Netikėta D. Trumpo ir Kim Jong Uno derybų pabaiga: susitarimas nepasiektas

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) derybos baigėsi nepasiekus jokio susitarimo, ketvirtadienį, po dvi dienas trukusio viršūnių susitikimo Hanojuje, paskelbė Baltieji rūmai.

Susitikimai buvo „labai geri ir konstruktyvūs“, lyderiai „aptarė įvairius būdus denuklearizacijai skatinti ir ekonomika paremtas koncepcijas“, sakoma Baltųjų rūmų atstovės Sarah Sanders (Saros Sanders) pareiškime.

Tačiau jame priduriama: „Šį kartą nepasiekta jokio susitarimo, bet jų atitinkamos komandos laukia susitikimų ateityje.“

Kiek anksčiau abu lyderiai nutraukė savo diskusijas ir atskirais kortežais išvyko iš susitikimo vietos Vietnamo sostinėje, kur derybos vyko už uždarų durų.

Po susitikimo planuoti darbo pietūs ir pasirašymo ceremonija paskutinę minutę buvo išbraukti iš darbotvarkės. Baltieji rūmai patvirtino, kad 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku – dviem valandomis anksčiau nei planuota iš pradžių – įvyks D. Trumpo spaudos konferencija.

Nebuvo paskelbta jokio bendro pareiškimo, nors prieš susitikimą buvo didelių lūkesčių dėl pažangos.

Hanojaus viršūnių susitikime turėjo būti nueita toliau nei per pirmąjį istorinį D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą, kuris birželio mėnesį įvyko Singapūre ir kurio metu kritikai pasigedo esmės.

Susitikimas Singapūre baigėsi tik miglotu Kim Jong Uno pažadu siekti „Korėjos pusiasalio visiškos denuklearizacijos“. Po jo diplomatinės pastangos įstrigo šalims nesutariant, ką tai iš tiesų turėtų reikšti.

Hanojuje vėl buvo šypsomasi, bet nuo pat pradžių D. Trumpas stengėsi mažinti viltis dėl greito persilaužimo svarbiose derybose.

Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas / Scanpix nuotr.

Ketvirtadienį šalių lyderiams pradėjus oficialias diskusijas Hanojuje D. Trumpas pareiškė, jog „neskuba“ užsitikrinti susitarimo ir „sparta nėra tokia svarbi“, kol Šiaurės Korėja yra sustabdžiusi raketų ir branduolinius bandymus.

D. Trumpas kelis kartus pabrėžė, kad nuskurdusi Šiaurės Korėja gali tapti „ekonomine galiūne“, jei atsisakys savo branduolinio arsenalo. Visgi analitikai pabrėžia, kad tokia baigtis mažai tikėtina.

Kim Jong Unas Hanojuje siekė, kad būtų sušvelnintos sankcijos Šiaurės Korėjai, įvestos šiai šaliai už jos ginklų programas po to, kai 2017 metais smarkiai padidėjo įtampa.

Trečiadienį Hanojuje abu lyderiai demonstravo draugišką nusiteikimą vienas kito atžvilgiu, tvirtai paspausdami vienas kitam ranką ir apsikeisdami smagiomis frazėmis.

Ketvirtadienį jie išėjo drauge pasivaikščioti prie prabangaus viešbučio „Sofitel Metropole“ baseino. Jie atrodė atsipalaidavę, bet buvo nekalbūs. Šiame žalumos apsuptame kolonijinių laikų viešbutyje anksčiau buvo apsistojusi ne viena žvaigždė, pradedant Charlie Chaplinu (Čarliu Čaplinu) ir baigiant Bradu Pittu (Bradu Pitu).   

Tai kiek priminė D. Trumpo ir Kim Jong Uno pasivaikščiojimą sode Singapūre. Tąsyk abu lyderiai stabtelėjo prie didžiulio Amerikos lyderio limuzino, vadinamo „The Beast“, ir Kim Jong Unas smalsiai apžiūrėjo jo vidų.

„Kartais reikia išeiti“

D. Trumpas sakė, kad „turėjo išeiti“ iš derybų su Kim Jong Unu.

Hanojuje surengtam antrajam JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimui staiga pasibaigus anksčiau nei planuota ir be jokio susitarimo ar pareiškimo, D. Trumpas žurnalistams pasakė: „Kartais reikia išeiti ir tai kaip tik buvo vienas iš tokių kartų.“

Jis nurodė, kad nesutarimų viršūnių susitikime kilo dėl JAV sankcijų.

Pasak JAV prezidento, susitarimo nebuvo todėl, kad jis nesutiko panaikinti visų sankcijų Šiaurės Korėjai.

„Tai dėl sankcijų, – sakė jis. – Iš esmės, jie norėjo, kad būtų panaikintos visos sankcijos, o mes negalėjome to padaryti.“

Pasak D. Trumpo, Šiaurės Korėja mainais į Jongbjono branduolinio objekto uždarymą pareikalavo visiškai atšaukti JAV vadovaujamas tarptautines sankcijas, o JAV negalėjo su tuo sutikti.

D. Trumpas iš Hanojaus išskrido daugiau kaip dviem valandomis anksčiau nei planuota. Prezidento lėktuvas turi nutūpti papildyti degalų Ankoridže Aliaskoje, o iš ten vėlai ketvirtadienį nuskris į Andrewso (Endriuso) oro pajėgų bazę netoli Vašingtono.

Tuo tarpu Pietų Korėjos žiniasklaida su nerimu praneša apie nutrauktą viršūnių susitikimą Hanojuje. Naujienų agentūra „Yonhap“ pažymėjo, kad diplomatinės pastangos išspręsti nesutarimus Šiaurės Korėjos branduolinės programos klausimu „atsidūrė kryžkelėje“.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas), kuris pernai tris kartus susitiko su Kim Jong Unu ir aktyviai skatino diplomatiją tarp Vašingtono ir Pchenjano, viršūnių susitikimo Hanojuje baigtį turi pakomentuoti vėliau ketvirtadienį.

Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas / Scanpix nuotr.

Nepateisinti lūkesčiai

Pietų Korėjos prezidentūra ketvirtadienį išreiškė apgailestavimą, kad D. Trumpui ir Kim Jong Unui Vietname nepavyko pasiekti susitarimo, tačiau nurodė, jog tikisi tolesnio „aktyvaus dialogo“ tarp Vašingtono ir Pchenjano.

Pietų Korėjos prezidentūros nuomone, Vašingtonas ir Pchenjanas per „ilgas ir nuodugnias diskusijas“ Hanojuje geriau pažino vienas kitą, o derybos pasiekė „aukštesnį lygį“.

D. Trumpo ir Kim Jong Uno viršūnių susitikimo žlugimas gali suduoti smūgį Pietų Korėjos prezidentui Moon Jae-inui (Mun Džejinui), kurio ambicijos dėl abiejų Korėjų bendravimo priklauso nuo persilaužimo Vašingtono ir Pchenjano derybose branduoliniu klausimu.

Po istorinio pirmojo viršūnių susitikimo Singapūre, kurio metu kritikai pasigedo konkretumo, prieš derybas Hanojuje būta didelių lūkesčių dėl pažangos, tačiau jie neišsipildė.

„Tai didžiulė nesėkmė“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė fondo „Ploughshares Fund“, remiančio įvairias kovai su branduolinių ginklų platinimu skirtas iniciatyvas, prezidentas Josephas Cirincione (Džozefas Serinsionė).

Tai parodė viršūnių susitikimų diplomatijos ribas, pažymėjo jis ir pridūrė, jog buvo „per mažai laiko ir darbuotojų“ susitarimui parengti.

Pirminėje Baltųjų rūmų programoje ketvirtadienį buvo numatyta susitarimo pasirašymo ceremonija ir abiejų lyderių darbo pietūs. Tačiau D. Trumpas ir Kim Jong Unas išvyko iš viršūnių susitikimo nepasirašę jokio dokumento, o Amerikos prezidentas numatytą spaudos konferenciją paankstino dviem valandomis. 

Ankitas Panda iš Amerikiečių mokslininkų federacijos tviteryje įspėjo, kad Baltųjų rūmų lūkestis dėl tolesnių derybų „nebūtinai turi būti tai, apie ką galvoja Šiaurės Korėja“.

„Kim Jong Unas, kiek mums žinoma, tikriausiai išvyko suirzęs. Jis gali nebenorėti to tęsti“, – pažymėjo A. Panda.

Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas / Scanpix nuotr.

„Geriau jokio susitarimo“

D. Trumpui teko apskristi pusę pasaulio, kad Hanojuje susitiktų su Kim Jong Unu. Tuo tarpu Šiaurės Korėjos lyderis Vietnamą pasiekė po varginančios pustrečios dienos kelionės traukiniu per Kiniją, įveikęs 4 tūkst. kilometrų.   

Per pirmąjį susitikimą Singapūre lyderių veiduose matytos šypsenos bei pabrėžtinai demonstruotas draugiškumas buvo pastebimi ir per jų antrąją akistatą Hanojuje, D. Trumpui nepraleidus progos pasidžiaugti savo „ypatingais santykiais“ su Kim Jong Unu. Visgi dauguma konkrečių pareiškimų buvo migloti. 

JAV prezidentas nekart kalbėjo, kad nuskurdusios Šiaurės Korėjos gali laukti šviesesnė ekonominė ateitis, o viename iš savo pareiškimų netgi nurodė, kad šalis turi „STULBINAMĄ“ potencialą.  

Visgi D. Trumpas nuo pat pradžių, panašu, stengėsi mažinti viltis dėl greito persilaužimo branduolinėse derybose. Jis pažymėjo, jog „neskuba“ užsitikrinti susitarimo ir „sparta nėra tokia svarbi“, kol Šiaurės Korėja yra sustabdžiusi raketų ir branduolinius bandymus.

Tačiau Vašingtone veikiančio Nacionalinių interesų centro analitikas Harry Kazianis (Haris Kazianis) sakė, kad geriau yra nesudaryti jokio susitarimo nei pasirašyti blogą susitarimą.

„Nebūtų nieko blogiau nei pasirašyti susitarimą tik tam, kad kažką gautum“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Iššūkis yra tai, kad Šiaurės Korėjos branduoliniai ginklai jau yra realybė, – pažymėjo H. Kazianis. – Susitarimas, nepadedantis pašalinti šios grėsmės, būtų daug blogiau.“

Japonijos premjeras palaiko D. Trumpo politiką

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) išreiškė paramą JAV prezidento strategijai Šiaurės Korėjos atžvilgiu, rašoma laikraščio „The Japan Times“ interneto svetainėje.

„Tvirtai pasiryžęs įgyvendinti (Korėjos pusiasalio) denuklearizaciją D. Trumpas nepasirinko lengvo kompromiso šiuo klausimu“, – sakė Sh. Abe po pokalbio su JAV prezidentu telefonu.

„Aš palaikau šį D. Trumpo sprendimą“, – pabrėžė jis.

Pasak Japonijos vyriausybės vadovo, JAV prezidentas informavo Kim Jong Uną (Kim Čen Uną) apie Sh. Abe poziciją dėl japonų pagrobimo Šiaurės Korėjoje.

„Vėliau aš pats turiu susitikti su Kim Jong Unu“, – pridūrė S. Abe.

Po JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo D. Trumpas telefonu atskirai kalbėjosi su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu) ir Japonijos ministru pirmininku Sh. Abe.

Lyderiai aptarė viršūnių susitikimo rezultatus, patvirtino, kad JAV ir Japonija toliau bendradarbiaus siekiant Šiaurės Korėjos denuklearizacijos ir kalbėjosi apie Šiaurės Korėjos specialiųjų tarnybų pagrobtų japonų problemą.

Derybos su Šiaurės Korėja bus atnaujintos

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pareiškė, kad derybos  greitai bus atnaujintos, nutrūkus susitikimui.

M. Pompeo ketvirtadienį jo lėktuvu skridusiems žurnalistams sakė, kad jo komanda „rytoj“ vėl grįš prie darbo, nors naujų susitikimų dar nėra numatyta.

Pasak valstybės sekretoriaus, D. Trumpo ir Kim Jong Uno derybose buvo padaryta pažangos, bet jos nepakako kokiam nors susitarimui pasirašyti. Baltieji rūmai buvo numatę susitarimo pasirašymo ceremoniją, tačiau paaiškėjus, kad susitarimo nebus, ceremonija buvo atšaukta kartu su numatytais pietumis.

M. Pompeo iš Hanojaus išskrido į Manilą derybų su Filipinų pareigūnais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
toks vaizdas, kad jie vienas kita papyldo...

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunuolis paršiukas , apkvailino tą ryžą beždžionę...

Apolinaras

Apolinaras portretas
Kimas parodė Doniui užpakalį:))
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių