Turkijos prezidentas Stambulo rinkimų rezultatuose įžvelgia „organizuotą nusikaltimą“

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pirmadienį pareiškė, kad per kovo 31-ąją įvykusius Stambulo mero rinkimus buvo įvykdytas „organizuotas nusikaltimas“.

Stambulo rinkimų rezultatai parodė, kad prezidento valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) kandidatas labai mažu skirtumu pralaimėjo.

AKP pareikalavo perskaičiuoti balsus Ankaroje, kur taip pat pralaimėjo, ir Stambule, priežastimi nurodydama padarytus pažeidimus. Jei šie pralaimėjimai bus patvirtinti, tai bus didelė nesėkmė pusantro dešimtmečio valdančiai partijai.

R. T. Erdogano komentaras tikriausiai signalizuoja apie tolesnius AKP skundus didžiausiame Turkijos mieste Stambule. Panašiai praėjusią savaitę komentavo provyriausybinė žiniasklaida, smerkdama „pučą prie balsadėžių“.

„Matome, kad buvo įvykdyta organizuotų nusikaltimų, – prieš išvykdamas vizito į Rusiją spaudos konferencijoje sakė R. T. Erdoganas. – Visame šiame reikale yra apiplėšimo elementas. Prie balsadėžių įvykdyta tam tikra vagystė.“

Daugiau detalių prezidentas nepateikė.

Tuo metu sostinėje Ankaroje Aukščiausioji rinkimų komisija pirmadienį oficialiai skyrė mandatą opozicinės Respublikos liaudies partijos (CHP) kandidatui Mansurui Yavasui (Mansurui Javašui), pranešė naujienų agentūros AFP reporteris.

R. T. Erdogano AKP visos šalies mastu per rinkimus gavo daugiausiai balsų, bet atrodo, kad rinkėjai dviejuose didžiuosiuose šalies miestuose po pernykštės valiutos krizės nubaudė partiją už Turkijos ekonomikos recesiją ir dviženkliais skaičiais matuojamą infliaciją.

Pralaimėjimas Stambule būtų itin opus R. T. Erdoganui, kuris užaugo šio miesto darbininkų rajone Kasimpašoje, ir mėgo pasakoti AKP eiliniams, kad pasiekti pergalę Stabule yra tarsi laimėti Turkiją. R. T. Erdoganas savo politinę karjerą pradėjo kaip Stambulo meras.

Ir AKP kandidatas į Stambulo merus ekspremjeras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas), ir CHP kandidatas Ekremas Imamoglu (Ekremas Imamohlu), preliminariems rezultatams parodžius lygias pozicijas, paskelbė pergalę.

Mažėjantis atotrūkis

Rinkimų pareigūnai vėliau sakė, kad E. Imamoglu laimi maždaug 20 tūkst. balsų, bet perskaičiuojant balsus jo atotrūkis sumažėjo. Abi partijos nurodo, kad skirtumas dabar yra mažiau nei 17 tūkst. balsų. Abu kandidatai gavo po daugiau kaip 4 mln. balsų.

E. Imamoglu pasiskelbė Stambulo meru ir paragino AKP pripažinti rezultatus.

R. T. Erdoganas sakė, kad kai kitose valstybės iškyla problemų dėl balsų skaičiaus, apeliacijos ir net nauji rinkimai nėra neįprastas dalykas.

„Niekas neturi teisės pasiskelbti nugalėtoju su maždaug 13–14 tūkst. balsų skirtumu, – kalbėdamas apie rezultatus Stambule sakė prezidentas. – Kalbant apie pažeidimus, tai vyko ne tik kai kuriose vietose – beveik viskas yra neteisėta.“

16 metų valdantį R. T. Erdoganą giria šalininkai, ypač religingi konservatyvesni turkai, kurie sako, kad jo valdymą apibūdina ekonomikos augimas ir klestėjimas.

Tačiau prezidento kritikai Turkijoje ir Vakarų sąjungininkėse sako, kad R. T. Erdoganas kitaip mąstančiųjų „valymu“, ypač po 2016 metų nesėkmingo perversmo, pakirto demokratiją. Ankara dėl šio bandymo įvykdyti perversmą kaltina vieną JAV gyvenantį musulmonų dvasininką.

R. T. Erdoganas aktyviai dalyvavo kampanijoje ir šiuos vietos valdžios rinkimus vadino kova už šalies išlikimą, tačiau balsavimas tapo paramos AKP išbandymu po ekonomikos nuosmukio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių