Turkija paminėjo Konstantinopolio užkariavimo 563-ąsias metines

  • Teksto dydis:

Turkija sekmadienį paminėjo prieš 563 metus osmanų įvykdytą Konstantinopolio užkariavimą, surengusi buvusioje Bizantijos imperijos sostinėje, dabar vadinamoje Stambulu, dideles gatvės šventes ir fejerverkų šou.

Didžiulėje šventėje mieste, per kurią buvo paminėtas 1453 metais osmanų sultono Mechmedo II, praminto Užkariautoju, įvykdytas Konstantinopolio užėmimas, dalyvavo apie milijonas žmonių.

Oro pajėgų akrobatinio skraidymo trupė surengė pasirodymą prieš vakare surengtus fejerverkus per iškilmes Jenikapio rajone europinėje miesto dalyje, kuriose dalyvavo Turkijos prezidentas Recipas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ir ministras pirmininkas Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas).

Miesto pareigūnai šia proga taip pat pristatė trimatį žemėlapį, vaizduojantį Konstantinopolį kaip jis atrodė 1453 metais per renginį, kurį vyriausybė reklamavo kelias savaites.

Per iškilmes buvo imtasi griežtų saugumo priemonių, Turkijai išliekant budriai po kelių neseniai įvykdytų atakų, siejamų su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ ir kurdų sukilėlių grupuotėmis.

Saugumo operacijoje dalyvavo povandeninis laivas, fregata, penki sraigtasparniai ir 9 tūkst. policininkų, tarp jų 40 elitinių snaiperių, taip pat dresuoti šunys, išmokyti aptikti sprogmenis, Anatolijos naujienų agentūra citavo Stambulo policijos vadovą Mustafą Caliskaną (Mustafą Čališkaną).

R.T.Erdogano valdančioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) nuo savo atėjimo į valdžią 2002 metais stengėsi pabrėžti Turkijos ryšį su Osmanų imperija, nors kritikai reiškia susirūpinimą dėl nusigręžimo nuo vakarietiškos politikos į „neosmanišką“ imperializmą.

Savo didžiausio klestėjimo laikotarpiu buvusi imperija driekėsi nuo Vienos vartų iki Adeno įlankos.

Šiuo metu statomas trečiasis tiltas per Bosforo sąsiaurį buvo pavadintas sultono Selimo I vardu. XVI amžiaus viduryje valdant tam sultonui Osmanų imperija sparčiai išsiplėtė, o kai kurie šaltiniai tą valdovą kaltina dėl alevitų – liberalios musulmonų mažumos – persekiojimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių