Susitarta dėl dujų Ukrainai

  • Teksto dydis:

Rusija sutiko atnaujinti dujų tiekimą karo nuniokotai Ukrainai ateinančią žiemą pagal Europos Sąjungos (ES) palaikomą milijardų dolerių vertės sutartį, kurią šios trys šalys ketvirtadienį pasirašė Briuselyje.

ES tikisi, kad šis sunkiai iškovotas susitarimas padės sušvelninti platesnę krizę Ukrainoje, o Rusija sutiko užtikrinti tiekimą iki kovo pabaigos.

„Džiaugiuosi, kad politinė atsakomybė, bendradarbiavimo logika ir paprastas ekonomikos blaivus protas nugalėjo“, – Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu) sakė per spaudos konferenciją.

Jis sveikino padėtą tašką įnirtingame ginče dėl dujų, kai Rusija birželį nutraukė tiekimą Ukrainai, reikalaudama, kad Kijevas už tolesnį tiekimą apmokėtų iš anksto.

„Žmonėms Europoje nėra jokios priežasties šalti žiemą“, – pažymėjo J.M.Barroso, turėdamas omenyje nuogąstavimus, kad Rusija gali užsukti čiaupus Ukrainai, tuo pačiu sutrikdydama tiekimą daugeliui Europos Sąjungos šalių.

Ukrainos energetikos ministras Jurijus Prodanas sakė, kad „šiandien priimti sprendimai užtikrins Ukrainos ir ES energetikos saugumą“.

Po sutarties pasirašymo paskelbtame bendrame Prancūzijos ir Vokietijos lyderių pranešime buvo nurodyta, kad ES „visokeriopai atliks savo vaidmenį“ įgyvendinant sutartį dėl dujų tiekimo.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel pažymėjo, kad jie kalbėjosi su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu bei Ukrainos vadovu Petro Porošenka ketvirtadienio vakarą, o visi keturi lyderiai „sveikino pabaigą derybose dėl Rusijos dujų tiekimo Ukrainai, pasiektą tarpininkaujant Europos Sąjungai“.

Ši sutartis vainikavo dviejų dienų derybų maratoną, kai procesas įstrigo ketvirtadienį paryčiais Rusijai pareikalavus, jog ES pirmiausiai susitartų su Ukraina, kaip Kijevas padengs dar neapmokėtas sąskaitas ir iš kokių lėšų bus finansuojamas dujų tiekimas iki kovo.

„Europos Komisija turi pasiekti susitarimą su Ukraina dėl finansavimo klausimo, – Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ atstovas anksčiau sakė naujienų agentūrai AFP Maskvoje. – Priešingu atveju derybos neturi prasmės.“

Kijeve premjeras Arsenijus Jaceniukas sakė prašysiantis Jungtinių Valstijų ir Vokietijos „papildomų finansinių instrumentų Ukrainai, kurie padėtų stabilizuoti biudžetą ir apmokėti mūsų energetikos sąskaitas“.

ES energetikos komisaras Guentheris Oettingeris (Giunteris Ėtingeris) pareiškė, kad ši sutartis yra „tikras proveržis“, pasiektas blaiviu protu, nors tebetvyro įtampa dėl jau beveik septynis mėnesius vykstančio karo rytinėje Ukrainoje, kuriame Kijevo vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais sukilėliais.

„Ko gera, tai pirmasis gerai veikiančios kaimynystės politikos ženklas. Tai gera žinia“, – pažymėjo E.Oettingeris.

Pasak jo, sutarties įtvirtino preliminarų susitarimą, parengtą anksčiau šį mėnesį – jog Ukraina iki šių metų pabaigos sumokės 3,1 mlrd. JAV dolerių (apie 8,5 mlrd. litų), padengdama didžiąją dalį skolos Rusijai už anksčiau gautas dujas.

Rusija sutiko dėl bazinės kainos, kuri bus mokama už dujas iki ateinančių metų kovo – 385 JAV doleriai (apie 1 057 litai) už tūkstantį kubinių metrų. Maskva padarė Kijevui apie 100 dolerių nuolaidą.

Faktinė kaina, nelygu rinkos sąlygos ir tiekimo apimtys, bus truputį mažesnės.

Europos Sąjunga iš Rusijos perka apie trečdalį savo suvartojamo dujų kiekio, o apie pusė jų tiekiama tranzitu per Ukrainą.

ES siekia, kad nepasikartotų energetikos krizė, kokia buvo įvykusi 2006 ir 2009 metais, kai Rusija sustabdė dujų tiekimą Ukrainai, tuo pačiu sutrikdydama tiekimą Europai per dvi itin šaltas žiemas.

Praėjus keliems mėnesiams nuo krizės pradžios Ukrainoje, kai per sukilimą Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikomas prezidentas, Rusija birželį vėl nutraukė dujų tiekimą, reikalaudama, kad Kijevas apmokėtų ankstesnes skolas, o už tolesnį tiekimą mokėtų iš anksto.

„Esame įsitikinę, kad mūsų ateities ryšiai bus konstruktyvūs ir kad mūsų susitarimų bus laikomasi“, – sakė Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas, kai buvo pasirašyta sutartis.

„Gazprom“ atstovas Sergejus Kuprijanovas savo pranešime rašė: „Tikėkimės, kad tai yra naujo, konstruktyvesnio skyriaus dujų ryšiuose tarp ES, Rusijos ir Ukrainos pradžia.“

ES taiko Rusijai įvairias ekonomikos sankcijas dėl jos numanomos karinės intervencijos Ukrainoje. Maskva atsakė savomis baudžiamosiomis priemonėmis.

Bendrijos šalys anksčiau šią savaitę po eilinio padėties įvertinimo susitarė palikti galioti sankcijas, o trečiadienį pasmerkė Maskvos pareiškimą, kad Rusija pripažins planuojamus rinkimus Ukrainos separatistų kontroliuojamose teritorijose.

Sutartis dėl dujų tiekimų žymi dramatišką J.M.Barroso atsisveikinimą – Europos Komisijos vadovas atsistatydina šeštadienį, užleisdamas kelią naujos sudėties ES vykdomosios valdžios institucijai.


Šiame straipsnyje: DujosUkrainatiekimasGazprom

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių