Škotija atšaukė buvusios Katalonijos ministrės arešto orderį

  • Teksto dydis:

Škotijos teismas pirmadienį panaikino tarptautinį arešto orderį buvusiai Katalonijos ministrei Clarai Ponsati (Klarai Ponsati), kurią buvo siekiama suimti dėl jos vaidmens šiam regionui praeitais metais nesėkmingo pamėginus atsiskirti nuo Ispanijos.

Ispanijos Aukščiausiasis Teismas praeitą savaitę panaikino į užsienį pasitraukusių katalonų separatistų lyderių tarptautinius arešto orderius.

61 metų C. Ponseti, dirbanti Šv. Andriejaus universitete, kovą buvo suimta Škotijos policijos pagal Madrido išduotą Europos arešto orderį. Ji buvo kaltinama maištu ir viešųjų lėšų netinkamu panaudojimu, susijusiu su 2017 metų spalį surengtu referendumu dėl Katalonijos nepriklausomybės, pažeidžiančiu Ispanijos konstituciją.

Ateinančią savaitę turėjo prasidėti C. Ponseti ekstradicijos procesas, turėjęs trukti apie keturias savaites.

Tačiau Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas ketvirtadienį panaikino Europos ir tarptautinį arešto orderius atstatydintam Katalonijos prezidentui Carlesui Puigdemont'ui (Karlesui Pudždemonui) ir penkiems kitiems į užsienį pabėgusiems separatistų lyderiams, tarp jų C. Ponsati.

Šis sprendimas buvo priimtas vienam Vokietijos teismui padarius išvadą, kad C. Puigdemont'as negalėtų būti išduotas Ispanijai pagal kaltinimus maištu – tik už kaltinimus turto grobstymu, susijusiu su įtariamu netinkamu viešųjų lėšų naudojimu.

C. Ponsati orderis buvo oficialiai panaikintas per pirmadienį Edinburgo šerifo teismo trumpą posėdį.

Vis dėlto jeigu C. Ponseti nuspręstų grįžti į Ispaniją, ji galėtų būti ten sulaikyta, nes Madridas nepanaikino vidaus arešto orderio.

Buvusi švietimo ministrė prie teismo rūmų sakė: „Esu tiesiog užsibrėžusi toliau kovoti dėl visų politinių kalinių laisvės, už Katalonijos ir Ispanijos piliečių teises ir už Katalonijos Respubliką.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių