Th. May partija neigia sukčiavusi parlamentui balsuojant dėl „Brexit“ įstatymo dalies

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos valdančioji Konservatorių partija trečiadienį atmetė kaltinimus, esą ji žaidė nešvarius žaidimus, sulaužiusi susitarimą su viena motinystės atostogose esančia opozicijos parlamentare, kai reikėjo balsuoti dėl svarbios „Brexit“ įstatymo dalies.

Praėjusį mėnesį kūdikio susilaukusi Liberalų demokratų partijos lyderio pavaduotoja Jo Swinson (Džo Svinson) kaltina vyriausybę „apgavus“ sistemą, bandant bet kokia kaina surinkti reikiamą balsų skaičių per antradienį vakare vykusį balsavimą.

„Kaip žemai dar puls jūsų vyriausybė?“ - deputatė liejo pyktį socialiniame tinkle „Twitter“.

Ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) pareiškė, kad jos partija „per klaidą“ neįvykdė vadinamojo susitarimo dėl balsų poravimo, tačiau pripažino, kad padėtis „nepakankamai gera“ ir pažadėjo, kad daugiau tai nepasikartos.

Vadinamasis poravimas yra dviejų parlamentarų iš koalicijos nesiejamų partijų neoficialus susitarimas nebalsuoti. Tokiu atveju vieno iš parlamentarų nedalyvavimas balsuojant nedaro įtakos galutiniam balsavimo rezultatui.

Partinių frakcijų drausmintojų organizuojamas poravimas yra labai svarbus susirgusiems arba motinystės atostogose esantiems parlamento nariams, nes balsavimas pagal įgaliojimą parlamente nenumatytas.

Antradienį parlamentui balsuojant dėl prekybos po „Brexit“ J. Swinson buvo „suporuota“ su konservatoriumi Brandonu Lewisu (Brendonu Liujisu).

Dienos pradžioje jis per kelis balsavimus susilaikė, tačiau balsavo vakarinėje posėdžio dalyje. Pirmojoje dalyje vyriausybės pasiūlymas buvo atmestas, o antrojoje - priimtas vos šešių balsų persvara.

J. Swinson pareiškė, kad taip buvo „apskaičiuotas, sąmoningas pasitikėjimo vyriausybės drausmintojais sulaužymas..., siekiant laimėti bet kokia kaina“.

Konservatorių partijos drausmės prižiūrėtojas Julianas Smithas (Džulianas Smitas) atsiprašė už šią „klaidą“. Tą patį padarė ir B. Lewisas, o Th. May patikino, kad į balsų „poravimą žiūri labai rimtai“.

Bendruomenių Rūmų lyderė Andrea Leadsom (Andrėja Lidsom) pareiškė, jog neseniai kūdikių susilaukusiems tėvams labai svarbu turėti galimybę būti su savo atžalomis, tačiau pridūrė, kad tyrimas dėl šio incidento pradėtas nebus, nes jis nepakeistų antradienio balsavimo rezultatų.

J. Swinson palaikė ir kiti opozicijoje esantys parlamentarai. Leiboristų partijos atstovė Dawn Butler (Don Batler) pareiškė, kad  poravimo principo nesilaikymas buvo „pasibaisėtinas žingnsis“.

Parlamentas jau sulaukė pasiūlymo įvesti balsavimo pagal įgaliojimą sistemą kūdikių susilaukusiems tėvams, tačiau diskusijos šiuo klausimu parlamente numatytos vėliau šiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

panasi

panasi portretas
i Hario Poterio personaza ragana ir zvilgsnis suktas ......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių