Teismas nagrinėja Ukrainos fiskalinės tarnybos vadovo įtariamos korupcijos bylą

  • Teksto dydis:

Kijevo teismas nagrinėja bylą dėl oficialių kaltinimų pareiškimo valstybinės fiskalinės tarnybos vadovui Romanui Nasirovui, kuris yra įtariamas korupcija.

R.Nasirovas buvo sulaikytas savaitgalį ir visą tą laiką buvo pranešama apie jo širdies problemas. Jo kardomojo suėmimo laikotarpis baigėsi sekmadienio vakarą, o naktį R.Nasirovas praleido gulėdamas ant neštuvų teismo salėje, lauke už durų susirinkus dešimtims protestuotojų. Šie blokavo išėjimus iš pastato, kad įtariamasis nepabėgtų.

Kol vyksta tyrimas byloje dėl korupcijos, kuri valstybei atsiėjo 2 mlrd. grivinų (apie 70 mln. eurų), Ukrainos vyriausybė sustabdė R.Nasirovo įgaliojimus.

Tai pirmoji didelio dėmesio sulaukusi Nacionalinio kovos su korupcija biuro byla nuo tada, kai 2014 metų vasarį valdžią perėmė provakarietiška vyriausybė.

Opozicijos įstatymų leidėjai reikalauja R.Nasirovo atsistatydinimo, kaltindami jį dangsčius didelio masto korupciją ir mokesčių vengimą.

Nacionalinis kovos su korupcija biuras penktadienį sakė, kad R.Nasirovas dar nebuvo apkaltintas, nes pagal įstatymą biuras tam turi du mėnesius.

Ketvirtadienį R.Nasirovo darbovietėje atliktos kratos, po kurių jis, esą sutrikus širdies veiklai, buvo paguldytas ligoninę. Kaukėti kovos su korupcija agentai gydymo įstaigoje įteikė jam pranešimą apie suteiktą įtariamojo statusą.

Šaltiniai naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad R.Nasirovas yra kaltinamas dujų gavybos kompanijų, susijusių su Aukščiausiosios Rados deputatu Oleksandru Oniščenka, mokesčių restruktūrizavimu.

Prokurorų teigimu, R.Nasirovas priimdavo nepagrįstus sprendimus atidėti nuomos mokestį už naudingųjų iškasenų gavybą. Tai esą leido O.Oniščenkai, kuris dabar slapstosi, įgyvendinti jam inkriminuojamas korupcines schemas.

Pats O.Oniščenka kaltinamas mokesčių vengimu padaręs žalos valstybei už dešimtis milijonų eurų.

Šis epizodas akcentuoja sunkumus, su kuriais susiduria Ukraina, siekdama skaidrumo valdžios struktūrose.

Užkulisiniai susitarimai Ukrainoje tebėra įprastas dalykas, manoma, kad oligarchai daro įtaka parlamento balsavimams.

Ukrainai taip pat nepavyksta surinkti iš didžiulių mokesčių sumų iš stambiojo verslo grupių, nes jos gali daryti įtaką kai kuriems magnatams ir vyriausybės frakcijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių