nežinoma iki Kim Jong Ilo laidotuvių 2011-aisiais. Tuomet per valstybinės televizijos transliaciją ji buvo matoma stovinti už savo brolio, apsiašarojusi ir išbalusi.

Per vizitą Pietų Korėjoje ji demonstravo visiškai kitokią laikyseną negu jos „pagarbus“ elgesys savo šalyje, pastebėjo Korėjos pusiasalio ateities forumo analitikė Duyeon Kim (Dujon Kim).

„Čia ji demonstruoja karališkosios šeimos (narės) povyzą, galią – užrietusi nosį, su lengva pašaipia šypsenėle, sakančia, kad ji yra pranašesnė už Pietus, ir pakeri šypsenomis bei įžūlumu“, – tviteryje rašė Duyeon Kim.

Nors olimpiadoje stengtasi kurti bendrumo ir vienybės įvaizdį, daugelis pietų korėjiečių šias pastangas vertina atvirai skeptiškai.

„Kimų šeima yra apgaulės didmeistrė“, – rašė vienas komentatorius.

Kitas pareiškė: „Pažvelkit į šią merginą, besielgiančią, tarsi būtų gerai išauklėta princesė. Kad ir kaip maloniai ji elgtųsi, niekas negali paslėpti po šiuo glajumi visų žmogaus teisių pažeidimų ir žiaurumų, įvykdytų vadovaujant jai ir jos šeimai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių