Tūkstančiai indų gedi politikos veterano M. Karunanidhi

  • Teksto dydis:

Pietų Indijoje tūkstančiai žmonių antradienį gedėjo mirusio politikos veterano Muthuvelo Karunanidhi (Muthuvelo Karunanidhio). Jam buvo 94 metai.

Charizmatiškasis politikas, pasiskelbęs vargšų gynėju, nuo liepos 28-osios buvo gydomas Tamil Nadu provincijos Čenajaus ligoninės intensyviosios priežiūros skyriuje.

Nuo to laiko, kai M. Karunanidhi pateko į ligoninę, gatves šalia gydymo įstaigos užplūdo minios indų, o gydytojams pranešus, kad politiko sveikata „smarkiai pablogėjo“, antradienį ten būriavosi apie 6 tūkst. žmonių, pasakojo vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Kiek vėliau tos ligoninės gydytojas Prakashas Duria (Prakašas Durija) patvirtino AFP, kad M. Karunanidhi mirė.

Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė užuojautą politiko artimiesiems. „Indija ir, ypač, Tamil Nadu labai jo ilgėsis“, – sakė premjeras.

M. Karunanidhi šalininkai daužėsi sau į krūtinę ir skandavo politikos veterano vardą, o policijos pareigūnai bandė suvaldyti augančią minią.

Naujienų agentūra „Press Trust of India“ pranešė, kad visoje valstijoje buvo paskelbtas saugumo perspėjimas, turint galvoje ankstesnius smurto protrūkius dėl populiarių veikėjų mirčių.

Daugybės šalininkų palaikomas M. Karunanidhi penkiskart buvo Tamil Nadu valstijos vyriausiasis ministras ir sėkmingai sudalyvavo 12-e rinkimų.

Jo populiarumas neišblėso net perdavus savo partijos „Dravida Munnetra Kazhagam“ (DMK) vairą sūnui. M. K. Stalinui.

M. Karunanidhi, kadaise išmestas iš mokyklos, į politiką įsitraukė būdamas jauno amžiaus. Jis vadovavo DMK, daugybę metų bendradarbiavusiai su Gandhi (Gandžių) dinastijos Kongreso partija.

Mokslininku pramintas M. Karunanidhi rašydavo eiles, dainų tekstus ir knygas. Be to, jis buvo Tamil Nadu kino industrijos scenaristas.

Populiarumu jis varžėsi tik su kita populiaria Tamil Nadu politikos žvaigžde, Jayalalithaa Jayaram (Džajalalita Džajaram).

Kitą dieną po 68 metų politikės mirties, 2016-aisiais ištiktos smarkaus širdies smūgio, milžiniškos minios užplūdo pagrindinio Pietų Indijos miesto Čenajaus gatvės, kai Jayalalithaa karstas buvo vežamas į paskutinio poilsio vietą.

Gedėtojai apipylė stiklinį karstą gėlėmis ir ropštėsi ant statulų, medžių ir gėrimų kioskų Marinos paplūdimyje, kad pamatytų procesiją. Televizija paskelbė, kad tąkart buvo susirinkę apie milijonas žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių