Turkijos prezidentas giria teisinį procesą prieš jo oponentus

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šeštadienį pagyrė jo oponentams pradėtą „švarų ir teisėtą“ teisinį procesą, kurį griežtai kritikavo Europos Sąjunga (ES) ir kuriam vykstant buvo nurodyta suimti jo pagrindinį politinį priešininką Fethullah Guleną (Fetchulą Giuleną).

„Atidžiai stebėjau šį procesą kaip šalies prezidentas. Viskas yra teisėta ir atitinka protokolą ..., šiuo metu vyksta iš tikrųjų kruopštus ir švarus procesas“, – R.T.Erdoganas teigė Stambule sakydamas kalbą, kurią transliavo televizija.

„Policija ir teismai nekartoja praeities klaidų“, – pridūrė jis.

R.T.Erdoganas teisino sprendimą suimti kelis žurnalistus, vykstant šiam tyrimui, sakydamas, kad kai kurie reporteriai naudojosi savo profesija kaip „kauke“ kitokiai veiklai.

Prezidentas argumentavo, kad žurnalistų sulaikymas nėra neįprastas žingsnis, primindamas žiniasklaidos darbuotojų areštus Didžiojoje Britanijoje dėl telefoninio šnipinėjimo skandalo, sukrėtusio tos šalies bulvarinės žiniasklaidos rinką.

Penktadienį Stambulo teismas išdavė orderį suimti Jungtinėse Valstijose gyvenantį F.Guleną, kurį R.T.Erdoganas kaltina vadovavimu „lygiagrečiai valstybei“ tremtyje.

Teismas penktadienį taip pat nurodė pratęsti areštą F.Guleną palaikančios televizijos „Samanyolu TV“ vadovui Hidayetui Karacui (Hidajetui Karadžui) ir trims kitiems asmenims, kaltinamiems terorizmu, tačiau Pensilvanijoje gyvenantį minėtąjį prezidento oponentą ne mažiau uoliai remiančio laikraščio „Zaman“ vyriausiasis redaktorius Ekremas Dumanli (Ekremas Dumanli) buvo paleistas.

Praėjusį savaitgalį per reidus prieš žurnalistus, televizijos laidų autorius ir policijos pareigūnus, laikomus artimais F.Gulenui, buvo suimta 30 žmonių. Tai griežtai sukritikavo Europos Sąjunga, tuo supykdydama R.T.Erdoganą.

„Turkija nėra ES durininkė“, – R.T.Erdoganas sakė kalboje, sarkastiškai pastebėdamas, kad Bendrija paskubėjo pareikšti kritiką Kalėdų laikotarpiu, nors vertė „laukti Turkiją prie (savo) durų 50 metų“.

R.T.Erdogano retorika prieš ES didina problemas seniai stringančiose Turkijos pastangose tapti Bendrijos nare. Šį procesą jau iš anksčiau temdo Ankaros pozicija dėl Kipro ir žmogaus teisių padėtis Turkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių