Turkija: dvišaliai santykiai su Vokietija negali būti paremti šantažu ir grasinimais

  • Teksto dydis:

Ankara ketvirtadienį pareiškė, kad jos santykiai su Berlynu negali būti paremti „šantažu ir grasinimais“; toks pareiškimas pasirodė po to, kai Vokietijos diplomatijos vadovas dėl augančio ginčo pažadėjo imtis priemonių, apribosiančių investicijas Turkijoje.

„Mūsų santykiai negali remtis šantažu ir grasinimais; (jie turi būti paremti) tarptautinės bendruomenės priimtomis normomis ir principais“, – pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministerija pranešime, kuriame Vokietijos diplomatijos vadovas Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) kaltinamas „vienašališku ir iškreiptu požiūriu“.

Kiek anksčiau S.Gabrielis pareiškė, kad jo šalis yra pasiryžusi peržiūrėti valstybės garantijas dėl užsienio investicijų Turkijoje ir skatinti kompanijas neinvestuoti savo lėšų toje šalyje.

Vokietijos užsienio reikalų ministerija taip pat perspėjo, kad dėl pastaruoju metu padažnėjusių sulaikymų nebegali garantuoti savo piliečių saugumo Turkijoje.

Berlyną supykdė neseniai Turkijoje nusiritusi teisių aktyvistų ir žurnalistų sulaikymų banga; tarp sulaikytųjų buvo ir Vokietijos piliečių.

Turkijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu apkaltino Vokietiją, kad ši „vienodai vertina teisiamuosius ir svečius iš Vokietijos, atvykusius į mūsų šalį kaip turistus“.

Ankaros teigimu, pastaraisiais mėnesiais Turkijos ir Vokietijos santykius krečia „rimta pasitikėjimo krizė“, esą kilusi dėl Vokietijos „dvigubų standartų požiūrio“.

Turkijos užsienio reikalų ministerija apkaltino S.Gabrielį, kuris, be kita ko, kritikavo ir šalies vadovą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną), „padarius grasinančių pareiškimų“ ir siekiant „išnešti tarp mūsų tvyrančias problemas į platesnes erdves“.

„Norime ir toliau matyti Vokietiją sąjungininke ir draugiška šalimi“, – teigė Ankara. Ji išreiškė viltį, kad Berlynas supras „mūsų pagrįstus lūkesčius“.

Ankara Berlynui taip pat pareiškė, kad ji tikisi didesnės pažangos sulaikant ieškomus kurdų kovotojus bei pasprukusius įtariamuosius, prisidėjusius prie pernai liepos 15-ąją bandyto surengti perversmo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių