Skirtingose šalyse laidotuvių tradicijos nesikeičia, bet kaina auga

Laidojimo tradicijos skirtingose pasaulio valstybėse itin skiriasi, o laidojimas ir kremavimas – ne vieninteliai būdai. Pavyzdžiui, Pietų Korėjoje sudeginus palaikus, iš pelenų pagaminami į bižuterinius panašūs spalvoti rutuliukai, kurie sudedami į butelį ir laikomi namuose. Be to, įdomu ir tai, kad per pusę amžiaus laidotuvės nė kiek nepasikeitė – augo tik jų kaina. Pavyzdžiui, vien JAV laidojimo paslaugų industrijos vertė siekia 20 mlrd. dolerių.

Jungtinė Karalystė – viena brangiausių vietų numirti

Statistika rodo, kad laidotuvių kaina pastarąjį dešimtmetį visame pasaulyje išaugo dešimtadaliu. Dėl to ėmė sparčiai populiarėti kremavimas. Tad kiek kainuoja palaidoti žmogų skirtingose pasaulio valstybėse?

Šiemet leidinys „The Guardian“ paskelbė, kad Jungtinėje Karalystėje dramatiškai išaugo laidotuvių kainos, todėl ne viena šeima susiduria su netikėtai užklupusiomis per didelėmis jų kišenei artimųjų laidotuvių išlaidomis. Komentaruose pasklido frazė, kad nemažai žmonių tapo per dideliais vargšais net numirti. Galų gale specialistai atkreipia dėmesį, kad vieninteliai du neišvengiami dalykai yra mirtis ir mokesčiai. O jie, pasirodo, irgi labai susiję.

Jungtinė Karalystė, ypač Londonas, yra viena brangiausių vietų numirti. Skaičiuojama, kad vidutinė laidotuvių kaina per pastaruosius ketverius metus išaugo 4 proc. – iki daugiau kaip 4,5 tūkst. eurų. Didžiąją šių išlaidų dalį sudaro mokestis laidojimo namams. Tačiau už šį mokestį gaunami tik patys svarbiausi dalykai, tokie kaip dokumentų tvarkymas ar pats paprasčiausias karstas.

Tačiau dar reikėtų nepamiršti ir papildomų išlaidų gėlėms, antkapiui bei priėmimui. O tai vidutinę laidotuvių kainą išaugina iki 7,5 tūkst. eurų. Be to, gali būti labai brangi ir vieta kapinėse. Pavyzdžiui, vienose brangiausių kapinių šiaurės Londone viena vieta gali kainuoti 20 tūkst. eurų. Žinoma, greta bus galima rasti tokių žmonių kaip Karlas Marxas ar George`o Michaelo kapus.

Tokijuje ir Niujorke teks pakloti nemenką sumą

Niujorke palaidoti artimąjį vidutiniškai kainuoja 7–9 tūkst. eurų. Didžioji dalis žmonių renkasi artimuosius kremuoti, nes čia labai ribotas kapinių plotas, o, nusprendus jose laidoti žmogų, vien kapinių vieta ir duobės iškasimas gali kainuoti arti 9 tūkst. eurų.

98 proc. japonų renkasi būti kremuoti, nes didžioji dalis laidotuvių ceremonijų vyksta pagal budistines tradicijas.

Kremavimas atsieina apie 700 eurų, bet kaina gali išsipūsti iki kelių tūkstančių eurų, jei artimieji pageidauja ne paprasto kremavimo, o ir paprastos, bet iškilmingos ceremonijos. Tačiau įdomu tai, kad kremavimas visose JAV išpopuliarėjo tik 2015 m., o iki tol ši paslauga vadinta itin nepopuliaria.

Tokijuje laidotuvių tradicijos labai savitos ir visada išlaikomos. Pavyzdžiui, velionis gali būti pasirinkęs net naują vardą pomirtiniam gyvenimui. 98 proc. japonų renkasi būti kremuoti, nes didžioji dalis laidotuvių ceremonijų vyksta pagal budistines tradicijas.

Tai reiškia, kad žmogus laikomas vieną dieną, per kurią su juo galima atsisveikinti. Kitą dieną jis dažniausiai sudeginamas. Dalis žmonių urnas su artimųjų pelenais laiko namuose ir perduoda jas iš kartos į kartą. Žinoma, kiti nusprendžia urnas palaidoti. Nors kremavimas yra pigesnis variantas nei laidojimas, skaičiuojama, kad laidotuvės Tokijuje kainuoja beveik 19 tūkst. eurų.

Kai kur laidotuvių išlaidas dengia valstybė

Meksike palaidoti artimąjį kainuoja apie 500 eurų, o šeimoms, gaunančias mažas pajamas, laidotuvių išlaidas padengia valstybė. Kanadoje vidutinė laidotuvių kaina, priklausomai nuo regiono, gali svyruoti nuo 3 iki 10 tūkst. eurų. Vis dėlto didžioji dalis laidojimo namų interneto svetainėse neskelbia jokių kainų, todėl reikalingos išlaidos yra dažniausiai ieškomas atsakymas, susijęs su laidotuvėmis.

Atsisveikinimas su artimuoju Romoje vidutiniškai atsieina apie 6 tūkst. eurų. Tačiau jei nusprendžiama mirusįjį kremuoti, laidotuvių paslaugos gali tekainuoti 270 eurų. Skaičiuojama, kad per pastaruosius 15 metų laidotuvių kaina Italijoje išaugo beveik dviem trečdaliais. Rusijoje – apie 600 eurų. O štai Lietuvoje palaidoti žmogų be didelių iškilmių, gedulingų pietų ir pasirinkus paprasčiausią karstą atsieis vidutiniškai 1,5 tūkst. eurų.

Laidojimo tradicijos itin skiriasi

Tačiau nereikia pamiršti ir to, kad laidojimo tradicijos itin skiriasi skirtingose pasaulio valstybėse. Laidojimas ir kremavimas – ne vieninteliai būdai. Pavyzdžiui, Pietų Korėjoje sudeginus palaikus, iš pelenų pagaminami į bižuterinius panašūs spalvoti rutuliukai, kurie sudedami į butelį ir laikomi namuose.

Kai kuriuose kalnuotose Kinijos vietose velionių kūnai specialiai apdorojami ir paguldomi į grubiai sukaltas dėžes, o tada pakabinami ant kalno šlaito.

Be to, įdomu ir tai, kad per pusę amžiaus laidotuvės nė kiek nepasikeitė. Augo tik jų kaina. Skaičiuojama, kad vien JAV laidojimo paslaugų industrijos vertė siekia 20 mlrd. dolerių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lėja

Lėja portretas
Pritariu...jokių darželių nėra, tik ramuma...

AS

AS portretas
Noreciau ilsetis sitokiose kaip nuotraukoj kapines.Jauciu ramybe ten,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių