Turkijos prezidentas: JAV turi nedelsiant atšaukti sprendimą dėl Jeruzalės

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ketvirtadienį pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) turėtų atšaukti savo sprendimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine po Jungtinių Tautų balsavimo, triuškinamai atmetusio šį Vašingtono žingsnį.

R. T. Erdoganas anksčiau ragino JT nares nepabūgti D. Trumpo grasinimo finansavimą šalims, palaikiusioms rezoliuciją, pateiktą JT Generalinei Asamblėjai.

„Su dideliu malonumu sveikiname JT Generalinės Asamblėjos triuškinamą palaikymą... Tikimės, kad Trumpo administracija nedelsdama atšauks savo nevykusį sprendimą, kurio neteisėtumas yra aiškiai nustatytas“, – R. T. Erdoganas rašo savo „Twitter“ žinutėje.

„Raginu visą pasaulį: niekada neparduokite savo demokratijos mainais į menkus dolerius“, – prieš balsavimą jis sakė Ankaroje.

Gruodžio 6-ąją priimtas JAV sprendimas kertasi su tarptautiniu konsensusu, kad Jeruzalės statusas turi būti nuspręstas derybomis tarp izraeliečių ir palestiniečių. Šis Vašingtono žingsnis išprovokavo protestų bangą musulmonų pasaulyje, o Jungtinėms Tautoms buvo pateikta virtinė apeliacijų.

Per ketvirtadienį surengtą nepaprastąjį JT Generalinės Asamblėjos posėdį 128 šalys, tarp jų Lietuva, pritarė pasiūlymui atmesti D. Trumpo sprendimą. Prieš šį pasiūlymą balsavo devynios valstybės, dar 35 susilaikė.

Šis pasiūlymas buvo pirmadienį buvo blokuotas JAV per balsavimą JT Saugumo Taryboje, nors visos 14 kitų jos narių dokumentą parėmė.

D. Trumpas perspėjo, kad Vašingtonas atidžiai stebės, kaip balsuoja kiekviena valstybė, ir užsiminė, kad pasiūlymą, pateiktą Jemeno ir Turkijos arabų ir musulmoniškų šalių vardu, palaikiusios šalys gali sulaukti atsako.

R. T. Erdoganas apkaltino D. Trumpą žarstant „grasinimus“.

„Kaip vadinama Amerika? Demokratijos lopšiu? Šis demokratijos lopšys siekia surasti pasaulyje valios, kurią galėtų nupirkti už dolerius“, – sakė Turkijos lyderis.

„Pone Trumpai, jūs negalite už dolerius nupirkti Turkijos demokratinės valios. Mūsų sprendimas aiškus“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

*** ***

*** *** portretas
Bijau, kad kurdai gali ji pakabinti ant sakos.

E_R

E_R portretas
Isprotejes sultanas reikalauja davo dalies... Kad issisukti nuo (jo sunaus) kysininkavimo problemos ir nesekmiu kovojant su kurdais.. reikalingas kaltininkas. Tai zydu valstybe. Tai ir loja.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių