Specialiojoje ES Bendrųjų reikalų taryboje aptarta „Brexit“ derybų situacija

Specialiosios Europos Sąjungos Bendrųjų reikalų tarybos (BRT) posėdyje Briuselyje aptarta Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES derybų eiga, įvyko valstybių narių atstovų apsikeitimas nuomonėmis apie liepos 12 dieną Jungtinės Karalystės vyriausybės publikuotą Baltąją knygą dėl Jungtinės Karalystės-ES ateities santykių, taip pat aptarta būtinybė ruoštis Jungtinės Karalystės išstojimui iš ES be Susitarimo (No-deal).

Posėdyje dalyvavo Lietuvos užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius.

ES vyriausiasis Brexit derybininkas Michelis Barnier pristatė naujausią informaciją apie pažangą ES ir Jungtinės Karalystės derybose. Nepaisant tam tikros pažangos, vis dar lieka neišspręsti svarbiausi politiškai jautrūs klausimai - Airijos ir Šiaurės Airijos siena bei išstojimo sutarties valdymas.

„Derybose dėl Išstojimo sutarties Airijos-Šiaurės Airijos sienos klausimas šiuo metu yra pats svarbiausias. Reikia rasti praktinį sprendimą, kuris atitiktų Airijos ir visos ES interesus ir pamatinius ES principus, išsaugotų ES vidaus rinkos integralumą“, - sakė viceministras A. Zananavičius.

Taryboje valstybės narės sutarė ir toliau solidariai laikytis esminiais derybiniais klausimais ir įpareigojo vyriausiąjį ES derybininką M. Barnier dėti pastangas ieškant atvirų išstojimo klausimų sprendimo, taip pat paspartinti politinės deklaracijos rengimą, o ją rengiant vadovautis 2018 m. kovo mėn. Europos Vadovų Tarybos išdėstytomis gairėmis. Jose vadovai įvardijo, kad ateities santykiuose su Jungtine Karalyste būtina išlaikyti stiprią ES vidaus rinką, jos efektyvų funkcionavimą, jos keturių laisvių integralumą, lygias konkurencines sąlygas ES operatoriams.

Taryba teigiamai įvertino vyriausiojo ES derybininko M. Barnier valstybėms narėms pristatytą Europos Komisijos komunikatą dėl pasirengimo nesusitarimo dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES (No-deal) scenarijui, kuris buvo publikuotas liepos 19 dieną. Šiuo komunikatu Komisija pateikė su ES teisėkūra susijusio pasirengimo Brexit pasekmėms apibendrinimą.

„Jungtinės Karalystės išstojimas pakeis nusistovėjusius santykius ir padarys didelį poveikį 27 ES valstybių narių piliečiams bei įmonėms. Todėl svarbu laiku imtis reikiamų veiksmų, kad visi - piliečiai, įmonės, valstybės narės ir ES institucijos - būtų pasirengę sumažinti galimą neigiamą Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES poveikį“, - teigiama Europos Komisijos komunikate.

Ateinančiomis savaitėmis derybos dėl Jungtinės Karalystės Išstojimo sutarties bus tęsiamos, taip pat turėtų prasidėti diskusijos dėl politinės deklaracijos, kuri nustatys Jungtinės Karalystės ir ES ateities santykių principus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
TIK pakeitus ES sudarymo principus atsiras tikimybė kad 'exit' virusas aprims. O kol kas - daroma viskas pilnam ES iširimui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių