Su kambarine sukirto rankomis

Buvęs Tarptautinio valiutos fondo (TVF) bosas Dominique’as Straussas-Kahnas Niujorko viešbučio kambarinei, kuri jį apkaltino lytine prievarta, sumokės kelis milijonus dolerių. Regis, ramybė brangiai kainuoja.

Sekso skandalas

Po gana mįslingo skandalo, į kurį praėjusiais metais įsivėlė D.Straussas-Kahnas, kilo daug klausimų. Kam jis buvo naudingas? Galbūt tai buvo politinis susidorojimas? O gal politikas iš tiesų paslydo.

Atsakymų į šiuos klausimus, žinoma, niekas nepateikė. Kad ir kaip buvo, buvusio TVF vadovo munduras buvo kaip reikiant išterliotas ir purvinas liko iki šiol.

63 metų politikui teko palikti ne tik TVF vadovo postą, tačiau ir atsisveikinti su viltimi tapti Prancūzijos Socialistų partijos kandidatu prezidento rinkimuose, kuriuose, kaip spėjama, jis būtų įveikęs buvusį šalies vadovą Nicolas Sarkozy.

Paprastų prancūzų nuomonė apie jį taip pat neką tepasikeitė. Daugelis mano, kad D.Straussas-Kahnas toli gražu nebuvo auka.

Slaptas susitarimas

D.Strausso-Kahno ir 33 metų Niujorko viešbučio "Sofitel" kambarinės Nafissatou Diallo, beraštės migrantės iš Gvinėjos, taikos sutarimo detalių teismas neleido skelbti.

Juodaodė kambarinė kaltino D.Straussą-Kahną, kad šis viešbučio numeryje, kurį ji valė, nuogas išėjo iš vonios kambario ir privertė ją atlikti oralinio sekso aktą. Politikas teigė, kad tai įvyko abiejų šalių sutikimu.

p>Visgi, byla kėlė nemažai įtarimų tyrėjams. Ypač daug abejonių sukėlė N.Diallo parodymai apie tai, kas nutiko iš karto po jos nupasakoto užpuolimo. Moteris kelis kartus keitė parodymus, kol galiausiai prokurorai nutarė, kad N.Diallo pasakojimas – nepatikimas.

Kriminalinio pobūdžio įtarimai D.Straussui-Kahnui 2011 m. buvo panaikinti, tačiau kambarinė toliau teisėsi su buvusiu TVF vadovu pagal civilinį ieškinį. Pats D.Straussas-Kahnas šių metų pavasarį kambarinei iškėlė milijono dolerių vertės priešieškinį už šmeižtą.

Tačiau šių metų rudenį abi šalys pasiekė susitarimą. Prancūzijos dienraštis "Le Monde" rašė, jog D.Straussas-Kahnas kambarinei pažadėjo sumokėti 6 mln. dolerių, kad visi nesutarimai būtų pamiršti.

Tiesa, D.Strausso-Kahno advokatai pranešimus apie duoklę kambarinei paneigė, nors buvęs JAV prokuroras Matthew Galluzzo pabrėžė, kad ši suma – tikėtina. Pasak jo, suma, kurią gaus kambarinė, gali siekti apie 5 mln. dolerių.

Nemalonumai tėvynėje

Visgi, šiuo skandalu D.Strausso-Kahno nemalonumai nesibaigė. Gruodžio 19-ąją D.Straussas-Kahnas sužinos, ar jo atžvilgiu Prancūzijoje vyks tyrimas dėl kaltinimų sąvadavimu, susijusių su įtarimais, kad jis padėdavo turtingiems vyrams organizuoti sekso vakarėlius su prostitutėmis viename prabangiame viešbutyje Lilio mieste.

D.Straussui-Kahnui kaltinimus priekabiavimu buvo pareiškusi ir prancūzė rašytoja Tristane Banon. Moteris netrukus po to, kai D.Straussas-Kahnas buvo sulaikytas Niujorke, viešai pasakė, kad buvęs TVF bosas per vieną iš interviu 2003 m. bandė ją išprievartauti.

Vis dėlto byla 2003 m. nepasiekė teismo, nes, kaip rašo Prancūzijos žiniasklaida, T.Banon, įkalbėta motinos, nesiryžo pateikti kaltinimų, o vėliau nusprendusi tai padaryti sulaukė prokurorų atsakymo, kad bylai, jei ji būtų buvusi iškelta, būtų suėjęs senaties terminas.

Tiesa, tyrėjai pripažino, kad pagrindo pareikšti įtarimus dėl išprievartavimo yra.

Įdomu tai, kad T.Banon motina, priklausanti Socialistų partijai, vėliau prisipažino pati turėjusi lytinių santykių su D.Straussu-Kahnu, nors tvirtino, kad politikas jos nevertė santykiauti su juo.


Sąmokslo teorijos

- Žiniasklaida po kilusio skandalo tvirtino, kad susidoroti su D.Straussu-Kahnu buvo paranku tuomečiam šalies prezidentui Nicolas Sarkozy. Esą N.Sarkozy baiminosi, kad Socialistų partijos narys D.Straussas-Kahnas įveiks jį per prezidento rinkimus. Šią versiją palaikė ir pats D.Straussas-Kahnas.

- Kita sąmokslo teorija tvirtina, kad D.Straussu-Kahnu norėjo atsikratyti Jungtinės Valstijos. Amerikiečiams itin nepatiko tuomečio TVF boso siūlymai pakeisti dolerį nauja pasauline valiuta ir bandymai reformuoti TVF – jį paversti pasauliniu banku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių