Teismas: restoranų tinklas „Mafija sėdi prie stalo“ negali registruoti prekių ženklo

  • Teksto dydis:

Ispanijos restoranų tinklas negali registruoti savo prekių ženklo, kuriame minimas žodis „mafija“, nes tai „sumenkina“ Italijos nusikalstamos organizacijos padarytą žalą, ketvirtadienį nusprendė Europos Sąjungos Bendrasis Teismas.

Liuksemburge įsikūrusio teismo teisėjai pritarė Italijos vyriausybės skundui dėl restorano prekių ženklo „La Mafia Se Sienta a la Mesa“ („Mafija sėda prie stalo“) naudojimo.

Tinklo, turinčio 40 itališko maisto restoranų Ispanijoje, logotipas primena filmo „Krikštatėvis“ (Godfather) plakatus: juodame fone yra didelėmis baltomis raidėmis užrašyti žodžiai „La Mafia“ (Mafija), o už jų pavaizduota raudona rožė.

„(Prekių) ženklas „La Mafia Se Sienta a la Mesa“ prieštarauja viešajai tvarkai“, – sakoma pirmosios instancijos ES teismo pranešime.

Šiame prekių ženkle „minima nusikalstama organizacija, perteikiamas visuotinai teigiamas tos organizacijos įvaizdis ir sumenkinama didžiulė žala, kurią ta organizacija padarė ES pamatinėms vertybėms“, nurodė teismas.

„La Mafia Franchises“, kompanija, kuriai priklauso tas restoranų tinklas, dėl prekės ženklo registravimo į ES intelektinės nuosavybės tarnybą (EUIPO) pirmą kartą kreipėsi 2006 metais.

Tačiau 2015-aisiais Italijos vyriausybė pareikalavo pripažinti šio prekių ženklo registraciją negaliojančią, nes jis „prieštarauja valstybinei politikai ir priimtiems moralės principams“.

„La Mafia Franchises“ tada apskundė EUIPO sprendimą atšaukti jos prekių ženklo registraciją, tačiau ES Bendrasis Teismas jos apeliaciją atmetė.

Teismas nurodė, kad žodis „La Mafia“ yra prekių ženklo „dominuojantis elementas“, ir „visame pasaulyje jis yra suprantamas kaip nuoroda į nusikalstamą organizaciją, kuri, be kita ko, savo veikloje naudoja bauginimą, fizinį smurtą ir žudymą“.

„Bendrasis Teismas mano, kad tokia nusikalstama veikla pažeidžia vertybes, kuriomis grindžiama ES, – sakoma teismo pranešime. – Šios vertybės yra ES dvasinio ir dorovinio paveldo dalis.“

„Be to, dėl tarpvalstybinio jos aspekto mafijos nusikalstama veikla kelia didelę grėsmę visos ES saugumui“, – teigiama pranešime.

Italijos mafijos problema šiuo metu Europoje yra itin jautri tema po vieno slovakų žurnalisto, tyrusio įtariamus ryšius tarp Bratislavos vyriausybės ir mafijos, nužudymo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių