Susitarimas dėl Airijos sienos – būdas išvengti „kieto“ „Brexit“?

  • Teksto dydis:

Didžiajai Britanijai kovo 29-ąją pavyks išvengti „kieto“ „Brexit“ tik tokiu atveju, jei Londonui pavyks susitarti su Europos Sąjunga dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės dėl Airijos sienos, trečiadienį pareiškė britų užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas).

„Tai tikrai yra vienintelis dabartinės situacijos sprendimas“, – sakė jis Berlyne. J. Huntas pridūrė, kad atidėjus „Brexit“ datą Britanija ir ES liktų „paralyžiuotos“.

Aistras kelianti „apsidraudžiamoji priemonė“ numato, kad net po „Brexit“ Britanija pasiliks ES muitų sąjungoje, kol bus rastas būdas – pavyzdžiui, ateityje pasirašius susitarimą dėl laisvosios prekybos – užtikrinti, kad Airijos ir JK provincijos Šiaurės Airijos sienoje neatsirastų patikros punktų.

Išsprendus šį klausimą vyriausybė galėtų užsitikrinti parlamento paramą „skyrybų“ su ES sutarčiai bei garantuoti, kad ir toliau bus vykdomas 1998 metais pasiektas Belfasto taikos susitarimas, mano J. Huntas.

„Jei pavyktų padaryti tokį pakeitimą, esame tikri, kad galime prastumti šį susitarimą“ per parlamentą, pareiškė jis dieną, kai britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) išvyko į Briuselį dar kartą pamėginti atnaujinti derybas dėl „Brexit“ sąlygų.

„Brexit“ šalininkai iš Th. May vadovaujamos Konservatorių partijos „apsidraudžiamąją priemonę“ laiko „spąstais“, kuriais siekiama neterminuotai pririšti Britaniją prie ES taisyklių. Jie reikalauja, kad ši priemonė galiotų ribotą laiką, ar kad JK būtų leista ją vienašališkai atšaukti.

Briuselis laiko tokias sąlygas Bendrijai priklausančios Airijos išdavimu, tad ES pareigūnai nuolat jas ignoruoja.

Kalbėdamas apie galimybę atidėti Britanijos išstojimą iš bloko, J. Huntas pažėrė abejonių, ar toks sprendimas „tikrai ką nors išspręstų“.

„Manau, JK ir visos ES gyventojai mažiausiai norėtų „Brexit“ paralyžiaus, ir kad šis klausimas kabėtų virš Europos lyg šešėlis“, – pareiškė jis.

„Manau, kad žmonės nori judėti pirmyn ir pademonstruoti, kad galime įvykdyti tokį „Brexit“, kuriuo pagerbtumėm referendumo rezultatus, bet tuo pat metu liktumėm artimais draugais su mūsų kaimynais Europoje“, – nurodė sekretorius.

Th. May ir likusių 27 ES valstybių lyderiai per pernai lapkritį vykusį viršūnių susitikimą pasiekė susitarimą dėl „Brexit“, bet Britanijos parlamentas sausio 15 dieną jį atmetė rekordine balsų dauguma.

Nuo to laiko Th. May ir jos kabineto nariai ne kartą susitikdavo su Bendrijos lyderiais bei vyriausiuoju ES derybininku Micheliu Barnier (Mišeliu Barnjė) ir ragindavo juos pataisyti susitarimo tekstą, kad jis įtiktų euroskeptikams parlamentarams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių