Turkija – prieš „nežmonišką“ migrantų registravimo centrą šalyje

  • Teksto dydis:

Turkijos ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) pirmadienį atmetė galimybę steigti pabėgėlių registravimo centrą tūkstančiams daugiausiai iš Sirijos atvykstančių migrantų jo šalyje, ragindamas geriau juos apgyvendinti „saugiose zonose“ pačioje Sirijoje.

Atsakydamas į ES narių siūlymus migrantų prieglobsčio prašymus tvarkyti šalyse, iš kurių jie ruošiasi vykti į Europą, A.Davutoglu laikraščiui „Hurriyet“ sakė: „Mes pasakėme Europai, kad Turkijoje nebus jokio priėmimo centro“.

Praėjusią savaitę ES lyderiai susitarė padidinti paramą Turkijai ir kitoms Sirijos kaimyninėms šalims, priėmusioms didžiąją dalį iš 4 mln. migrantų, kurie buvo priversti bėgti nuo pilietinio karo Sirijoje ir „Islamo valstybės“ ekstremistų.

Jie taip pat pažadėjo stiprinti Bendrijos išorinių sienų kontrolę ir steigti prieštaringai vertinamus paskirstymo centrus tokiose šalyse kaip Graikija ir Italija, kad galėtų greičiau atskirti ekonominius migrantus nuo pabėgėlių.

Pasak A.Davutoglu, tokie centrai yra „nepriimtini“ ir „nežmoniški“. Premjeras pakartojo Turkijos raginimą suformuoti vadinamą saugiąją zoną Sirijoje, kuris nusidriektų nuo Azazo iki Džarabulaus šiaurėje.

„Jeigu Azazo ir Džarabulaus zona bus išvalyta (pašalinti „Islamo valstybės“ ekstremistai), mes galėsime ten įsteigti tris miestus, kuriame kiekviename galės gyventi po 100 tūkst. žmonių“, – pasiūlė jis.

„Jūs (Europa) prisiimsite finansines išlaidas, o mes jį pastatysime“, – pasiūlė jis.

Turkija ir Vokietija galėtų sujungti savo pajėgas, spręsdamos pabėgėlių krizę, sakė turkų premjeras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

-A

-A portretas
ėi, neokupuokit atosotogų šalies, o tai nebus kur ramiai poilsiauti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių