„Swedbank“ skelbia audito išvadas – įtartinų klientų sąskaitos uždarytos

„Swedbank“ paskelbė preliminarias „Forensic Risk Alliance“ (FRA) atlikto vidaus audito dėl galimo pinigų plovimo išvadas, kuriose sakoma, kad visų 50 patikrintų įtartinų banko klientų sąskaitos jau uždarytos, o su išvadomis susipažinusi banko valdyba tikina visiškai pasitikinti generalinės direktorės Birgittės Bonnesen darbu, kuri pažadėjo įkurti specializuotą finansinių nusikaltimų prevencijos padalinį.

Vasario 27-kovo 19 dienomis FRA auditoriai patikrino Švedijos nacionalinio transliuotojo SVT, atskleidusio apie galimą pinigų plovimą „Swedbank“, pateiktą 50 įtartinų asmenų sąrašą. Audito išvadose teigiama, kad visos pinigų plovimu įtartų asmenų sąskaitos jau yra uždarytos. „Swedbank“ Baltijos šalių filialuose paskutinė jų buvo uždaryta 2017-ųjų gegužės 31 d., o Švedijoje - pernai liepos 10 d. Tačiau, teigiama audito išvadose, neaišku, kas - „Swedbank“ ar klientai nusprendė pradėti sąskaitos uždarymo procedūrą.

Atsižvelgę į audito išvadas, „Swedbank“ valdybos nariai nusprendė dėl skandalo neskirti jokių nuobaudų generalinei direktorei B. Bonnesen.

„Peržiūrėjusi FRA išvadas, valdyba patvirtina tolesnį pasitikėjimą generaline direktore ir jos gebėjimu vesti į priekį ir valdyti banko darbą kovoje su pinigų plovimu“, - „Swedbank“ pranešime sakė valdybos pirmininkas Larsas Idermarkas. Tačiau, pareiškė valdybos pirmininkas, valdyba nepasitenkino FRA atliktu auditu ir nusprendė atlikti išsamesnį tyrimą kartu su finansų priežiūros institucijomis. „Swedbank“ taip pat patvirtino, kad FRA audito išvadomis bankas pasidalino su Švedijos finansų inspekcija.

„Valdyba nusprendė atlikti išsamesnį tyrimą, bendradarbiaujant su atitinkamomis institucijomis“, - tikino L. Idermarkas.

Antras didžiausias „Swedbank“ akcininkas, draudimo bendrovė „Folksam“ pabrėžė pasitikinti generaline direktore B. Bonnesen ir patikino kasmetiniame akcininkų susirinkime balsuosianti už valdybos sprendimą palikti B. Bonnesen direktorės pareigose.

„Esame komiteto, kuris siūlo valdybą kasmetiniame akcininkų susirinkime, nariai ir nematome jokios priežasties nepalaikyti valdybos“, - „Reuters“ sakė „Folksam“ vyriausioji strategė atsakingam investavimui Carina Lundberg Markow. „Folksam“ atstovė tai sakė po to, kai akcininkas įvertino FRA audito išvadas.

B. Bonnesen paskelbė įkursianti finansinių nusikaltimų prevencijos padalinį banke, kuris padės kovoti su pinigų plovimu.

„Nusprendžiau įkurti specializuotą finansinių nusikaltimų prevencijos padalinį, kuris užtikrins tęstinumą kovojant su vis kintančia kriminaline elgsena. Mūsų pastangos kovojant su šiomis rizikomis tęsis ir ateityje“, - sakė B. Bonnesen.

Pasak valdybos pirmininko, „Swedbank“ savo atsakomybę kovoje su pinigų plovimu vertina labai rimtai, valdyba yra pasiruošusi banko vadovybei padėti kuo galėdama.

„Swedbank“ savo atsakomybę kovojant su pinigų plovimu vertina labai rimtai ir nuolat tobulėja šioje srityje. Valdyba yra pasirengusi padėti visais ištekliais, kurių vadovybei reikia, kad tęstų šį svarbų darbą“, - teigė L. Idermarkas.

Tuo tarpu B. Bonnesen žadėjo tęsti pradėtus darbus kovoje su pinigų plovimu ir pripažino, kad finansinių nusikaltimų grėsmė yra didžiulis iššūkis.

„Swedbank“ yra įsipareigojęs laikytis aukštų etikos standartų, bet mes pripažįstame, kad finansinių nusikaltimų grėsmė yra didžiulis iššūkis visuomenei. Tęsime investicijas į mūsų procesus ir technologijas bei užtikrinsime, kad patobulinimai būtų integruoti į efektyvias ir tvarias kasdienes rizikos valdymo praktikas“, - tikino B. Bonnesen.

FRA atliktas auditas netyrė informacijos apie anksčiau skelbtą „Swedbank“ atliktą pinigų plovimo vidaus tyrimą ar „Hermitage Capital Management“ valdytojo Billo Browderio pateiktus kaltinimus bankui dėl ryšių su bankrutavusiu Ūkio banku.

„Swedbank“ anksčiau neigė prielaidas apie savo įsitraukimą į „Danske Bank“ pinigų plovimo skandalą, tačiau turėjo pripažinti kaltinimus, kai Švedijos nacionalinis transliuotojas SVT vasario 20 d. pranešė, kad tarp „Swedbank“ ir „Danske Bank“ Baltijos šalių filialų įvykdyta mokėjimų už maždaug 40 mlrd. kronų (3,8 mlrd. eurų). Švedijos ir Estijos finansų inspekcijos apie bendrą „Swedbank“ tyrimą pranešė jau kitą dieną - vasario 21-ąją.

Vėliau SVT pranešė, kad „Swedbank“ vadovams pernai rugsėjį siųsta, o vėliau nutekinta vidaus ataskaita atskleidė, jog 2007-2015 m. tarp įtarimą sukėlusių „Swedbank“ ir „Danske Bank“ klientų Baltijos šalyse buvo pervesta iš viso 95 mlrd. Švedijos kronų (9,04 mlrd. eurų).

SVT teigimu, „Swedbank“ teikė paslaugas ir Rusijos oligarchams bei buvusiam Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

Kova su pinigų plovėjais pagarsėjęs investuotojas Billas Browderis kovo pradžioje Švedijos teisėsaugai pateikė kaltinimą, kuriame teigiama, kad „Swedbank“ leido atlikti 176 mln. dolerių (155,6 mln. eurų) mokėjimus iš bankrutavusio Ūkio banko ir dėl pinigų plovimo uždaromo „Danske Bank“ Estijos filialo.

B. Browderis tikino turįs informacijos, kad didžioji dalis iš 176 mln. galimai nešvarių dolerių buvo gaunami iš ir siunčiami į lietuvišką Ūkio banką, kuris 2013 m. buvo paskelbtas bankrutavusiu.

Pati „Swedbank“ generalinė direktorė Birgitte Bonnesen anksčiau pripažino, kad bankas negali užtikrinti, jog pavyko pastebėti visiškai viską. „Ar buvo rizika, kad (įtartini) mokėjimai 2007-aisiais praslydo? Taip, buvo“, - sakė „Swedbank“ vadovė.

Nepastebėjo klientų sumažėjimo

„Swedbank“ nepastebėjo klientų sumažėjimo dėl užklupusio pinigų plovimo skandalo, kurį atskleidė Švedijos televizija SVT, teigia banko direktorius ryšiams su investuotojais Gregoris Karamouzis.

„Jei kurie nors asmenys iš SVT pateikto sąrašo ir buvo „Swedbank“ klientais, jie klientais jau nebėra, o paskutiniai mokėjimai buvo atlikti 2017-ųjų gegužę“, - po „Swedbank“ audito išvadų paskelbimo vykusiame pokalbyje su investuotojais kalbėjo G. Karamouzis, kurį cituoja „Reuters“.

Pasak jo, nėra prasmės paviešinti jokių kitų „Swedbank“ atliekamų vidaus tyrimų, kurie bus kur kas platesni, nei paskelbtasis penktadienį. G. Karamouzio teigimu, bankas dėl pinigų plovimo skandalo nepatyrė klientų skaičiaus sumažėjimo.

„Nuo tada, kai žiniasklaida pirmąkart paviešino neva mūsų ryšius su Baltijos šalių pinigų plovimo skandalu, nepatyrėme jokio klientų sumažėjimo“, - investuotojams sakė G. Karamouzis.

Jis taip pat patvirtino, kad „Forensic Risk Alliance“ (FRA), atlikę preliminarų „Swedbank“ auditą, pradės antrąją, itin išsamią audito dalį, kuri truks „tiek, kiek reikės“.

„Antroji audito dalis truks tiek kiek reikės, kol kas nėra jokio jos atlikimo termino. Platesnis FRA auditas tirs 50-ies SVT pateiktų pinigų plovimu įtariamų asmenų ryšius ir antrines bendroves“, - patikino G. Karamouzis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių