Sumaištis Vokietijoje: siaubą kelia ne tik „GroKo“

  • Teksto dydis:

Daugeliui socialdemokratų žodžių santrumpa „GroKo“ kelia siaubą, nes jie įsitikinę, kad tai monstras, galintis sužlugdyti ne tik jų partiją, bet ir pačią demokratiją.

Ši santrumpa sudaryta iš dviejų žodžių – „Grosse“ ir „Koalition“, reiškiančių didžiąją koaliciją. Tai kanclerės Angelos Merkel konservatorių ir Vokietijos socialdemokratų partijos (SPD) politinis aljansas, pastaruosius ketverius metus vadovavęs didžiausiai Europos ekonomikai.

„Daugiau. Niekada. GroKo“, – skelbė užrašas ant ženklelių, kuriuos praėjusią savaitę vykusiame audringame SPD suvažiavime dalijo partijos jaunimo sparnas.

Šiame suvažiavime buvo skausmingai ieškoma atsakymo, kas lėmė prasčiausią socialdemokratų pasirodymą visuotiniuose rinkimuose nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos.

Užrašas ant ženklelio buvo iliustruotas dviejų rankų, sudėtų taip, kad liečiasi tik jų pirštų pagalvėlės, piešiniu. Taip sudėti rankas stovėdama priešais televizijos kameras itin mėgsta A. Merkel, vokiečių dažnai vadinama „Mutti“ (mamyte).

„Nenorime didžiosios koalicijos“, – sakė 25 metų socialdemokratė Michelle Rauschholb (Mišel Raušholb).

Ji sakė būgštaujanti, kad SPD bus priversta „išduoti savo idealus“, jei dar vieną kadenciją dirbs koalicijoje su A. Merkel konservatoriais.

Prieš šį trečiadienį turinčias prasidėti derybas su kanclere SPD lyderis Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) neslėpė labai skeptiškai vertinantis galimybę, jog bus susitarta dėl naujos GroKo. Jis sakė suprantantis, jog didžioji dalis tradicinio socialdemokratų elektorato griežtai pasisako prieš naują koaliciją.

Tačiau tęsiantis politinei aklavietei, į kurią šalis pateko po rinkimų, M. Schulzas sutiko susitikti su A. Merkel aptarti galimybės pratęsti ne pačią maloniausią partnerystę, nors daugelis socialdemokratų bijo, jog tai gali reikšti mirties nuosprendį jų 150 metų gyvuojančiai partijai.

„Politinė savižudybė“

Socialdemokratams katastrofiškai nesėkmingų rugsėjo 24-osios rinkimų vakarą M. Schulzas paskelbė, kad skaudų rinkėjų smūgį patyrusi partija pereis į opoziciją, užuot antrą kadenciją dirbusi koalicijoje su A. Merkel konservatoriais.

Tačiau prieš tris savaites jam teko pakeisti poziciją, kai kanclerės pastangos sudaryti alternatyvią koaliciją su dviem mažesnėmis partijomis baigėsi nesėkme ir sustiprėjo spaudimas socialdemokratams imtis veiksmų užkirsti kelią politiniam paralyžiui.

M. Schulzas sutiko pradėti neįpareigojančias derybas, per kurias paaiškės, ar A.Merkel ateinančių metų pradžioje stos prie naujos GroKo vyriausybės vairo.

Berlyne vykusiame socialdemokratų suvažiavime vienas po kito kalbėję partijos nariai emocingai tvirtino, jog tolesnis darbas A. Merkel vadovaujamoje vyriausybėje dar labiau susilpnins partijos idėjinį pamatą ir patikimumą.

Vidaus maištui vadovavo partijos jaunimo sparnas, ant baltos lentos sukabinęs raštelius su argumentais prieš naują GroKo.

„Politinė savižudybė“, – buvo rašoma viename raštelyje.

„GroKo yra paskutinė vinis į socialdemokratijos karstą“, – skelbė kitas.

Trečiame raštelyje buvo nupieštas „Grokodilas“ su išžiotais nasrais, besirengiantis praryti nelaimingą socialdemokratą.

Dar viename raštelyje buvo parašyta: „Aš jau turiu Mutti (mamytę)“.

„Šiek tiek pasimetę“

SPD vadovybė po keturių iš eilės pralaimėtų rinkimų atvirai pripažįsta, kad „daugeliui rinkėjų nebeaišku, už ką kovoja socialdemokratai“.

Tai skaudus pripažinimas tradicinei dirbančiųjų klasės partijai, kuri daug dešimtmečių kovojo už darbininkų, moterų bei mažumų teises ir kurios nariai savo kalbas pradeda kreipiniu „brangūs draugai“.

SPD sunkiai sekasi prisitaikyti prie laikmečio, kai uždaromos gamyklos, šachtos ir laivų statyklos, o darbo procesų automatizavimas naikina darbo vietas.

„Šiuo metu svarbiausias klausimas – kas ateityje bus SPD elektoratas?“ – sakė socialdemokratų jaunimo sparno lyderis 28 metų Kevinas Kuehnertas (Kevinas Kūnertas).

Suvažiavime K. Kuehnertas žadėjo tęsti #NeGroKo kampaniją iki balsavimo, per kurį delegatai ir partijos nariai turės pareikšti savo nuomonę apie galimą koalicinį susitarimą.

„Pastaroji GroKO buvo atmesta dviem didžiosioms partijoms per rinkimus drauge surinkus 14 proc. punktų mažiau balsų, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Akivaizdu, jog to negalima laikyti mandatu vėl formuoti koaliciją“.

Pasak K. Kuehnerto, užuot toliau dirbę koalicijoje su konservatoriais, socialdemokratai turėtų palaikyti A. Merkel mažumos vyriausybę, o dėl svarbiausių klausimų tartis kiekvienu atveju atskirai.

Maištauja ne tik SPD jaunimo sparnas – nepasitenkinimas kunkuliuoja ir tarp eilinių partijos narių.

„Mūsų požiūriu, svarbu ne valdžia. Svarbu idėjos, galinčios užtikrinti šalies pažangą. Neįsivaizduoju, kaip galėtume tai pasiekti su GroKo“, – sakė banke Berlyne dirbantis 47 metų Bjoernas Steinbornas (Bjornas Šteinbornas), nuo 1989-ųjų priklausantis SPD.

„Liūdna, kad kitos alternatyvos – mažumos vyriausybė ar nauji rinkimai – taip pat nėra geros“, – sakė jis.

„Dabartinėje situacijoje visi esame šiek tiek pasimetę“, – pridūrė B. Steinbornas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių