Turkija kovos su „Islamo valstybe“, tačiau sieks B. al Assado pasitraukimo

  • Teksto dydis:

Turkija kovos su „Islamo valstybe“ ir kitomis „teroristinėmis“ grupuotėmis regione, tačiau laikysis savo tikslo nušalinti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) nuo valdžios, trečiadienį pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

Turkijos kariuomenės regos lauke atsidūrę prie Sirijos sienos esantys „Islamo valstybės“ kovotojai didina spaudimą Ankarai atlikti svarbesnį vaidmenį JAV vadovaujamoje koalicijoje, iš oro atakuojančioje islamistų taikinius Sirijoje ir Irake.

„Mes efektingai kovosime su „Islamo valstybe“ ir visomis kitomis teroristinėmis organizacijomis regione, tai visada bus mūsų prioritetas“, – kalbėjo R.T.Erdoganas parlamente.

„Taip pat tarp prioritetų išliks mūsų tikslas nušalinti Sirijos režimą, padėti apsaugoti Sirijos teritorinį vientisumą ir paskatinti konstitucinę, parlamentinę valdymo sistemą, kuri bus naudinga visiems jos piliečiams“, – kalbėjo prezidentas.

Turkija turi 1200 kilometrų bendros sienos su Sirija ir Iraku atkarpą ir jau dabar sunkiai tvarkosi su 1,5 mln. pabėgėlių iš Sirijos.

Šią savaitę Turkija prie Sirijos sienos dislokavo tankus ir šarvuočius, reaguodama į suintensyvėjusius susirėmimus kaimyninėje teritorijoje, o vyriausybė pateikė pasiūlymą parlamentui padidinti jos įgaliojimus, kad leistų pradėti karinį įsiveržimą.

Tačiau Ankara baiminasi, kad JAV vadovaujamų pajėgų oro smūgiai, neturint platesnės politinės strategijos, gali tik sustiprinti B.Assadą ir kurdų kovotojus, susijusius su Turkijos kurdais, jau tris dešimtmečius reikalaujančius didesnės autonomijos.

„Tonos aviacinių bombų tik atidės grėsmę ir pavojų“, – kalbėjo R.T.Erdoganas, pridurdamas, kad dar vienas prioritetas yra saugus Sirijos pabėgėlių Turkijoje sugrąžinimas.

„Mes esame atviri ir pasiruošę bendradarbiauti kovoje su terorizmu. Tačiau visi turi suprasti, kad Turkija yra šalis, neieškanti laikinų sprendimų, ir ji neleis kitiems ja pasinaudoti“, – pareiškė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių