Teisių grupė įkalintą žurnalistą Baltarusijoje paskelbė politiniu kaliniu

  • Teksto dydis:

Žymų Baltarusijos žurnalistą pagrindinė šalies žmogaus teisių grupė „Viasna“ antradienį paskelbė politiniu kaliniu po to, kai jis buvo nuteistas dėl kaltinimų, kurie, kaip manoma, yra nuolatinio susidorojimo su kitaminčiais dalis.

Penktadienį Ihariui Karnejui, kuris dirbo Laisvosios Europos ir Laisvės radijo (RFE/RL) redakcijose ir kitose nepriklausomose žiniasklaidos priemonėse, paskirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė dėl kaltinimų dalyvavimu ekstremistinės grupės veikloje.

I. Karnejus yra Baltarusijos žurnalistų asociacijos (BŽA), didžiausios šalies nepriklausomų žurnalistų grupės, ginančios žodžio laisvę, kurią autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos vyriausybė laiko ekstremistine, narys.

Per teismo procesą Baltarusijos pareigūnai apkaltino I. Karnejų bendradarbiavimu su BŽA ir parašius „valstybės vadovą ir valdžios atstovus įžeidžiančią medžiagą“.

„Tai nuosprendis ne I. Karnejui, o valdžiai, kuri meta žurnalistus už grotų vien už tai, kad jie profesionaliai dirba savo darbą, – sakė BŽA vadovas Andrejus Bastunecas. – Raginame visus pasaulio žurnalistus solidarizuotis su Baltarusijos kolegomis, kurie susidūrė su griežčiausiu žodžio laisvės suvaržymu Europoje.“

I. Karnejus yra vienas iš 34 Baltarusijos žurnalistų, kurie kalėjime atlieka bausmę arba laukia teismo.

JAV finansuojamas transliuotojas RFE/RL Baltarusijoje buvo pripažintas ekstremistiniu dariniu – tai įprasta etiketė visiems, kas kritikuoja valdžią kitokias nuomones griežtai slopinančioje šalyje. Darbas šiame transliuotojuje ar jo turinio skleidimas Baltarusijoje yra laikomas kriminaliniu nusikaltimu.

Tai nuosprendis ne I. Karnejui, o valdžiai, kuri meta žurnalistus už grotų vien už tai, kad jie profesionaliai dirba savo darbą.

Žmogaus teisių centras „Viasna“, seniausia ir žinomiausia Baltarusijos teisių gynimo grupė, I. Karnejų priskyrė politinių kalinių kategorijai ir kritikavo jo nuteisimą ir nuosprendį kaip „sąmoningos valdžios politikos, kuria siekiama apriboti necenzūruotos informacijos sklaidą šalyje, dalį ir išpuolį prieš žodžio laisvę“.

Niujorke įsikūręs Žurnalistų apsaugos komitetas pasmerkė nuosprendį I. Karnejui kaip „tipišką nuosprendžių nepriklausomiems šalies žurnalistams tikslingumo ir savavališkumo pavyzdį“ ir pareikalavo nedelsiant paleisti I. Karnejų ir kitus įkalintus Baltarusijos žurnalistus.

Žurnalistai ir aktyvistai Baltarusijoje susidūrė su didelio masto represijomis po 2020 metų rugpjūtį vykusių rinkimų, per kuriuos A. Lukašenka buvo išrinktas šeštai kadencijai ir kuriuos opozicija ir Vakarai atmetė kaip fiktyvius.

Baltarusijos valdžia į didžiulius protestus po rinkimų atsakė žiauriomis represijomis, per kurias buvo suimta daugiau kaip 35 tūkst. žmonių, o tūkstančiai buvo sumušti policijos. Buvo uždaryta dešimtys nevyriausybinių organizacijų ir nepriklausomos žiniasklaidos priemonių.

I. Karnejus, nušviesdamas protestus, buvo kelis kartus sulaikytas. Priešingai nei daugelis jo kolegų, kurie išvyko iš šalies, jis liko Baltarusijoje, nepaisant represijų. Jis kalinamas nuo liepos, kai buvo suimtas.

„Viasna“ teigia, kad Baltarusijoje, kurioje gyvena 9,5 mln. žmonių, šiuo metu yra daugiau nei 1,4 tūkst. politinių kalinių. Tarp jų yra ir Nobelio premijos laureatas, „Viasna“ įkūrėjas Alesis Bialiackis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių