Sunkus kelias į normalų gyvenimą

Austrų prievartautojo šeima nesulaukė laimingos atomazgos

Atsikračiusi ištvirkėlio tirono košmarą išgyvenusi austrų šeima pradėjo byrėti. Tuo metu tragedijos kaltininkas Josefas Fritzlas kalėjime ne tik sulaukė užuojautos, bet ir gali išvengti aukščiausios bausmės. "Negaliu patikėti, kad esu laisva! Nejaugi tai tu?" – su ašaromis akyse į motinos Rosemarie glėbį puolė Elisabeth, po 24 metų nelaisvės šių metų balandį pagaliau vėl išvydusi dienos šviesą. Bet nepraėjo nė keli mėnesiai, ir susitikimo džiaugsmą pakeitė pyktis, išardęs dukters ir motinos santykius bei privertęs pastarąją palikti namus. Septynias atžalas nuo tėvo prievartautojo pagimdžiusi Elisabeth negalėjo susitaikyti, kad trys jos vaikai, augę su jos tėvais, savo močiutę vadina mama. Be to, Elisabeth negalėjo suprasti, kodėl jos motina liko gyventi su J.Fritzlu sužinojusi, kad šis praėjusio amžiaus septintą dešimtmetį buvo nuteistas už medicinos sesers išprievartavimą. Be to, košmarą išgyvenusi moteris nesuvokia, kaip motina galėjo nežinoti apie tėvo žiaurumus ir kodėl nebandė ieškoti dukters J.Fritzlui pareiškus, kad ši pabėgo.

p>"Jeigu pradedi bėgti nuo praeities, tau teks bėgti visą laiką", – taip susiklosčiusią padėtį pakomentavo Elisabeth ir jos vaikų advokatas Christophas Herbstas.
Gilūs praeities randai tarsi siena atskyrė motiną ir dukrą ir padarė gyvenimą po vienu stogu neįmanomą. Rosemarie buvo priversta palikti namus. Netekusi vyro, vaikų ir anūkų ji dabar gyvena nuomojamame bute Lince.

Prarasto gyvenimo paieškos

Kitaip negu morališkai palūžusi motina, Elisabeth lengvai išgyveno šį išsiskyrimą. Visą dėmesį dabar ji skiria savo atžaloms. Trims vaikams, kurie kartu su ja ilgą laiką buvo laikomi rūsyje, moteris stengiasi padėti pažinti pasaulį.
Tiesa, kol kas nežinoma, kada jie savo oda galės pajusti saulės spindulius ir lietaus lašus. Ekspertai perspėjo dėl sunkių pasekmių, jei dienos šviesos nematę vaikai ją išvystų per anksti.
Šiuo metu Elisabeth ir visi šeši jos vaikai gyvena ligoninėje netoli gimtojo Amšteteno. Trys su seneliais gyvenę jaunuoliai buvo priversti pratintis prie tamsaus kambario, kuriuose laikomi kiti trys su motina rūsyje kalėję vaikai. Tačiau pirmieji dėl to nesiskundžia ir stengiasi padėti likimo nuskriaustiems broliams.
"Iš jų kambario labai dažnai sklinda juokas, jie nuolat kalbasi tarpusavyje, – pasakojo advokatas Ch.Herbstas. – Vyresni vaikai išmokė mažąjį Felixą (jauniausią Elisabeth sūnų – red. past.) greitai lakstyti. Rūsyje buvo pernelyg ankšta, jis negalėjo ten bėgioti."
Atžalų draugija besidžiaugianti Elisabeth nerimauja tik dėl to, kad du vyriausi jos vaikai gali pasinaudoti teise neliudyti prieš senelį, kuris yra ir jų tėvas.
Be jų liudijimų prokurorams būtų sunku įrodyti, kad J.Fritzlas žagino Elisabeth ir pražudė vieną jos pagimdytą kūdikį nesuteikdamas jam pagalbos. Teisininkai baiminasi, kad nesėkmės atveju maniakas atsipirktų tik dešimčia metų kalėjimo, nors už visus nusikaltimus jis turėtų visą gyvenimą praleisti už grotų.

Maniakas sulaukė supratimo

73 metų J.Fritzlas sėdi už grotų ir laukia teismo, kuris vyks lapkritį. Prižiūrėtojai pasakoja, kad jis retai palieka kamerą, kuria dalijasi su kitu žiauriu prievartautoju, ir atsisako išeiti pasivaikščioti. Galbūt todėl, kad sulaukė ne vieno grasinimo būti nužudytam.
Tačiau tėvas žagintojas sulaukia ne tik piktų žodžių. Pasak kalėjimo vadovų, tarp daugybės laiškų, kuriuos kasdien gauna J.Fritzlas, yra ir tokių, kuriuose jam reiškiamos simpatijos. Maždaug 300 moterų parašė, kad jį supranta, užjaučia ar net giria.
Kai kurios tokių laiškų autorės mano, kad J.Fritzlas tiesiog buvo neteisingai suprastas, o iš tikrųjų yra geras žmogus. Kitos teisina maniaką, neva žagindamas dukrą jis norėjo pamokyti ją motinystės.
Pats J.Fritzlas savęs irgi nelaiko pragaro išpera, netgi vadina save auka. Jis tvirtina ilgam laikui įkalinęs dukrą rūsyje tam, kad apsaugotų ją nuo blogybių, tokių kaip girtuokliavimas ir narkomanija. Tai jis esą darė iš didelės meilės savo vaikui.
Šį mėnesį paaiškėjo, kad J.Fritzlo teismas vyks už uždarų durų. Tai reiškia, kad pasaulis gali ir nesužinoti, kas iš tikrųjų ilgus dešimtmečius vyko Austrijos Amšteteno miesto namo rūsyje.

Šeimos tragedija

73 metų inžinierius elektrikas J.Fritzlas (nuotr.) buvo suimtas balandžio 27 d., kai jo dukra Elisabeth ištrūko į laisvę ir atskleidė tėvo žiaurumus. Paaiškėjo, kad jis prievartavo dukrą nuo tada, kai šiai sukako 11 metų. Pastaruosius 24 metus ji praleido užrakinta rūsyje.
Čia Elisabeth nuo savo tėvo pagimdė septynis vaikus. Vienas jų, Michaelas, mirė dar būdamas kūdikis dėl medicinos pagalbos trūkumo. J.Fritzlas pats kremavo jį namo šildymo sistemos dujinėje krosnyje.
Tris vaikus – Lisą, Moniką ir Aleksandrą – tėvas prievartautojas augino pats su žmona. Kiti trys – Kerstin, Stefanas ir Felixas – gyveno su motina rūsyje.
Istorija pasiekė atomazgą, kai vyriausioji maniako dukra sunkiai susirgo. Kai 19-metė atsidūrė ties mirties slenksčiu, J.Fritzlas buvo priverstas nuvežti ją į ligoninę. Gydytojai pareikalavo surasti merginos motiną, kad galėtų nustatyti ligos priežastis. Tuomet jis atvežė į ligoninę Elisabeth, ir kraupi maniako istorija išplaukė į dienos šviesą. Netrukus J.Fritzlas buvo suimtas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių