Siekiama supurtyti dramblių brakonieriavimo verslą

  • Teksto dydis:

Dramblio kaulas vertinamas jau ne vieną šimtmetį. Pavyzdžiui, XIX a. europiečiai dramblio kaulą naudojo biliardo kamuoliams, pianino klavišams, sagoms ar dantų protezams gaminti. Mokslininkų teigimu, prieš XIX a. žemėje buvo daugiau nei 10 mln. dramblių, o šiandien jų likę apie 500 tūkst. Ekspertai teigia, kad, jei Kinija sustabdys legalią prekybą dramblio kaulu, bet nieko nepadarys, kad užkirstų kelią nelegaliai veiklai, dramblio kaulo kainos tik pakils, o tai paskatins brakonierius dar didesniais kiekiais gabenti dramblio iltis.

Kinija paskelbė, kad iki metų pabaigos visiškai uždraus prekybą dramblio kaulu. Taip būtų sunaikinta didžiausia pasaulyje prekybos dramblio kaulo rinka ir tai būtų didžiulis smūgis dramblių brakonieriams Afrikoje. Šis Kinijos sprendimas priimtas po ne vienus metus trukusio tarptautinio spaudimo. 

Kinijos sprendimas uždrausti prekybą dramblio kaulu, tikima, padės išsaugoti dramblių populiaciją. JAV kiek anksčiau taip pat baigė prekybą dramblio kaulu. Dviejų didžiausių rinkų pasaulyje sprendimas, manoma, gerokai supurtys Afrikoje išplitusį brakonieriavimo verslą.

Skelbiama, kad per paskutinius 10 metų Afrikoje buvo užmušta daugiau kaip 100 tūkst. dramblių, dažniausia to priežastis – ypač vertinamas dramblio kaulas. Kinijoje jis neretai pavadinamas baltuoju auksu. Ne vieną dešimtmetį aplinkosaugininkai tvirtino, kad tik Kinijai atsisakius dramblio kaulo iš tikrųjų bus galima užkirsti kelią brakonieriavimui. Tačiau  sėkmė priklauso ne nuo oficialaus sprendimo, bet nuo to, kaip tvirtai bus jo laikomasi.

Skaičiuojama, kad 50–70 proc. nelegaliai gabenamo dramblio kaulo atsiduria Kinijoje, kurioje yra nesuskaičiuojama daugybė dramblio kaulo dirbtuvių. Iki kovo pabaigos Kinija prisižadėjo uždaryti visas legalias dramblio kaulo dirbtuves. Kultūros ministerija legaliai pirktą dramblio kaulą perveš į šalies muziejus ir kitas kultūros vietas, o šioje industrijoje dirbusiems žmonėms padės susirasti naują darbą.

Būtent sprendimas uždaryti visą legalų su dramblio kaulo apdirbimu susijusį verslą, tikimasi, padės suvaldyti nelegaliai į Kiniją patekdavusią produkciją. Mat dažniausiai per Honkongą į Kiniją patekdavęs dramblio kaulas atsidurdavo legaliai veikiančiose parduotuvėse ar turguose.

Korupcija ir chaosas centrinėje Afrikoje leidžia kone nevaržomai kriminalinėms grupuotėms ir brakonieriams pasipelnyti iš nelegalios prekybos dramblio kaulu. Sukilėlių grupuotės Kongo Demokratinėje Respublikoje, Centrinės Afrikos Respublikoje, Čade ar Pietų Sudane pinigus už dramblio kaulą paprasčiausiai skirdavo ginklams įsigyti, tad dramblių naikinimas neišvengiamai tapdavo įrankiu konfliktams spręsti.

Dramblių iltys dažniausiai parduodamos tarpininkams, kurie turi ryšių su vyriausybių pareigūnais, o šie pasistengia, kad nelegali prekyba būtų nepastebėta arba patys prisideda prie dramblio kaulo išgabenimo iš šalies. Mombasa Kenijoje yra vienas didžiausių dramblio kaulo išgabenimo į Kiniją uostų.

Nors daugybė aplinkosaugininkų sveikino Kinijos sprendimą, vis dėlto ekspertai nepuola pernelyg džiaugtis, nes Kinijos pareigūnai dažnai paskelbia ambicingus planus, bet kartais jų nesugeba įgyvendinti.

Ekspertai teigia, kad, jei Kinija sustabdys legalią prekybą dramblio kaulu, bet nieko nepadarys, kad užkirstų kelią nelegaliai veiklai, tuomet dramblio kaulo kainos tik pakils, o tai paskatins brakonierius dar didesniais kiekiais gabenti dramblio iltis – vadinasi, dramblių naikinimas nebus sustabdytas. Manoma, kad, Kinijai uždraudus legalią prekybą dramblio kaulu, ši prekė bus vežama į Vietnamą, Mianmarą, Filipinus, tad daug priklausys nuo to, kokių žingsnių imsis šių šalių vyriausybės ir ar jos bus pasiryžusios pasekti Kinijos pavyzdžiu ir taip pat uždrausti prekybą dramblio kaulu.

Dramblio kaulas vertinamas jau ne vieną šimtmetį. Pavyzdžiui, XIX a. europiečiai dramblio kaulą naudojo biliardo kamuoliams, pianino klavišams, sagoms ar dantų protezams gaminti. Mokslininkų teigimu, prieš XIX a. žemėje buvo daugiau nei 10 mln. dramblių, šiandien jų likę apie 500 tūkst.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ui

Ui portretas
"Dramblių brakonieriavimo verslą"? Jau ir drambliai brakonieriauti pradėjo? Žurnaliste, kaip tau ne ajajai!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių