Sirijoje prasidėjo visuotinis kurdų surašymas

  • Teksto dydis:

Sirijos kurdai pradėjo visuotinį gyventojų surašymą, kuris turėtų nugrįsti kelią vietiniams rinkimams. Kovą pasiskelbę federaliniu regionu, kurdai karo draskomoje valstybėje stengiasi susikurti didesnę politinę autonomiją nuo Damasko.

Pirmadienis Vakarų Kurdistane paskelbta nedarbo diena, kad mokytojų grupelės galėtų atlikti visuotinį gyventojų surašymą, kuris tęsis visą šią savaitę. Kurdai, sudarantys apie 15 procentų Sirijos gyventojų, siekia kuo didesnės autonomijos tiek nuo režimo, tiek nuo bet kurios sukilėlių grupės ir gyventojų surašymas turėtų padėti suorganizuoti rinkimus, siekiant centralizuoti trijų kurdų kantonų – Afrino, Kobanės, Džazirės – valdymą šiaurės ir Šiaurės rytų Sirijoje.

„Ilgą laiką Vakarų Kurdistane nebuvo jokios statistikos, paskutinis gyventojų surašymas vyko 1962 metais, bet buvo šovinistinis, siekiant nuslėpti tikrąją kurdų dalį regione. Šįkart turėsime geresnį supratimą apie Rožavoje ir Šiaurės Sirijoje gyvenančius žmones, nedarysime skirties tarp kurdų ir arabų. Svarbu sužinoti, kiek čia gyvena žmonių, kad galėtume pasiruošti pabėgusiųjų sugrįžimui“, – teigia surašymo komiteto narys Jihadas Omaras.

Gyventojų surašymo metu klausiama ir apie į Europą išvykusius artimuosius bei pabėgėlius, kurie surašomi į atskirus sąrašus.

Tiek Damaskas, tiek ir Sirijos opozicija atsisako pripažinti regiono autonomiją, tačiau kurdai, vieni sėkmingiausių kovotojų prieš „Islamo valstybę“ regione, remiami Jungtinių Valstijų, tikisi, kad po gyventojų surašymo bus paprasčiau sudaryti rinkėjų sąrašus vietiniams Rožavos rinkimams, turintiems užtikrinti dar daugiau autonomijos Vakarų Kurdistanui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių