Turkijos rinkimų komisija patvirtino R. T. Erdogano pergalę

  • Teksto dydis:

Turkijos vyriausioji rinkimų komisija trečiadienį patvirtino praėjusį mėnesį vykusių parlamento ir prezidento rinkimų rezultatus, sudarydama sąlygas prieš 15 metų į valdžią atėjusiam prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui (Redžepui Tajipui Erdohanui) toliau vadovauti šaliai, įgijus platesnių įgaliojimų.

Aukščiausioji rinkimų taryba pripažino R. T. Erdogano pergalę per birželio 24-ąją įvykusį balsavime ir konstatavo, kad šis surinko 52,59 proc. balsų. Už pagrindinį jo varžovą Muharremą Ince (Mucharemą Indžę) iš opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) balsą atidavė 30,64 proc. rinkėjų, o prokurdiškos Liaudies demokratinės partijos (HDP) kandidatą Selahattiną Demirtasą (Selachatiną Demirtašą) parėmė 8,4 proc. balsuotojų.

Remiantis oficialiais rezultatais, parlamento rinkimuose R. T. Erdogano konservatyvioji Teisingumo ir plėtros partija (AKP) surinko 42,56 proc., o CHP – 22,65 proc. balsų.

R. T. Erdoganas, pradėsiantis naują penkerių metų kadenciją po pirmadienį turinčios įvykti prisaikdinimo ceremonijos, įgis didesnių galių, numatomų konstitucijos pataisų, nedidele balsų persvara patvirtintų per pernai įvykusį referendumą.

Prezidento partija, net ir neturėdama absoliučios daugumos, išlaikys savo rankose parlamento kontrolę, nes ir toliau gyvuos jos aljansas su pagrindine Turkijos nacionalistų partija.

Anksčiau vyriausybė išleido įsaką, kuriuo suderino Turkijos įstatymus su naująja prezidentinio valdymo sistema, įsigaliojusia rinkimų dieną.

Oficialiajame leidinyje paskelbtu įsaku keičiamos daugiau kaip 5 tūkst. įstatymų formuluotės ir išbraukiami užsiminimai apie ministrą pirmininką, kurio postas buvo panaikintas, o kai kurie įgaliojimai perduoti prezidentui.

Pagal naująją sistemą, prezidentas perima vykdomąją valdžią, formuoja vyriausybę ir skiria viceprezidentus, ministrus bei aukšto rango pareigūnus.

Prezidentas taip pat galės leisti įsakus, rengti biudžetą ir spręsti saugumo politikos klausimus.

Kritikai tikina, kad tokia sistema prilygsta diktatūrai, beveik nevaržomai kontrolės ir pusiausvyros mechanizmų.

Prognozuojama, kad R. T. Erdoganas suformuos savo kabinetą liepos 9-ąją – beveik iškart po prisaikdinimo.

Prezidentas taip pat pareiškė norįs supaprastinti vyriausybę ir sumažinti ministerijų skaičių nuo 26 iki 16.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių