Susitikime Prancūzijoje ES vadovai sieks sustiprinti Vakarų paramą Ukrainai

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmadienį surengs Europos Sąjungos vadovų susitikimą, kuriame bus siekiama sustiprinti Vakarų paramą Ukrainai, jau dvejus metus kovojančiai su Maskvos plataus masto invazija.

ES Tarybai rotacijos tvarka pirmininkaujanti Prancūzija teigė, kad susitikimo Paryžiuje metu dalyviai galės „dar kartą patvirtinti savo vienybę ir ryžtą nugalėti Rusijos vykdomą agresiją Ukrainoje“.

Tai taip pat rodo, kad E. Macronas siekia pademonstruoti Europos vienybę remiant Ukrainą tuo metu, kai vis labiau baiminamasi, kad JAV parama Kyjivui sumažės.

„Sumušta ir nusėta mėlynių, bet vis dar stovi. Ukraina kovoja už save, už savo idealus, už mūsų Europą. Mūsų įsipareigojimas jos pusėje nesvyruos“, – socialiniame tinkle „X“ šeštadienį nurodė Prancūzijos prezidentas.

Be to, E. Macronas turi galimybę pademonstruoti ES ryžtingumą saugumo klausimais, apie kuriuos jis ragino kalbėti dar prieš Maskvos invaziją į Ukrainą.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) bus vieni iš maždaug 20 ES valstybių ir vyriausybių vadovų, dalyvausiančių šiame susitikime, kuris prasidės Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vaizdo kreipimusi.

Kitoms šalims bus atstovaujama ministrų lygiu, o į Paryžių taip pat atvyks Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius  Davidas Cameronas (Deividas Kameronas). Numatoma, kad susitikime dalyvaus JAV ir Kanados atstovai.

„Norime pasiųsti aiškią žinią“

Prancūzijos teigimu, šiame susitikime bus „išnagrinėtos visos priemonės, kuriomis galima veiksmingai paremti Ukrainą“.

Vakarų pareigūnai pripažįsta, kad yra rizika, jog Maskva gali įgyti pranašumą kare šiais metais, kai Kyjivui pritrūks ginklų ir amunicijos.

Sekmadienį Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas pareiškė, kad pusė Vakarų pažadėtos karinės pagalbos Ukrainai pristatoma pavėluotai, ir apgailestavo, kad pažadai nereiškia, jog ginklai šalį pasieks laiku.

Ukraina kovoja už save, už savo idealus, už mūsų Europą. Mūsų įsipareigojimas jos pusėje nesvyruos.

V. Zelenskis, kalbėdamas apie žmonių netektis Ukrainoje, sakė, kad kare su Rusija žuvo 31 tūkst. ukrainiečių karių.

Prancūzijos prezidento pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, nurodė, kad susitikime bus bandoma išsklaidyti mintį, kad po Ukrainos nesėkmių fronte viskas žlunga.

„Norime pasiųsti aiškią žinią [Rusijos prezidentui] Vladimirui Putinui, kad Ukrainoje jis nenugalės“, – sakė pareigūnas.

Jis pridūrė, kad net jei neplanuojama paskelbti apie naują pagalbą, susitikime bus svarstomi įvairūs būdai, kaip veikti greičiau ir veiksmingiau.

„Nesame nusiteikę pralaimėti“

Šiuo metu didėja abejonės dėl ilgalaikių JAV paramos Ukrainai perspektyvų, nes naujam pagalbos paketui sunkiai pavyksta užsitikrinti įstatymų leidėjų pritarimą.

Sekmadienį Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad jo šalies pergalė kare priklauso nuo Vakarų paramos ir kad, pasak jo, JAV turėtų patvirtinti svarbų karinės pagalbos paketą.

„Nesame nei pasidavę, nei nusiteikę pralaimėti“, – sakė Prancūzijos pareigūnas ir pridūrė, kad Maskva Ukrainoje pergalės nepasieks.

Buvusi JAV diplomatė, dabar Atlanto tarybos Eurazijos centro vyresnioji patarėja Debra Cagan (Debra Kagan) teigė, kad jei Vakarai būtų suteikę Ukrainai ginklų, tokių kaip naikintuvai F-16 ar vokiškos raketos „Taurus“, „dabar matytume visiškai kitokį konfliktą“.

„Dėl neryžtingumo žūsta daugiau žmonių, atsiranda daugiau destrukcijos ir sunkesnių sprendimų“, – pridūrė ji.

Numatoma, kad susitikimas prasidės 16 val. vietos (17 val. Lietuvos) laiku. 


Šiame straipsnyje: PrancūzijaES vadovaiVakarų paramaUkrainakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių