Šveicarijoje – FIFA pareigūnų areštai

  • Teksto dydis:

Ciuriche šeši futbolo pareigūnai buvo areštuoti trečiadienį paryčiais, reaguojant į JAV prašymą suimti asmenis, įtariamus gavusius arba mokėjusius kyšius Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) ir jai pavaldžių institucijų pareigūnams, kurių sumos siekia milijonus dolerių, nurodė Šveicarijos pareigūnai.

Šveicarija pradėjo baudžiamąjį tyrimą 

Šveicarijos federalinė prokuratūra trečiadienį pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) veiksmų suteikiant teisę organizuoti pasaulio čempionatus Rusijoje ir Katare.

Ši žinia dar labiau pagilino FIFA krizę praėjus kelioms valandoms po to, kai Šveicarijos policija keliomis valandomis anksčiau suėmė šešis futbolo pareigūnus viename prabangiame Ciuricho viešbutyje, o Jungtinės Valstijos paviešino kaltinimus 14 pareigūnų pagal atskirai atliekamą korupcijos tyrimą.

Kita vertus, FIFA pareiškė nekeičianti planų penktadienį surengti savo prezidento rinkimus, per kuriuos Seppas Blatteris (Zepas Blateris) sieks būti perrinktas penktai kadencijai. Pats FIFA vadovas nėra siejamas minėtais tyrimais.

FIFA taip pat atmetė galimybę iš naujo balsuoti dėl teisės surengti 2018 metų Pasaulio futbolo čempionatą, atitekusios Rusijai, ir 2018 metų žaidynes, kurias organizuos Kataras.

Šveicarijos prokuratūros pranešime sakoma, kad per trečiadienį atliktas kratas FIFA būstinėje buvo paimta „elektroninių duomenų ir dokumentų“. Policija nurodė apklausianti 10 FIFA vykdomojo komiteto narių, prisidėjusių organizuojant balsavimus dėl pasaulio čempionatų 2010 metų gruodį.

Šveicarijos tyrimas prieš „neįvardytus asmenis, įtariamus nusikalstamai nederamu vadovavimu ir pinigų plovimu“, dar labiau padidino abejones, ar tas balsavimas buvo sąžiningas.

Šis pranešimas buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po to, kai šeši aukšto rango futbolo pareigūnai buvo suimti per Šveicarijos policijos reidą viename prabangiame Ciuricho viešbutyje, surengtą atsižvelgiant į JAV prašymą juos išduoti.

Tie areštai susiję su kyšiais, kurių „bendra suma didesnė negu 100 mln. dolerių“ ir kurie siejami su komerciniais sandoriais, vykdytais nuo praeito amžiaus 10-o dešimtmečio ir susijusiais su futbolo turnyrais Jungtinėse Valstijose ir Lotynų Amerikoje, sakoma Šveicarijos federalinio teisingumo biuro pranešime.

Prokuratūra pridūrė, kad JAV tyrimas yra nesusijęs su Šveicarijos atliekamu tyrimu, bet abiejų šalių institucijos bendradarbiauja.

Dešimtys futbolo pareigūnų šiuo metu yra susirinkę Šveicarijoje į FIFA suvažiavimą ir prezidento rinkimus, per kuriuos S.Blatteris, kaip daugelis prognozuoja, bus perrinktas toliau vadovauti pasaulio futbolui.

„Jis nėra vienas iš suimtųjų. Jis visiškai su tuo nesusijęs, – FIFA atstovas Walteris de Gregorio (Valteris de Gregorijus) sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“. – Stengiamės sužinoti daugiau iš policijos.“

Tarp apkaltintųjų minimi du dabartiniai FIFA viceprezidentai – Jeffrey Webbas (Džefris Vebas) ir Eugenio Figueredo (Euchenijus Figeredas), nurodė JAV Teisingumo departamentas.

Taip pat buvo pateikti kaltinimai aukšto rango pareigūnams Jackui Warneriui (Džekui Vorneriui), Eduardo Li (Eduardui Li), Julio Rochai (Chulijui Ročai), Rafaeliui Esquiveliui (Rafaeliui Eskiveliui), Jose Mariai Marinui (Chose Marijai Marinui) ir Nicolas Leozui (Nikolui Leosui).

„Šie kaltinimai byloja apie korupciją, kuri yra vešinti, sisteminga ir giliai įsišaknijusi tiek užsienyje, tiek čia, Jungtinėse Valstijose, – sakoma JAV generalinės prokurorės Lorettos Lynch (Loretos Linch) pranešime. – Ji apima bent dvi futbolo pareigūnų kartas – kurie, kaip manoma, piktnaudžiavo jiems suteiktu pasitikėjimu, kad įgytų milijonus dolerių kyšių ir dėkingumo mokesčių pavidalu.“

S.Blatteris planavo dalyvauti kitame viešbutyje Ciuricho centre vyksiančiame Afrikos futbolo konfederacijos (CAF) susitikime, bet atšaukė tą susitikimą.

S.Blatterio vienintelis varžovas penktadienį vyksiančiuose FIFA prezidento rinkimuose – Jordanijos princas Ali bin al Husseinas (Alis bin Huseinas), sakė, kad tai „liūdna diena futbolui“, bet atsisakė plačiau komentuoti.

Minėti šeši pareigūnai buvo suimti Ciuricho centre prie ežero kranto esančiame viešbutyje „Baur au Lac“, kuriame dažnai apsistoja aukšto rango FIFA funkcionieriai. 2010 metų gruodį tame viešbutyje vyko įtempti lobistiniai susitikimai prieš nusprendžiant, kurioms šalims bus suteikta teisė organizuoti 2018 ir 2022 metų pasaulio čempionatus.

Šiaurės, Centrinės Amerikos ir Karibų asociacijų futbolo konfederacija (CONCACAF) 2012 metais pati kreipėsi į JAV mokesčių agentūrą dėl savo galimai nevykdytų mokestinių prievolių. Konfederacija, kurios būstinė tuo metu buvo įsikūrusi Niujorke, kelerius metus nemokėjo jokių mokesčių, kai jos prezidentas buvo J.Warneris, o generalinis sekretorius – amerikietis Chuckas Blazeris (Čakas Bleizeris).

J.Warneris, kuris yra Trinidado ir Tobago pilietis, pasitraukė iš futbolo pasaulio 2011 metais, kad išvengtų FIFA sankcijų dėl kyšininkavimo skandalo, susijusio su tais metai vykusiais federacijos prezidento rinkimais. Ch.Blazeris pasitraukė iš CONCACAF 2013 metais ir padarė kaltės pripažinimo pareiškimą, sakoma Teisingumo departamento pranešime.

J.Warnerio įpėdinis CONCACAF vadovo ir FIFA viceprezidento poste yra Kaimanų salų pilietis J.Webbas, šią savaitę gyvenęs viešbutyje „Baur au Lac“.

Šveicarijos federalinio teisingumo biuro pranešime sakoma, kad JAV institucijos įtaria, kad tie šeši suimti pareigūnai paėmė arba mokėjo milijonus dolerių kyšių. Dėl tų nusikaltimų buvo tariamasi ir jiems ruošiamasi Jungtinėse Valstijose, o mokėjimai vykdyti per JAV bankus.

„Įtariamieji kyšininkavimu – sporto žiniasklaidos ir sporto reklamos bendrovių atstovai – kaip manoma, dalyvavo schemose, pagal kurias buvo atliekami mokėjimai futbolo funkcionieriams (FIFA delegatams) ir kitų FIFA pavaldžių organizacijų funkcionieriams – (kurių suma) didesnė negu 100 mln. JAV dolerių“, – sakoma teisingumo ministerijos pranešime.

Tame pranešime vokiečių kalba sakoma, kad tas tyrimas susijęs su futbolo turnyrais Jungtinėse Valstijose.

Tarptautinės žiniasklaidos reporteriai būriavosi prie įėjimo į „Baur au Lac“ viešbutį, o tie vaizdai buvo panašūs į matytus per balsavimus prieš daugiau negu ketverius metus, kai Rusija ir Kataras užsitikrino teisę surengti Pasaulio futbolo čempionatus.

Tuomet buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) tame viešbutyje susitiko FIFA rinkikais, kurie vėliau atmetė Amerikos pasiūlymą, pasirinkdami Katarą. Tuo tarpu Londono lobistų delegacijoje, irgi patyrusioje nesėkmę, buvo Britanijos princas Williamas (Viljamas).

Po tų balsavimų FIFA nuolat persekiojo įtarimai dėl balsų pirkimo ir kitų nesąžiningų veiksmų.

Persekioja kyšininkavimo skandalai

„Įtariami kyšininkavimu sporto žiniasklaidos ir sporto reklamos atstovai, kaip manoma, dalyvavo schemose, pagal kurias buvo atliekami mokėjimai futbolo funkcionieriams – FIFA delegatams ... ir kitų FIFA pavaldžių organizacijų funkcionieriams – (kurių suma) didesnė negu 100 mln. JAV dolerių“, – sakoma Šveicarijos teisingumo ministerijos pranešime.

Kaip praneša dienraštis „The New York Times“, šis žingsnis tikriausiai pagilins krizę, apėmusią FIFA, kurią persekioja kyšininkavimo skandalai.

Sulaikyti pareigūnai, priklausantys tarptautinei futbolo organizacijai, gali būti išduoti Jungtinėms Valstijoms po to, kai buvo areštuoti viename prabangiame Šveicarijos viešbutyje, pridūrė laikraštis.

Daugiau negu 10 pareigūnų yra kaltinami JAV Teisingumo departamento „elektroniniu sukčiavimu, reketu ir pinigų plovimu“.

Šie kaltinimai yra didžiulis iššūkis FIFA tuo metu, kai jos vadovas Seppas Blatteris (Sepas Blateris) siekia užsitikrinti penktąją kadenciją per penktadienį vyksiantį balsavimą.
Pats S.Blatter, kuris yra įtakingas sporto pasaulio veikėjas, nėra Jungtinių Valstijų atliekamo tyrimo taikinys, rašo „The New York Times“.

Šį mėnesį S.Blatteris neigė, kad jo veikla domisi JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrimą dėl korupcijos atliekantys pareigūnai.

Tas paneigimas buvo paskelbtas po to, kai viename televizijos ESPN parodytame dokumentiniame filme buvo pareikšta, kad tas Šveicarijos pareigūnas vengė atvykti į Jungtines Valstijas, vykdančias tyrimą dėl FIFA veiklos.

Jordanijos princas ragina atkurti sirgalių pasitikėjimą

Jordanijos princas Ali bin al Husseinas (Alis bin Huseinas), vienintelis Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) vadovo Seppo Blatterio (Zepo Blaterio) varžovas federacijos prezidento rinkimuose, trečiadienį pareiškė, kad FIFA reikia vadovo, kuris galėtų atkurti pasaulio sirgalių pasitikėjimą šia organizacija.

Taip jis pareiškė netrukus po pranešimo, kad Šveicarijos policija viename prabangiame Ciuricho viešbutyje suėmė kelis aukšto rango futbolo pareigūnus, kuriuos JAV kaltina korupcija, ir pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl FIFA veiksmų suteikiant teisę organizuoti pasaulio čempionatus Rusijoje 2018 ir Katare 2022 metais.

„Tokia krizė FIFA nebegali tęstis, dabartinė krizė yra susijusi ne tik su šios dienos įvykiais. FIFA reikia vadovybės, kuri valdytų, vadovautų ir saugotų mūsų nacionalines asociacijas; vadovybės, kuri prisiimtų atsakomybę už savo veiksmus ir nepermestų kaltės kitiems; vadovybės, kuri atkurtų šimtų milijonų futbolo aistruolių visame pasaulyje pasitikėjimą“, – sakoma A.bin al Husseino kanceliarijos paskelbtame pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tikrai

tikrai portretas
turetu jau eit i pensia!

Tonis

Tonis portretas
„Generalinis sekretorius ir prezidentas su tuo nesusiję“, – teigia atstovas spaudai Walteris DeGregoria. Kol kas...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių