Slovakija renka prezidentą, tvyrant dideliems nesutarimams dėl Ukrainos

  • Teksto dydis:

Slovakai šeštadienį balsavo pirmajame prezidento rinkimų ture, kuriame Maskvos atžvilgiu palankiai nusiteikusių valdančiųjų remiamas politikas varžosi su proukrainietišku kandidatu.

Parlamento pirmininkas ir buvęs ministras pirmininkas Peteris Pellegrini (Peteris Pelegrinis) ir buvęs užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas, kurį remia opozicija, yra aiškūs lyderiai tarp devynių pretendentų.

P. Pellegrini sulaukė paramos iš premjero Roberto Fico, kuris atsisakė teikti karinę pagalbą Ukrainai, abejojo jos suverenitetu ir ragino siekti taikos su Rusija.

I. Korčokas tvirtai palaiko Ukrainą ir užima panašią poziciją kaip ir darbą baigianti prezidentė Zuzana Čaputova, vyriausybės kritikė, nusprendusi nekandidatuoti antrai kadencijai.

P. Pellegrini atidavęs savo balsą pareiškė, kad Slovakija, nepaisant R. Fico pastabų, po rinkimų liks tvirta Europos Sąjungos ir NATO nare.

„Net jei kalbame apie suverenesnę užsienio politiką, tai nereiškia, kad Slovakijos užsienio politikos kryptis turėtų keistis“, – pridūrė jis.

„Žmonės žino, už ką aš pasisakau. Dabar jie patys turi eiti ir balsuoti“, – po balsavimo sakė I. Korčokas.

Z. Čaputova žurnalistams sakė, kad tikisi, jog jos įpėdinis „gerai atstovaus mūsų šaliai užsienyje“.

„Labiausiai matomas slovakas“

Nors šios pareigos šalyje yra daugiausia simbolinės, prezidentas ratifikuoja tarptautines sutartis, skiria aukščiausio rango teisėjus, įskaitant Aukščiausiojo Teismo pirmininką, ir yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

5,4 mln. gyventojų turinčios valstybės, NATO ir Europos Sąjungos narės, vadovas taip pat gali vetuoti parlamento priimtus įstatymus.

Apklausos rodė, kad lenktynės bus įtemptos. Agentūros „Ipsos“ apklausa parodė, kad P. Pellegrini turėtų surinkti 37 proc. balsų, o I. Korčokas – 36 procentus.

Jei balsai išties taip pasiskirstytų, balandžio 6 dieną vyktų antras turas. Jis rengiamas tada, kai nė vienas kandidatas negauna daugiau kaip 50 proc. balsų pirmame ture.

Rinkimų apylinkės šalyje darbą baigs 21 val. Grinvičo (23 val. Lietuvos) laiku.

Balsuoti į Bratislavą iš Birmingamo Anglijoje atvykęs Ondrejus Putra sakė, kad prezidentas yra labiausiai matomas Slovakijos atstovas.

Anot jo, I. Korčokas turi „reputaciją ir kontaktų“.

Tuo metu Bratislavos pensininkas Jurajus Jankovičius sakė, kad P. Pellegrini „viską sutvarkytų Slovakijoje“.

Nesutarimai dėl Ukrainos

Analitikų teigimu, R. Fico remiamas prezidentas galėtų dar labiau įtvirtinti antiukrainietišką vyriausybės užsienio politiką.

„Pellegrini [...] tikriausiai veiks kaip vyriausybės koalicijos, vadovaujamos Roberto Fico, sąjungininkas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Bratislavoje dirbantis politikos analitikas Pavolas Babošas.

„Ivanas Korčokas, labai tikėtina, bus atsvara vyriausybės koalicijai, jis naudosis įvairiais įrankiais jų nedemokratiškoms tendencijoms koreguoti“, – pridūrė jis.

Plataus masto Rusijos karas Ukrainoje, prasidėjęs 2022 metų vasarį, buvo neatsiejamas rinkimų kampanijos akcentas. Ši tema labai skaldo Slovakijos visuomenę.

Taika negali reikšti kapituliacijos.

P. Pellegrini neseniai AFP sakė, kad „Slovakijos politinė scena yra pasidalijusi į tuos, kurie bet kokia kaina nori tęsti karą, ir tuos, kurie reikalauja pradėti taikos derybas“.

„Aš priklausau pastariesiems“, – sakė jis.

Jo ilgametis sąjungininkas R. Fico skirdavo jį į įvairius postus, įskaitant parlamento pirmininko ir švietimo ministro.

48 metų politikas tapo vyriausybės vadovu, kai šį postą 2018 metais turėjo palikti R. Fico.

„Taika negali reikšti kapituliacijos“

59 metų I. Korčokas yra diplomatas, atstovavęs Slovakijai Jungtinėse Valstijose, Vokietijoje ir Šveicarijoje. Jis kritikavo R. Fico raginimus derėtis su Maskva.

„Rusijos Federacija trypia tarptautinę teisę [...]. Nemanau, jog Ukraina turėtų atiduoti dalį savo teritorijos, kad pasiektų taiką“, – sakė jis AFP.

Per prezidento rinkimų kampanijos debatus abu pagrindiniai kandidatai ginčijosi dėl Ukrainos ir P. Pellegrini ragino „tuojau pat nutraukti ugnį ir pradėti taikos derybas“.

„Taika negali reikšti kapituliacijos“, – atsakė I. Korčokas ir pridūrė, kad taika ateitų iškart, jei iš Ukrainos pasitrauktų Rusijos pajėgos.

Nors I. Korčokas dalyvauja kaip nepriklausomas kandidatas, jį remia opozicinės partijos, manančios, kad P. Pellegrini pergalė sudarytų sąlygas suteikti prezidentinę malonę už korupciją nuteistiems vyriausybės sąjungininkams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių